Δευτέρα

Παιχνίδια και παιδί..(μέρος Α) ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΒΙΑΣ

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΠΟΥ ΠΑΙΖΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ , ΣΤΟ PLAY STATION ΚΑΙ ΣΤΟ ΧΒΟΧ
Τον τελευταίο καιρό με την εμπλοκή πολλών εφήβων σε διάφορα αδικήματα(οργάνωση συμμοριών,κλοπές.cyberbulling,bulling, οργανώσεις που προάγουν τη βία σαν αντίδραση στο σύστημα κλπ)γίνονται συνεχώς συζητήσεις επι συζητήσεων για το ποιος φταίει ,τι φταίει κλπ για την παραβατική συμπεριφορά των νέων ..
Οι συζητήσεις καταλήγουν συνήθως ότι φταίει η οικογένεια,το σύστημα ,η αλλαγή του τρόπου ζωής των παιδιών οι παρέες,και μετά όλα τα άλλα..

Πολλοί ψυχολόγοι  όμως σαν παράγοντα -και μάλιστα σημαντικό - μέσα σε όλα αυτά προσθέτουν και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια που παίζονται στο internet .στο playstation στο xbox κλπ..

Οι περισσότερες οικογένειες έχουν πια  υπολογιστή και σύνδεση στο διαδίκτυο και πολλές έχουν αγοράσει  ένα play station ή nintendo στα παιδιά τους..Φυσικά και δεν υπάρχει κάτι το μεμπτό σε αυτό..Υπάρχει όμως θέμα με τα παιχνίδια που επιλέγουν τα παιδιά,τα οποία τα ζητάνε απο τους γονείς τους, εκείνοι τα αγοράζουν και δυστυχώς  πολλοί από αυτούς  αγνοούν  την θεματική ιστορία  του παιχνιδιού ..AYTO ΟΜΩΣ EINAI ΘΑΝΑΣΙΜΟ ΛΑΘΟΣ..

Παρόλο που πολλές φορές πάνω σε κάθε βιντεοπαιχνίδι ,ειδικά σε αυτά που παίζονται με συνδρομή στο διαδίκτυο ή τα δανείζονται απο videogames club,υπάρχουν ειδικές ετικέτες που αναφέρονται στην ηλικία που πρέπει να έχει το παιδί για να παίξει το παιχνίδι ,ή έχουν αυτοκόλλητα με ειδικές σημάνσεις για το τι περιέχει( πχ σκηνές βίας ,)πολλοί γονείς δυστυχώς τα αγνοούν όχι επειδή δεν δίνουν σημασία αλλά γιατί δεν γνωρίζουν τη σήμανση με αποτέλεσμα να οδηγούν τα παιδιά τους σε άλλους δρόμους..
Αλήθεια ποσοι  ξέρετε ότι παιδιά ηλικίας 11 και 12 ετών -'ισως και το δικό σας- έχουν παίξει ένα από τα πιο βίαια παιχνίδια όπως: San Andreas.God oF War,αλλά και άλλα τα οποία αναγράφουν και επισημαίνουν διαρκώς οτι δεν έιναι για ηλικίες κάτω των 18?(Δεν κάνω διαφήμιση και ειλικρινά δεν ήθελα να αναφέρω τα παιχνίδια αλλά δεν μπορώ με άλλο τρόπο να  επιστήσω την προσοχή   σχετικά με αυτά ..)

Πειραματικές πάλι μελέτες έδειξαν ότι παιχνίδια όπως το «Call of Duty», το «Killzone» και το «Battlefield» αυξάνουν την αρτηριακή πίεση. Σε πρόσφατη έρευνά του, ο Κρίστοφερ Μπάρτλετ, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβα, εξέτασε 47 φοιτητές καθώς έπαιζαν «Mortal Kombat» για διάστημα 15 λεπτών. Οι χρήστες του παιχνιδιού -όπως αναμενόταν- εμφάνιζαν πιο επιθετική συμπεριφορά από ό,τι συμφοιτητές τους που είχαν παίξει μη βίαια παιχνίδια. Συνομιλώντας με νέους ηλικίας 20 ετών που έχουν παίξει το παιχνίδι πέρα από το ότι  αρχικά λένε  "δεν είναι για παιδιά και εφήβους"¨αμέσως μετά σχολιάζουν το ότι πολλοί έφηβοι αλλά και 12χρονα παιδιά , επειδή οι γονείς τους το απαγορεύουν παίζουν αυτά τα παιχνίδια σε ιντερνετ καφέ (ευτυχώς πολλοί ιδιοκτήτες ελέγχουν την ηλικία και μετά επιτρέπουν την πρόσβαση )ή πάνε σε σπίτια συμμαθητών τους που συνήθως΄εχουν μεγαλύτερα αδέρφια που  παίζουν τα αντίστοιχα παιχνίδια..
Πολλές έρευνες λοιπόν έχουν καταλήξει  στο ίδιο συμπέρασμα . «Τα βίαια περιστατικά, η βία,  ,το bulling,η χρήση όπλων σε σχολεία ,αλλά και σε γειτονιές απο μαθητές  κλπ σημειώνονται ως αποτέλεσμα συνδυασμού παραγόντων.Η κοινωνική απομόνωση του δράστη, η κακοποίησή του από άλλους μαθητές αλλά και τα βίαια παιχνίδια είναι  από τους παράγοντες αυτούς», λέει ο Κρίστοφερ Φέργκιουσον του Πανεπιστημίου A&M του Τέξας.
Πολλοί λένε ότι τα βίαια παιχνίδια κάνουν τα επθετικά παιδιά να ξοδεύουν την επιθετικότητά τους μέσα σε ενα τέτοιο παιχνίδι ενώ οι ώρες που περνάνε σε αυτά τα κρατάει έξω απο τους δρόμους με αποτέλεσμα την αναστολή της εγκληματικότητας..

Δεν μπορώ να στηριχτώ όμως σε απλές διαπιστώσεις τέτοιου είδους..Κοινώς παραδεκτό είναι ότι Η ΒΙΑ ΓΕΝΝΑ ΒΙΑ..Αυτό θα πρέπει να το καταλάβουμε όλοι..


ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ.
  • ΕΛΕΓΞΤΕ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΠΟΥ ΠΑΙΖΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ ..Xωρίς να κάνω διαφήμιση υπάρχει μια ιστοσελίδα που μπορείτε να μάθετε τι σημαίνουν οι ειδικές σημάνσεις των ηλεκτρονικών παιχνιδιών http://www.pegi.info/en/index/..ΜΠΕΙΤΕ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ.ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΑΣ
  •  ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΑ ΣΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ..ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ PARENTAL CONTROL
  • ΑΝ ΣΑΣ ΚΑΝΕΙ ΠΑΡΑΠΟΝΑ ότι οι φίλοι-συμμαθητές  του παίζουν τέτοια παιχνίδια και ότι τον κοροιδέυουν που αυτός δεν παίζει, πέρα απο το να εκφράσετε το γιατί δεν πρέπει να συμμετέχει σε ένα τέτοιο παιχνίδι,ενημερώστε για αυτό και την/τον δάσκαλο-καθηγητή του παιδιού..Να είστε σίγουροι/ες ότι θα μιλήσουν για αυτό στους μαθητές τους και θα προσπαθήσουν σε συνεργασία με τους γονείς να κάνουν τα παιδιά να σταματήσουν.
  • AΝ Ο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΑΣ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΠΑΣΟΥΣΙΑΖΕΙ ΞΑΦΝΙΚΑ ΒΙΑΙΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΜΗΝ ΚΩΦΕΥΕΤΕ..Συζητείστε μαζί του γιατί πρόκειται για το παιδί σας..ΚΑΝΕΝΑΣ ΓΟΝΕΑΣ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΟΥ ΘΥΤΗ Ή ΘΥΜΑ.
  • ΕΛΕΓΧΕΤΕ ΤΙ ΚΑΝΕΙ ΟΤΑΝ ΠΑΕΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΥΜΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΕΙΣΤΕ ΑΝΟΙΧΤΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥ ΦΙΛΟΥ ΤΟΥ ΓΙΑ ΟΣΑ ΣΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ..
  • Μην ξεχνάτε ότι πολλά από τα παιχνίδια ειδικά αυτά που είναι ελεύθερα στο διαδίκτυο χρειάζονται και αλληλεπίδραση με άλλους παίκτες..Και εδώ τα πράγματα περιπλέκονται καθώς δεν ξέρετε με ποιον συνομιλέι το παιδί σας..Προτιμότερο (αν το παιδί σας παίζει παιχνίδι αλληλεπίδρασης με άλλους παίκτες)να αγοράσετε μια συνδρομή σε παιχνίδι που προσφέρει μια αναγνωρισμένη εταιρεία γιατί ακολουθούν και μια ορισμένη πολιτική σχετικά με θέματα όπως η παρενόχληση,οι προσβολές.η  βία που μπορεί κάποιος να εκφράσει κλπ
  • ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΕ ΝΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΕΣ ΩΡΕΣ ΑΠΟ ΟΣΟ ΕΊΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΤΟΥΣ.Ο ΕΘΙΣΜΟΣ ειδικά στις μικρές ηλικίες έιναι πιο εύκολος
  • ΜΗΝ ΑΓΟΡΑΖΕΤΕ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΖΗΤΑΕΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΛΕΓΞΕΤΕ ΠΡΩΤΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΤΟΥ
  • Αν το παιδί σας έιναι στην ηλικία των 15-17 ΚΑΙ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΣΕ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΚΑΦΕ δεν είναι κακό να γνωριστείτε με τον ιδιοκτήτη ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥ ΠΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΦΟΒΟΥΣ ΣΑΣ Η΄ ΤΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΔΕΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΠΑΙΖΕΙ,..ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΝΟΜΟΥΣ..ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟ ΝΑ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΤΕ ΑΥΤΟ.
  • ΠΕΤΑΞΤΕ ΟΣΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΔΕΝ ΠΛΗΡΟΥΝ ΤΙΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΑΣ
  • ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΣΥΖΗΤΑΤΕ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ ,ΠΑΙΖΕΤΕ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ,ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΧΡΟΝΟ ,ΔΕΙΞΤΕ ΤΟΥΣ ΟΤΙ ΝΟΙΑΖΕΣΤΕ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΑΠΑΤΕ.ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ.. ..
(συνεχίζεται)

Β.ΜΗΡΤΣΕΚΗ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...