Πέμπτη

Η κλιματική αλλαγή σε...νοτες


Ποιοι θα ήταν οι ήχοι που θα προέκυπταν αν μεταφραζόταν σε νότες η υπερθέρμανση που έχει υποστεί ο πλανήτης Γη τα τελευταία 130 χρόνια (1880 -2012)?
Ενώ, οι επιστήμονες χρησιμοποιούν στατιστικά στοιχεία, δείκτες και διαγράμματα, ο Daniel Crawford  επέλεξε να χρησιμοποιήσει το βιολοντσέλο του.
Εμπνεύστηκε την ιδέα μετά από μια συζήτηση με τον καθηγητή γεωγραφίας Scott St. George, ο οποίος ήθελε να διερευνήσει τη δυνατότητα μετατροπής των κλιματικών στοιχείων σε μουσική, για να τα επικοινωνήσει καλύτερα στον κόσμο.
Η θερμοκρασία του πλανήτη μας έχει αυξηθεί κατά 0,8 βαθμούς Κελσίου από το 1880 έως σήμερα και ο Daniel Crawford, μετατρέποντας σε μουσική παρτιτούρα τα κλιματικά στοιχεία αυτής της περιόδου του Ινστιτούτου Goddard, συνέθεσε «Το Τραγούδι της Υπερθέρμανσης του Πλανήτη»!
Οι θερμοκρασίες διατρέχουν τρεις οκτάβες. Η ψυχρότερη χρονιά, το 1909, έχει τη χαμηλότερη νότα και κάθε υψηλότερο ημιτόνιο αντιστοιχεί σε αύξηση της θερμοκρασίας κατά 0,03 βαθμούς Κελσίου. Έτσι, κάθε έτος αντιστοιχεί σε μία νότα αυτής της σύνθεσης, η οποία «διηγείται» ηχητικά την ιστορία της κλιματικής αλλαγής της υφηλίου από το 1880 ως το 2012!




ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΟ LINK για να ακούσετε τους δραματικούς ήχους της υπερθέρμανσης.. http://vimeo.com/69122809

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...