Τρίτη

Το τραγικό τέλος των ηρώων του 1821


Ειμαι σίγουρη πως αυτή την ανάρτηση θα τη συζητήσουμε όταν επιστρέψουμε

Βαυαροκρατία 1832-1863


Περιγράφει τις απαρχές του θεσμού της απόλυτης Μοναρχίας, τη Μοναρχία του ΟΘΩΝΑ κατά τα έτη 1833-1843, καθώς και τις αναταραχές στο πολιτικό προσκήνιο της ΕΛΛΑΔΑΣ, με την αλλαγή του πολιτεύματος σε Συνταγματική Μοναρχία, στα χρόνια 1844 -- 1862. Καθηγητές Πανεπιστημίου αναλύουν το πολύπλευρο θεσμικό έργο του ΟΘΩΝΑ, που επεκτάθηκε σε πολλούς τομείς της δημόσιας ζωής του κράτους, προκαλώντας μια σειρά από ποικίλες και έντονες αντιδράσεις, οι οποίες κλιμακώθηκαν μέχρι το σημείο της εξέγερσης της 3ης Σεπτεμβρίου. Το αποτέλεσμα αυτής της εξέγερσης ήταν να τεθεί σε ισχύ το Σύνταγμα του 1844. Το Σύνταγμα εκείνο προέβλεπε την άσκηση του νομοθετικού έργου από το Βασιλιά, τη Βουλή και τη Γερουσία. Τέλος, αναλύεται το Σύνταγμα που προέκυψε το Μάρτιο του 1844, από τις εργασίες της 3ης Σεπτεμβρίου εν Αθήναις Εθνικής των Ελλήνων Συνελεύσεως και γίνεται εκτενής αναφορά στις νομοθετικές διατάξεις και τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του Συντάγματος καθώς και τις συνέπειες στο κοινωνικό επίπεδο του Ελληνικού λαού

ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ 1828-1832


Οι κρίσεις στην Ελλάδα και τα Δάνειά της


Η Μηχανή του Χρόνου παρουσιάζει τα golden boys της εποχής που οι εφημερίδες αποκαλούσαν χρυσοκάνθαρους.
Τα αλλεπάλληλα δάνεια με τους ληστρικούς όρους που συνέβαλαν καθοριστικά στην ιστορική πτώχευση.
Τα μεγάλα έργα που άλλαξαν την Ελλάδα αλλά την πτώχευσαν.
Τα ασταμάτητα ρουσφέτια, οι κομματικοί στρατοί, ο τεράστιος δημόσιος τομέας και οι τραπεζίτες που με τα χρηματιστηριακά τους παιχνίδια γονάτισαν την εύθραυστη ελληνική οικονομία.
Η καταστροφική αντιπολίτευση του Δηλιγιάννη, που δεν άφηνε κανένα περιθώριο εθνικής συνεννόησης.
Ο ρόλος του βασιλιά που έβλεπε την Ελλάδα να οδηγείται προς την πτώχευση κι αυτός όχι μόνο δεν έκανε ό,τι μπορούσε για να τη σώσει αλλά κερδοσκόπησε με τα ελληνικά χρεόγραφα.
Ο Τρικούπης, όπως παρουσιάζεται στην εκπομπή, συγκρούστηκε ανοιχτά με το παλάτι αρκετές φορές. Επιχείρησε να εξυγιάνει τον δημόσιο τομέα με αξιοκρατικά κριτήρια πρόσληψης κι εκσυγχρόνισε την εικόνα της Ελλάδας με τεράστια έργα υποδομής. Ωστόσο, εφάρμοσε σκληρά οικονομικά μέτρα που είχαν αντίκτυπο κυρίως στην τσέπη των λαϊκών τάξεων. Η μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και η αύξηση των σχολικών διδάκτρων έβγαλαν τους πολίτες στους δρόμους. Τότε πραγματοποιήθηκαν και οι πρώτες μεγάλες διαδηλώσεις στην ιστορία της νεώτερης Ελλάδας, οι οποίες κατεστάλησαν με πρωτοποριακές μεθόδους από την αστυνομία του Μπαϊρακτάρη. Τότε για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε η καταστολή των διαδηλωτών με αντλίες ύδρευσης. Η λαϊκή κατακραυγή έστρεψε τελικά τον πανίσχυρο τότε Τύπο εναντίον της κυβέρνησης Τρικούπη αναδεικνύοντας στην πρωθυπουργία τον μεγαλύτερο πολιτικό του αντίπαλο.
Στην εκπομπή μιλούν ιστορικοί, μελετητές και δημοσιογράφοι του οικονομικού ρεπορτάζ που έχουν ερευνήσει την συγκεκριμένη περίοδο.

"Περί Παίδων Αγωγής": "Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ" ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ!!!! 3ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗ...

ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑΜΕ!!!!!! ΜΠΡΑΒΟ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ!!! ΜΠΡΑΒΟ!!!!"Περί Παίδων Αγωγής": "Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ" ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ!!!! 3ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗ...: Θα μου επιτρέψετε  μια ανάρτηση πιο προσωπική σήμερα.Από χθες το απόγευμα γνωρίζω πως η ταινία των μαθητών και μαθητριών μου  'Η ΕΠ...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...