Σάββατο

ΔΥΣΑΡΙΘΜΗΣΙΑ Μια διαταραχή που παρουσιάζεται στα παιδιά

   "Αναπτυξιακή δυσαριθμησία είναι μια δομική διαταραχή μαθηματικών ικανοτήτων που έχει τις ρίζες του σε γενετική ή σύμφυτη διαταραχή ορισμένων τμημάτων του εγκεφάλου, τμήματα που αποτελούν το άμεσο ανατομικοφυσιολογικό υπόστρωμα της κατάλληλης ηλικιακής ωρίμανσης των μαθηματικών ικανοτήτων- χωρίς να υπάρχει μια ταυτόχρονη διαταραχή των γενικών νοητικών λειτουργιών".( Miles, 1992).

Ο ίδιος ερευνητής υποστήριξε ότι η δυσαριθμησία συναντάται σε ποσοστό 6% στο γενικό μαθητικό πληθυσμό"
===========================================
Σε  ένα παιδί με δυσαριθμησία παρατηρούνται δυσκολίες με τις έννοιες και τις δεξιότητες του χρόνου και του προσανατολισμού, που ίσως οδηγούν σε μόνιμη ασυνέπεια σε ραντεβού και κοινωνικές εκδηλώσεις  ,ελαττωματική οπτικο-χωρική αντίληψη και οργάνωση, καλές  ακουστικές ικανότητες και πρώιμη ομιλία,διαταραγμένη εικόνα σώματος,δυσκολίες στον οπτικο-κινητικό συντονισμό, που μπορεί να φτάνει μέχρι τη δυσγραφία,έλλειψη κοινωνικής ενσυναισθησίας, δηλαδή σωστά αναπτυγμένης ικανότητας για εκτίμηση κοινωνικών καταστάσεων και αντίληψη των συναισθημάτων των άλλων καθώς ψηλότερες επιδόσεις στα λεκτικά παρά στα μη λεκτικά μέρη των δοκιμασιών.
Βέβαια μπορεί να μην παρατηρούνται όλα αυτά μαζί αλλά και μόνο  η ύπαρξη δυο ή τριών συνιστά μια περαιτέρω εξέταση του παιδιού.(πχ κάτι που πρέπει να αφυπνήσει ένα γονέα είναι αν το παιδί του σε ηλικία άνω των 7  δεν μπορεί να  κατέβει τα σκαλοπάτια με συνεχόμενη κίνηση ,ή να προσανατολιστεί εύκολα σε ένα χώρο ενώ επίσης  δεν καταλαβαίνει την έννοια του χρόνου με αποτέλεσμα παρόλο που πρέπει  να είναι στις 8 στο σχολείο και ξυπνάει πολύ νωρίτερα, πάντα να αργεί (ακόμα και αν ο ίδιος ο γονέας ανά 5 λεπτά του υπενθυμίζει το χρόνο που του έχει απομείνει για να φύγει ώστε να είναι στην ώρα του στην τάξη).
  Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μια προσπάθεια να δημιουργηθούν υποκατηγορίες για πιο ασφαλή διάγνωση και φυσικά για έγκαιρη  μαθησιακή παρέμβαση στο επίπεδο που παρουσιάζεται η διαταραχή.2 από τα είδη δυσαριθμησίας τα οποία ξεχώρισα γιατί συνήθως παρατηρούνται στα παιδιά ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΟ είναι  η περίπτωση β και γ  της Λεξιλογικής δυσαριθμησίας  και η γραφική δυσαριθμησία που συνυπάρχει με τη δυσγραφία -δυσλεξία..

Λεξιλογική δυσαριθμησία.
Η ιδιαίτερη αυτή διαταραχή αφορά μια δυσκολία στην ανάγνωση μαθηματικών συμβόλων ( ψηφίων, αριθμών, συμβόλων  των πράξεων και γραπτών μαθηματικών πράξεων). Πολύ  σοβαρή μορφή της λεξιλογικής δυσαριθμησίας είναι όταν το παιδί δεν είναι σε θέση Α.να διαβάζει τα μεμονωμένα  ψηφία
και / ή τα απλά σύμβολα των πράξεων (+, -, χ, : κλπ.).
Β.Σε λιγότερο σοβαρές μορφές, το  άτομο δεν μπορεί να διαβάσει πολυψήφιους αριθμούς (ειδικά µε περισσότερα από ένα μηδενικά  στο µέσο), αριθμούς
γραμμένους σε οριζόντια διάταξη περισσότερο παρά σε κάθετα, κλάσματα, τετραγωνικές  ρίζες, δεκαδικούς αριθμούς  και ούτω καθεξής.
Γ.Σε κάποιες περιπτώσεις συγχέονται όμοια σε εμφάνιση ψηφία όπως το 3 µε  το 8, το 6 µε το 9, το 4 µε  το 7 και αντιστρόφως) ή  αντιστρέφονται κατά την ανάγνωση διψήφιοι αριθμοί όπως το 12 µε  το 21.

Γραφική δυσαριθμησία.
Είναι μία δυσκολία στο χειρισμό μαθηματικών  συμβόλων  στο γράψιμο, ανάλογη της λεξιλογικής δυσαριθμησίας. Η  γραφική δυσαριθμησία  συχνά συνυπάρχει µε  τη δυσγραφία και τη δυσλεξία. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις αυτής της μορφής  το παιδί δεν είναι σε θέση να γράψει αριθμούς
που του υπαγορεύονται, να  γράψει τις αριθμητικές λέξεις ή μπορεί  να υπάρχει πρόβλημα και στην αντιγραφή.
 Όπως αναφέρει ο Kosc, η λεξιλογική και η γραφική δυσαριθμησία καλούνται επίσης και αριθμητική  δυσλεξία και αριθμητική δυσγραφία και οι δυο μαζί είναι γνωστές στη βιβλιογραφία ως αριθμητική δυσυμβολία.

(Πληροφορίες για τη δημιουργία του παρόντος κειμένου-άρθρου χρησιμοποίησα απο την Παγώνη Ηλέκτρα,δασκάλα Ειδικής Αγωγής.)

Πέμπτη

Ταξιδιωτικές αναμνήσεις!!! ΝΑΥΠΛΙΟ(μέρος πρώτο)ΝΑΥΠΛΙΟ..

Τα "καφέ" της πλατείας δεν αλλοιώνουν το χώρο
Είχα την ευτυχία να επισκεφτώ 3 φορές το Ναύπλιο ..3 φορές  και η κάθε μία διαφορετική..Την πρώτη με τους μαθητές μου και τις μαθήτριές μου της Ε τάξης του 3ου Δ.Σ.Σαλαμίνας το 2000 σε μονοήμερη εκδρομή, τη δεύτερη με την Στ τάξη του 1ου Δ.Σ Παροικίας  Πάρου (4 ημερη εκδρομή με το σχολείο σαν συνοδός δασκάλα)και το 2005 συνοδεύοντας αυτή τη φορά  ως μαμά τα παιδιά μου στην εκδρομή της ΣΤ τάξης επίσης του 1ου Δ.Σχολείου Παροικίας Πάρου.
Δεν ξέρω τι να προωτοθυμηθώ για το Ναύπλιο..Ακόμα κουβαλάει η μνήμη μου μια ρομαντική διάθεση..
Αφήνοντας το μυαλό μου να ταξιδέψει πίσω χάνομαι στα σοκάκια της πόλης..Οι βουκαμβίλιες ανθισμένες στολίζουν τα μπαλκόνια των σπιτιών και το άρωμα της θάλασσας πλημμυρίζει την παλιά πόλη..
Περπατάς  μεσημέρι στους δρόμους και ξεχύνονται τα αρώματα του παρελθόντος..Τα βήματά σου αργά και το κάνεις επίτηδες για να έχεις την ευκαιρία να ρουφήξεις κάθε άρωμα ,να κρατήσεις κάθε εικόνα..Πλακόστρωτα στενά δρομάκια,σκάλες που σε οδηγούν σε παραδοσιακά ξενοδοχεία,μικρές ταβέρνες να σε προσκαλούν να δοκιμάσεις τις γεύσεις..
Κοιτάζεις δεξιά και αριστερά και ένα παλαιοπωλείο τραβάει το βλέμμα σου..Στη σκονισμένη του βιτρίνα,στρωμένο με ένα ξεθωριασμένο από τον ήλιο σατέν  ύφασμα -που κάποτε ΄πρέπει να είχε το κατακόκκινο χρώμα του μήλου -απλώνεται η πραμάτεια ..Ένας ναργιλές,εκατοντάδες κομπολόγια σε χρώματα που θαμπώνουν τα μάτια σου ,λίγο πιο εκεί μια μικρή ασημένια φωτογραφία και παρέκει ένα μικρό μελανοδοχείο ..Δεν διστάζεις να μπεις μέσα,να περιπλανηθείς..
ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ(ή Συντριβανίου)
Ανθισμένες βουκαμβίλιες στα δρομάκια
Οπαλαιοπώλης ένας παππούς γύρω στα 80  ευγενικότατος και ας είχε ακουμπήσει το κεφάλι του στον πάγκο για να πάρει έναν υπνάκο και εσύ μόλις τον ξύπνησες..Του ζητάς συγγνώμη και του εξηγείς ότι δεν ήρθες να αγοράσεις αλλά ότι θέλεις απλά να δεις..Δεν σε στραβοκοιτάει απλά μόνο σε ρωτάει αν θες καφεδάκι..Και συ δέχεσαι..Στον φέρνει και αρχίζει την εξιστόρησή του..
Καθε κομμάτι που σου δείχνει έχει την ιστορία του..Πλαστή ή όχι δεν έχει σημασία ..Όσο προχωράς προς τα μέσα στο μαγαζί τόσο πιο αραχνιασμένα τα αντικείμενα αναδεικνύουν την παλαιότητά τους..Και ο παππούς συνεχίζει ακάθεκτος και τα μάτια του λάμπουν.."ΚΑΘΕ ΚΟΜΜΆΤΙ έχει παρελθόν και χωρίς παρελθόν δεν έχεις κάτι να διηγηθείς " λέει και προχωράει όλο και πιο βαθιά και όταν  η ξενάγηση τελειώνει σε αποχαιρετά και σου λέει να ξαναπάς..
Ο δρόμος συνεχίζει. και τα μικρά μαγαζιά διαδέχονται το ένα το άλλο..Μαγαζιά κάθε έιδους αλλά αυτά που τραβάνε το βλέμμα είναι τα μαγαζιά με τα κομπολόγια..Ναύπλιο η πόλη του κομπολογιού..Κεχριμπάρι,ελεφαντόδοντο,πολύτιμες και ημιπολύτιμες πέτρες,φτιάνουν ένα ουράνιο τόξο χρωματικής πανδαισίας..
Φτάνεις στην πλατεία Συντάγματος..Εκεί ψηφίστηκε το Σύνταγμα του 1832 ..Λίγο πιο πάνω τα ανάκτορα..Δεν είναι επιβλητικά αλλά εκεί έμεινε ο Όθωνας σαν βασιλιάς..Δεν έχει αλλάξει τίποτα από τότε και τα μαγαζιά που βρίσκονται στην πλατεία τίποτα δεν μπορούν να αφαιρέσουν από το παρελθόν..Δεν είναι ικανά να σε αποτραβήξουν από εκεί που ταξιδεύεις..Ακόμα  και την ώρα που πίνεις τον απογευματινό σου καφέ νιώθεις ανάμεσά στον κόσμο να περιπλανιούνται φουστανελάδες .γυναίκες με στενά φορέματα και καπέλάκια αλλά και γυναίκες ντυμένες με την παραδοσιακή Ναυπλιώτικη στολή πανέμορφες και χαμογελαστές ..
Δωμάτιο του "John&George"που μέναμε στο Τολό
Η περιήγηση όμως δεν τελειώνει στην πλατεία..Πληρώνεις τον καφέ σου και κατευθύνεσαι στον Άγιο Σπυρίδωνα..Δίπλα από την πόρτα το σημάδι μιας σφαίρας μέσα σε ένα γυάλινο πλαίσιο και απέναντι τα ίδια σκαλοπάτια εκεί που είχε σταθεί ο δολοφόνος του Καποδίστρια.
 Μπορείς να μη φανταστείς την εικόνα ακόμα και με τα μάτια ανοιχτά,να μη δεις τη σκηνή να ξετυλίγεται μπροστά σου?Μπαίνεις μέσα και εκεί καθώς ανάβεις το κεράκι σου στο ταπεινό μανουάλι κάνεις και μια δέηση στο Θεό για την ψυχή του πρώτου κυβερνήτη της ελεύθερης Ελλάδας..
παραλία Τολο
Αποκαμωμένη επιστρέφεις στο ξενοδοχείο σου  στο Τολό και απολαμβάνεις μια βόλτα στην παραλία λίγο πριν επιστρέψεις για ύπνο.Το αεράκι μυρίζει γιασεμί και θάλασσα..Απόλυτη γαλήνη ψυχής..Τι άλλο θα ήθελες πέρα από αυτό?
Η επόμενη μέρα σε βρίσκει να κοιτάς το πρόγραμμα..Εθνική Πινακοθήκη.περιήγηση στην πόλη.Παλαμήδι..Η ξενάγηση ξεκινά από το πάρκο κάτω από το Παλαμήδι..Ένας καφές για ΄σενα ένας χυμός για τα παιδιά καθώς περιμένετε την ξεναγό από το Δήμο..
Σε μισή ώρα το ταξίδι στο χτες ξεκινά άλλη μια φορά..
-"Το βλέπετε αυτό το διώροφο σπίτι?Εδώ έμεναν οι αντιβασιλείς του Όθωνα Άρμανσπεργκ ,Μάουρερ και 'Εϋντεκ ή Χέιντεκ"μας λέει η ξεναγός και συ το κοιτάς και σκέφτεσαι.Το σπίτι είναι ετοιμόρροπο..Τίποτα δεν μαρτυρά την ιστορία του πέρα από μια απλή ταμπέλα..Αν δεν το ξέρεις δεν το προσέχεις..Και όμως εκεί μέσα πάρθηκαν αποφάσεις για τους Έλληνες κάποτε..Και αυτό το κάποτε σε αυτή την πόλη δεν μοιάζει μακρινό..
Λίγο πιο κάτω σου δείχνει μια βρύση ."Τη βλέπετε αυτή τη βρύση?Δεν ξέρουν τι γράφει..Είναι τόσο παλιά η αραβική γραφή που κανείς δεν μπόρεσε να την αποκρυπτογραφήσει.."
Πινακοθήκη Ναυπλίου
Και είναι μια βρύση μαρμάρινη που δεν θα την πρόσεχες ποτέ αν μόνος σου έκανες την περιήγησή σου..
Φτάνεις στην Πινακοθήκη..Δέος δε πιάνει..Μεταφέρθηκαν απο την Αθήνα πολλοί πίνακες που αναφέρονται στην επαναστατημένη Ελλάδα του 1821 .Ήρωες,μάχες, όλα ξετυλίγονται μπροστά σου.Γύζης.Λύτρας,Μαργαρίτης και έργα άλλων Ελληνων ζωγράφων εκτίθενται στην Πινακοθήκη ..Εδώ είναι ο χώρος τους ..Εδώ νιώθεις ότι ταιριάζουν,ότι ανήκουν..
Παλαμήδι
  Ακολουθεί η μεταφορά μας  στο Παλαμήδι.Χτίστηκε από τους Ενετούς και καταλήφθηκε από τους Τούρκους που το είχαν μέχρι το 1822.Η 29η Νοεμβρίου 1822 ήταν μια νύχτα-σταθμός στη Νεότερη ιστορία της πόλης, που διανύει το δεύτερο χρόνο του Αγώνα κατά των Τούρκων.Μετά από πολλών μηνών πολιορκία το φρούριο έρχεται σε ελληνικά χέρια.Δεν ανεβαίνεις βέβαια από τα 999 σκαλοπάτια του.Τα προτιμάς στο κατέβασμα.
η πρώτη είοδος πριν το κελί του
Η φυλακή του Κολοκοτρώνη
Εδώ η ιστορία ξαναζωντανεύει..Κανόνια από την εποχή του 21 σε όλο το χώρο.Προμαχώνες που κοιτάνε τη θάλασσα και η αγριότητα του χώρου και όσων διαδραματίστηκαν εκεί έρχονται σε αντίθεση με το πανέμορφο τοπίο της γαλάζιας θάλασσας και της ηρεμίας της. Δεν μπορείς όμως να μη συλλογιστείς τις σκληρές μάχες που έγιναν εκεί..Ένας χώρος γεμάτος πόνο αλλά και ομορφιά..Τα συναισθήματα αμφιλεγόμενα..Και πράγμα παράξενο..Οι φωνές των τουριστών εδώ δεν γεμίζουν το χώρο..Όλοι ψιθυρίζουν ..Ακόμα και εμείς..Ο σεβασμός στο παρελθόν φέρνει τη σιωπή..Σιωπή πού όμως γίνεται οργή καθώς πλησιάζεις σε μια φυλακή..Τ η φυλακή του Κολοκοτρώνη..Στην αρχή νομίζεις πως είναι ο μεγάλος χώρος που αντικρίζεις..Αλλά πλησιάζοντας δεξιά σου  βλέπεις μια τρύπα 60εκχ 50 εκ(τόσο μικρή σου φαίνεται )και καθώς μπαίνεις σκύβοντας και λες για άλλη μια φορά "ΕΔΏ ΤΟΝ ΕΊΧΑΝ"η ματιά σου πέφτει πάλι  στα δεξιά.Μια  ακόμα μικρότερη τρύπα οδηγεί σε ένα  χαμηλότερο από το επίπεδο χώρο χωρίς παράθυρο ,χωρίς αέρα ..Μόνο ένας αεραγωγός έφερνε τον καθαρό μέσα στη τρύπα αυτή για να αναπνέει ο πρώτος  πολεμιστής του 1821,ο αρχιστράτηγος Κολοκοτρώνης που άδικα φυλακίστηκε..
Βγαίνοντας από εκεί θέλεις να ηρεμήσεις ..Μόνο η θάλασσα μπορεί να το κάνει..Μόνο αυτή ..Και η ματιά σου πλανιέται στο απέραντο γαλάζιο..Ήρθε η ώρα να ξαποστάσεις..Δεν θέλεις να πεις τίποτα ,δεν θέλεις να ακούσεις τίποτα..Μόνο αφήνεσαι να σε φέρει πίσω ο χρόνος..Σιγά σιγά..Και δεν είναι εύκολο ,καθόλου εύκολο..

(ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ)
Τετάρτη

Η ΑΝΟΙΞΗ ΕΙΝΑΙ ΕΔΏ!!!

Η Άνοιξη ήρθε και εμείς θα παραμέναμε στο ΧΕΙΜΏΝΑ?ΑΝΟΙΞΗ λοιπόν και αποχαιρετήσαμε το Χειμώνα..Βάλαμε φωτεινά χρώματα ,φέραμε τον ήλιο και κρατάμε την ελπίδα ότι το φως θα ζεστάνει τις καρδιές μας..ΚΑΛΗ ΑΝΟΙΞΗ ΚΑΙ ΧΑΡΕΙΤΕ ΤΗΝ ΟΣΟ ΜΠΟΡΕΙΤΕ..Ας μην επιτρέψουμε σε κανένα και τίποτα να μας πάρει την αισιοδοξία, την ελπίδα ,το αύριο..Εξάλλου η Άνοιξη σηματοδοτεί την αρχή ενός νέου κύκλου ζωής..Τα πάντα αναγεννιούνται..Ας αναγεννηθούν και οι ψυχές μας και ας έρθει το χαμόγελο ξανά στα χείλη μας..

Τρίτη

Παλιά επαγγέλματα..

Μέσα στον προηγούμενο αιώνα αναπτύχθηκαν πολλά επαγγέλματα που εξυπηρετούσαν διάφορες ανάγκες των ανθρώπων σε διάφορα χωριά ή πόλεις..Σιγά σιγά η τεχνολογική εξέλιξη αντικατέστησε τα επαγγέλματα αυτά με τεχνολογικά επιτεύγματα και  κάποια εξαφανίστηκαν τελείως . Ακόμα θυμάμαι το ψυγείο που είχε ο παππούς μου με πάγο (που του έφερνε ο πωλητής πάγου) όταν έμενε στην Αθήνα στην  Ηλιούπολη και ας ήμουν μόλις 5 ετών  το 1973..Πάντα μου φώναζε γιατί μου άρεσε να παίζω με την πόρτα η οποία ..κούμπωνε και την οποία ανοιγόκλεινα διαρκώς με αποτέλεσμα να υπάρχει τήξη του πάγου και εκείνος πάντα μου έλεγε.."Κλείσε το ψυγείο..Θα λιώσει ο πάγος Βάσω".Θυμάμαι το λατερνατζή με τη στολισμένη λατέρνα του στα στενά της Πλάκας τότε που ο πατέρας μου μας έδειχνε τα μέρη και το σπίτι που έζησε(θυμόταν ακόμα και την ταινία με τον Μπάρμπα Γιάννη τον κανατά και μάλιστα μια σκηνή από το έργο διαδραματίστηκε έξω από το σπίτι που έμενε)) τα ζεστά κάστανα που έπαιρνα το χειμώνα από τον καστανά σχολώντας το απόγευμα από το σχολείο(πηγαίναμε πρωί και απόγευμα αλλά και Σάββατο τότε),τη μαμά μου να θέλει να φτιάξει τα παπλώματά μας από μαλλί και για τα οποία πηγαίναμε στον παπλωματά κάπου εκεί στην οδό Κεντρικής ,τον τσαγκάρη που επιδιόρθωνε τα παπούτσια μας,το ράφτη που έφτιαχνε τα κουστούμια του πατέρα μου,τον χαλεπιτζή στο δρόμο το χειμώνα,το γανωματή που γάνωνε τα μπακίρια των κατοίκων στο χωριό μου στην Ήπειρο και τόσα άλλα που μου έχουν αφήσει μνήμες στο μυαλό και τις θυμάμαι με μια γλυκιά νοσταλγία..Όλα αυτά τα επαγγέλματα που χάθηκαν τα βρήκα σε μια παρουσίαση..Ας την απολαύσουμε και ας θυμηθούμε όσα χάθηκαν εμείς οι μεγαλύτεροι και οι μικρότεροι ας μάθουν ποιες ήταν οι δουλειές στο παρελθόν..

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

Ενημέρωση από το Υπουργείο Παιδείας σχετικά με το Διαγωνισμό School Lab του British Council με στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών πάνω σε επιστημονικά θέματα..
ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΠΑΙΔΙΑ?

 http://www.hellasedu.gr/2013/03/diaagonismos-School-Lub.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+blogspot%2FSwMNa+%28HellasEdu.gr+-+%CE%95%CE%9B%CE%9B%CE%97%CE%9D%CE%99%CE%9A%CE%97+%CE%95%CE%9A%CE%A0%CE%91%CE%99%CE%94%CE%95%CE%A5%CE%A3%CE%97%29

Hλεκτρισμός και ηλεκτρικό κύκλωμα με μία λάμπα.

Παρασκευή

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ..

Είμαι από τους ανθρώπους που γνώρισαν πολλά μέρη στην Ελλάδα τόσο με τους γονείς μου και αργότερα με την οικογένειά μου αλλά πρόσφατα  με  τη δουλειά μου (τοποθετήσεις αλλά και εκδρομές με τα σχολεία) και τη γνώρισαν από κοντά..Ταξίδεψα σε μέρη που βρίσκονται κρυμμένα πίσω από βουνά ή σε μέρη που ο τουρισμός ακόμα δεν έχει αγγίξει..Όπου και να πήγα όμως κανένα μέρος δεν είναι καλύτερο από το άλλο..Όλα τα μέρη έχουν τη δική τους ομορφιά,το δικό τους άρωμα.τους δικούς τους ρυθμούς..Να ξεκινήσω από που όμως?
Ας ξεκινήσω από τα μέρη που έζησα..
ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ..
Εζησα στο πανέμορφο Αργοστόλι ένα χρόνο διορισμένη εκεί ως αναπληρώτρια..
Το σπίτι μας ήταν πίσω από το θέατρο κοντά στο σχολείο που υπηρετούσα και από το μπαλκόνι μου απολάμβανα κάθε μέρα τη θάλασσα του κόλπου του Αργοστολίου αλλά όχι μόνο τότε..Τις νύχτες η ματιά μου έπεφτε στο φωταγωγημένο κόλπο και  στο μοναστήρι του Αη-Γιώργη και  κάποιες στιγμές μέσα στη δροσιά με τα μάτια της φαντασίας  έβλεπα  τον Άγιο να τρέχει να ημερέψει τη θάλασσα..
ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ..Νησί απαράμιλλης μυσταγωγίας...
Οι καθημερινές σχεδόν βόλτες μας  όταν δεν έβρεχε(γιατί τα νησιά του Ιονίου έχουν τις περισσότερες βροχές της Ελλάδας)μακρινές ..΄Έφταναν μέχρι το φανάρι των Αγίων Θεοδώρων και με τις ώρες καθόμασταν εκεί με τα παιδιά  -μικρά τότε -να απολαμβάνουμε τη θάλασσα που έσκαγε στους βράχους..Θυμάμαι το πρώτο μας μπάνιο ήταν την Πρωτομαγιά εκεί στο φανάρι και τολμώ να πω ότι είχαμε παγώσει.Γιατί το Ιόνιο δεν αστειεύεται..Είναι πάντα παγωμένο ακόμα και τους ζεστούς μήνες.
Για ψώνια κατεβαίναμε στο λιμάνι..Εκείνο που μου έκανε εντύπωση ήταν ότι όλα τα μαγαζιά εστίασης ήταν στο κέντρο και όχι στην παραλία όπως στα μέρη μου ή στα υπόλοιπα νησιά που είχα επισκεφτεί  μέχρι τότε και για να πω την αλήθεια μου ερχόταν λίγο ..ανάποδα..Τόσα χρόνια στα παραθαλάσσια μέρη της Μακεδονίας (κυρίως Χαλκιδική και Πιερία)απολαμβάναμε έναν καφέ ή ένα θαλασσινό μεζέ δίπλα από τη θάλασσα και τώρα δεν την έβλεπα..Αλλά δεν μας χαλούσε..Την απολαμβάναμε από το μπαλκόνι μας εξάλλου κάθε μέρα..
Όταν είχαμε όρεξη για να γνωρίσουμε το νησί και να δουν τα παιδιά τον τόπο, παίρναμε το λεωφορείο και πηγαίναμε σε διάφορα μέρη του νησιού..Φαρακλάτα,Περατάτα,Τοματάτα( και πράγμα περίεργο τα χωριά της Κεφαλλονιάς έχουν τα περισσότερα την κατάληξη -τατα)και στην εκκλησία ,στο μοναστήρι του Αγίου Γερασίμου έξω από το Αργοστόλι που είναι και ο πολιούχος του νησιού..
Παρέα μας στο νησί ο Παύλος και η Μαρία..Κύπρια αυτή ,Κεφαλλονίτης ο άντρας της με τρία μεγάλα παιδιά ,ήταν η παρέα μας..Εκεί κάτω από τις  πορτοκαλιές  τους στην αυλή , άκουσα για πρώτη φορά μουσική που προερχόταν από  μια...χτένα και ένα αλουμινόχαρτο και ήταν ΥΠΕΡΟΧΗ . Εκεί πρωτοδοκίμασα παραδοσιακές κυπριακές συνταγές και γελούσα με τα αστεία του Παύλου.."Είμαστε γκουρλοί"μου λεγε ¨εμείς οι Κεφαλονίτες.ΠΡΟΣΕΧΕ δεν λέω μουρλοί λέω γκουρλοί..Αλλο πράμα είμαστε εμείς..'
ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟΙ οι νησιώτες αυτοί..Έβγαινες έξω σε κάποιο ταβερνάκι..Παρέκει μια παρέα μεγάλη και εκεί που τρώγανε αρπαζόντουσαν ,φωνάζανε ,εσύ έμενες με τη μπουκιά στο στόμα και έλεγες τώρα θα μαλώσουν και πριν προλάβεις να πεις κύμινο  γελούσαν και τραγουδούσαν κεφαλλονίτικες καντάδες..Άλλοι άνθρωποι..Τη χαίρονται τη ζωή σε όλες τις εκφάνσεις της ..Δεν αφήνουν στιγμή χαμένοι.."Γκουρλοί "μα ωραίοι "γκουρλοί"..
 Το καλοκαίρι την τιμητική τους  είχαν και ΄έχουν οι παραλίες της Λάσσης ,του Ξι,του Άσσου,Φισκάρδου,Πόρου,Ληξουρίου,Μύρτου όπου εκεί δεν πας αν δεν ξέρεις καλό μπάνιο και δεν έχεις αντοχές γιατί τα ρεύματα είναι πολυ δυνατά
.Όλο το νησί ήταν πανέμορφο ..Επισκέψεις στο σπήλαιο της Δρογκαράτης,στη Σάμη(από εκεί παίρνεις το καράβι για Πατρα)στις Καταβόθρες, στα χωριά που είναι σκαρφαλωμένα στα βουνά της Κεφαλλονιάς ,στον Αίνο ψηλά εκεί στα δάση της μαύρης Ελάτης(προσπάθησαν κάποτε οι Ιταλοί να πάρουν δεντράκια για να ευδοκιμήσουν στην Ιταλία αλλά δεν αναπτύχθηκαν τα φυτά)και πάλι πίσω στο Αργοστόλι με χίλιες εικόνες αποτυπωμένες στο βάθος του μυαλού σου ..Και δεν λες ότι έζησες την Κεφαλλονιά αν δεν επισκεφτείς και το πανηγύρι στα Φραγκάτα και τα Βαλσαμάτα τον Αυγουστο..Τοτε γιορτάζεται η σοδειά της Ρομπόλα και άφθονο δωρεάν κρασί -που ρέει σαν ευχαριστήριο για την καλή σοδειά- συνοδεύει τους ήχους της μουσικής..Μπάλος,Διβαρίτικος έχουν την τιμητική τους αλλά και τραγούδια και χοροί από όλη την Ελλάδα γεμίζουν τον αέρα και σε προκαλούν να χορέψεις..Και ενώ νιώθεις την κούραση να σε τυλίγει ,τα πόδια σου αρνιούνται να σε υπακούσουν και μόνα τους σε τραβάνε στον κύκλο του χορού..
Νησί μαγικό που σου προσφέρει βέβαια και μια γεύση του τι εστί σεισμός αλλά μετά το πρώτο σοκ συνειδητοποιείς ότι δεν έχει κάτι να φοβηθείς γιατί όλα τα κτήρια -αντισεισμικά πια -αντέχουν σε μεγάλους  σεισμούς..Μάλιστα θυμάμαι ότι όταν πρωτοένιωσα σεισμό στο Αργοστόλι(αρχες Σεπτέμβρη μια μέρα πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς ) η μόνη που φοβήθηκα ήμουν εγώ ..Οι συνάδελφοί μου ατάραχοι συνέχισαν να πίνουν τον καφέ τους.Εκεί στον πρώτο σεισμό μάλιστα ένας πολύ καλός μας φίλος και συνάδελφος μου λέει αστειευόμενος.¨"Νες καφέ πίνεις?Εντάξει ..Από δω και πέρα θα πίνεις φραπέ ζεστό..Γιατί με το κούνημα οι καφέδες μας ,φραπέ γίνονται."
Αυτό ήταν..Από εκεί και πέρα δεν ξαναφοβήθηκα..Μάλιστα όταν έβλεπα κανένα να φοβάται -κυρίως τουρίστες-εγώ σαν πιο ψύχραιμη ,τους..καθησύχαζα..Να πούμε όμως και του στραβού το δίκιο εκείνη τη βοή του σεισμού δεν την ξεχνάς όσα χρόνια και να περάσουν..
Φεύγοντας από το νησί αφήσαμε πίσω μας φίλους ,φίλες και γνωστούς .Μας πόνεσε πολύ ο αποχωρισμός..Αλλά φεύγοντας πήραμε μαζί μας πέρα από τις αναμνήσεις και κάτι που το κουβαλούσαμε για πολλλλύ καιρό..Την προφορά..Μιλούσαμε ..τραγουδιστά..(Έτσι έλεγε η κόρη μου τρίτη Γυμνασίου τότε)και πραγματικά αυτή τη μουσικότητα είναι αδύνατο να μην την αποκτήσεις όταν ζεις με τους Κεφαλλονίτες.Χωρίς να το θες γίνεσαι ένα μαζί τους στο κέφι.στη ζωντάνια και παίρνεις μέρος στη χαρά της ζωής.Γιατί οι Κεφαλλονίτες ξέρουν να τη ζουν τη ζωή  και όταν φύγεις από εκεί παίρνεις πάντα ένα κομμάτι της "αρρώστιας τους "μαζί σου..Παίρνεις τη δύναμη και τη γνώση πως ό,τι σου ερχεται στη ζωή δεν μπορείς να το προσπεράσεις αλλά δεν έχεις το δικαίωμα να το αφήσεις  να σε καταστρέψει .

Δευτέρα

ΙΠΠΟΦΑΕΣ..Ένα φυτό με ευεργετικές ικανότητες


Το Ιπποφαές περιέχει πάνω από 15 υπέρ αντιοξειδωτικές ουσίες και θεωρείται η τέλεια υποστήριξη σε πολλές θεραπείες.

Στον κατάλογο των φυτών με γνωστές στην σύγχρονη επιστήμη φαρμακευτικές ιδιότητες το Ιπποφαές κατέχει μια από τις πιο διακεκριμένες θέσεις.Το ιπποφαές είναι από τα αρχαιότερα φυτά της γης και προηγείται κατά πολύ της εποχής των παγετώνων. Αυτοφύεται σε μορφή θάμνου στην ευρύτερη περιοχή της Ευρασίας. Στις εκστρατείες του Μεγάλου Αλεξάνδρου παρατηρήθηκε ότι τα άρρωστα και τραυματισμένα άλογα θεραπεύονταν τρώγοντας τα φύλλα και τους καρπούς του φυτού και άρχιζε να γυαλίζει τρίχωμα τους, από την παρατήρηση αυτή δόθηκε και η ονομασία του (ίππο -; φάος = άλογο που γυαλίζει). Έτσι άρχισαν να το χρησιμοποιούν και οι στρατιώτες του, μαζί με τον ίδιο για να είναι πιο ισχυροί στις εκστρατείες. Υπάρχουν επίσης αναφορές ότι το χρησιμοποιούσε στις εκστρατείες του και ο Τζέκινς Χάν.

Το ιπποφαές μνημονεύεται από τον Θεόφραστο, μαθητή του Αριστοτέλη, αλλά κυρίως από τον Διοσκουρίδη τον Αναζαρβέα, πατέρα της φαρμακολογίας.

Αναφορές στο Ιπποφαές υπάρχουν στην Θιβετιανή και κινέζικη ιατρική. Από το 1929, όταν για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε βιοχημική ανάλυση των καρπών του φυτού, οι γνώσεις για της φαρμακευτικές ιδιότητες του φυτού συνεχώς αυξάνονται. Πλέον υπάρχει τεκμηριωμένη γνώση (Γερμανία, Ρωσία, Καναδάς, Κίνα, Φιλανδία, Αγγλία, Σουηδία κ.α.) για το ιπποφαές και έχουν αφιερωθεί γιαυτό 5 επιστημονικά συνέδρια. Το έλαιο του φυτού παράγεται από τους καρπούς με την μέθοδο της εκθλίψεως, χωρίς χημικά ή άλλα πρόσθετα. Περιέχει περισσότερες από 190 θρεπτικές και βιολογικές ουσίες, αρμονικά δεμένες, γιαυτό το λόγο έχουμε και τα αποτελέσματα που αναφέρονται στην βιβλιογραφία του, αλλά και από την καθημερινή χρήση του.

Ένα θαυματουργό φυτό

Έχει βρεθεί επίσης ότι:
Το επίπεδο βιταμίνης C είναι περίπου 1000% πιο υψηλό από αυτό των πορτοκαλιών, γιαυτό χρησιμοποιείται και σε κρυολογήματα.
Σύμφωνα με Ρώσους και Κινέζους επιστήμονες, το Ιπποφαές περιέχει 190 βιοενεργά συστατικά από τα οποία 106 είναι στο έλαιο.
Περιέχει σίδηρο, χλωροφύλλη, λυκοπενιο, ζεαξανθίνη, ασταξανθίνη, β-καροτίνη, σελήνιο, χρώμιο, όλο το complex της βιταμίνης Β, και πλήθος άλλων συστατικών.
Περιέχει περισσότερα απο 15 υπέραντιοξειδωτικά, είναι η πιο πλούσια πηγή στον κόσμο.
Το έλαιο είναι η καλύτερη ενιαία πηγή που είναι γνωστή στον άνθρωπο για τη βιταμίνη Ε, την βιταμίνη C, τη βήτα-καροτίνη, τα ακόρεστα λιπαρά οξέα, τα ουσιαστικά αμινοξέα και φλαβονοειδή.
Η περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε (δ-άλφα-tocopherol) είναι 200% υψηλότερο από το έλαιο σίτου, 900% υψηλότερο από το έλαιο καλαμποκιού και 3500% υψηλότερο από το έλαιο σόγιας. Το δ-α-tocopherol είναι η πιο ισχυρή μορφή βιταμινών Ε.
Περιέχει το β-σιτοστερόλ, που είναι 3000% πιο δυνατό στην διάσπαση των λιπών απο την χολίνη.
Περισσότερο από το ενενήντα τοις εκατό των συνολικών λιπαρών οξέων είναι ακόρεστα λιπαρά οξέα. Το έλαιο του Ιπποφαές περιέχει (17-20%) ωμέγα-3, (28-30%) ωμέγα-6, (36-40%) ωμέγα-9 και ωμέγα-7.
Το Ιπποφαές περιέχει όλα τα μέταλλα και ιχνοστοιχεία.
Έχει εξαιρετική συγκέντρωση σε κάλιο. Το έλαιο του Ιπποφαές δεν περιέχει τα μέταλλα που είναι επιβλαβή στο σώμα.
Περιεχει όλα τα αμινοξέα.
Το ιπποφαές Eubias, απλά καλλιεργείται, δεν είναι αποτέλεσμα εργαστηρίου.
Επίσης περιέχει κατά 32% πρωτεΐνη.
Αποτελέσματα έδειξαν ότι το έλαιο του είχε μια θεραπευτική αποτελεσματικότητα στον αποχρωματισμό δερμάτων, στις φακίδες, ενάντια της πρόωρης γήρανσης, στην σκλήρυνση του δέρματος, στην απολέπιση, στην ακμή, και στην επαναλαμβανόμενη δερματίτιδα.

Τι καθιστά το Ιπποφαές τόσο πολύτιμο

Λιπαρές ουσίες υψηλής ποιότητας
Το Ιπποφαές περιέχει αιθέρες λιπαρών ουσιών και γλυκερίνη υψηλής ποιότητας, αποτελεί την υψηλότερη πηγή φυτικών λιπαρών οξέων που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα. Οι ποιότητα των λιπαρών οξέων καθορίζεται από την σύσταση των ωμέγα, οι οποία είναι ιδιαίτερα υψηλή χάρη στα λιπαρά των ωμέγα που περιέχει στις σωστές αναλογίες. Ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να παράγει μόνος του όλα αυτά τα λιπαρά οξέα, έτσι θα πρέπει να χορηγούνται πάντα από το περιβάλλον.

Βιταμίνες και μέταλλα
Οι βιταμίνες είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη, την ζωτικότητα και την υγεία. Ρυθμίζουν τις σωματικές λειτουργίες και αυξάνουν την αντοχή του οργανισμού στις ασθένειες και το άγχος. Το Ιπποφαές είναι τόσο πλούσιο σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και λιπαρά οξέα, που το κάνουν κορυφαίο φυτικό προϊόν. Σε σύγκριση με το Ιπποφαές η συγκέντρωση βιταμινών που προσφέρουν άλλες θρεπτικές πηγές είναι ελάχιστη. Μην ξεχνάτε ότι ακόμα και μια μικρή ανεπάρκεια σε μια μόνο βιταμίνη μπορεί να προκαλέσει έλλειψη ισορροπίας στην υγεία σας. Αυτός είναι ο λόγος που το Ιπποφαές αποτελεί ένα ζωτικό θρεπτικό συμπλήρωμα.

Το Ιπποφαές περιέχει επίσης βιταμίνες του συμπλέγματος B, οι οποίες είναι πολύ σημαντικές. Πολλές φορές, αυτές οι βιταμίνες χαρακτηρίζονται ως αντιαγχωτικές, λόγω της θετικής επίδρασης που έχουν στο νευρικό σύστημα. Το Ιπποφαές είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και σε βιταμίνη Β12, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική και για τους χορτοφάγους καθώς είναι σχεδόν αδύνατο να την λάβουν από άλλη φυτική τροφή. Επιπλέον το Ιπποφαές περιέχει ένα από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά την βήτα καροτίνη, ουσία η οποία μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στον οργανισμό. Η βιταμίνη Α αυξάνει την αντοχή του οργανισμού και βοηθά να διατηρηθεί το δέρμα, τα μαλλιά, τα νύχια, τα μάτια σε βέλτιστη κατάσταση. Το Ιπποφαές είναι επίσης εξαιρετικά πλούσιο σε βιταμίνη Ε. Αυτή η βιταμίνη βοηθά στην βελτίωση της πνευματικής και σωματικής απόδοσης, αυξάνοντας την ζωτικότητα. Περιέχει επίσης σεροτονίνη και 28 ιχνοστοιχεία.

haralambous.pblogs.gr

Κυριακή

O Εθνικός μας Ύμνος,ο Δ.Σολωμός και ο Μαντζαρος.

ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΑΙΡ ΓΙΑ ΤΟΝ Δ.ΣΟΛΩΜΟ ΚΑΙ ΜΑΝΤΖΑΡΟ <- πατήστε εδώ
Εκπομπή-αφιέρωμα στον εθνικό μας ποιητή ΔΙΟΝΥΣΙΟ ΣΟΛΩΜΟ και στον συνθέτη που μελοποίησε τον «Ύμνο εις την Ελευθερίαν», ΝΙΚΟΛΑΟ ΧΑΛΙΚΙΟΠΟΥΛΟ ΜΑΝΤΖΑΡΟ.
Το ντοκυμανταίρ περιλαμβάνει δραματοποιημένα στιγμιότυπα από τη ζωή του ποιητή μέσα από τα οποία φαίνεται η  επίδραση που ασκούσε στην ψυχή  του η Ελληνική Επανάσταση,η αυτοθυσία των επαναστατημένων Ελλήνων,η γνωριμία του με τον Τρικούπη και με τον Μάντζαρο στην Κέρκυρα ,η μελοποίηση του Ύμνου και η αναγνώριση των πρώτων 2 στίχων ως Εθνικό Ύμνο των Ελλήνων από τον Βασιλιά Γεώργιο Α.

Καλη Σαρακοστή..

Την Παρασκευή αποφασίσαμε να αποχαιρετήσουμε την Αποκριά με παραδοσιακούς Ελληνικούς χορούς και τραγούδια..Έτσι το τελευταίο δίωρο αφεθήκαμε στους ήχους της μουσικής και των τραγουδιών απο τον Πόντο,τη Θράκη,τη Μακεδονία,την Ήπειρο,την Κρήτη,τα νησιά μας..Περάσαμε υπέροχα και χορέψαμε με την ψυχή μας..

Από το Ε2 του 12ου Δημοτικού σχολείου : ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ..

ΟΙ ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΚΑΠΟΤΕ

Ξ

Πέμπτη

"Μεγάκοσμος,μικρόκοσμος" ένα φανταστικό ταξίδι..

ΤΟ Ppt το μετέτρεψα σε slideshare για να μπορέσω να το μοιραστώ μαζί σας..Δυστυχώς δεν μπορώ να το ανέβασω στη μορφή που το έχω στα αρχεία μου..
Μου το έστειλε κάποια στιγμή ένας συνάδελφος και δυστυχώς δεν γνωρίζω το όνομα του δημιουργού του στα Ελληνικά..Το βρήκα στα Αγγλικά και θα το παραθέσω..Οπως αναφέρει η περιγραφή. σαν δημιουργός του παρουσιάζεται η NASA..Οποιος και να είναι όμως έχει κάνει υπέροχη δουλειά γιατί ταυτόχρονα τα παιδιά μαθαίνουν και τις δυνάμεις και την ομορφιά του σύμπαντος (μεγάκοσμος) αλλά και του μικρόκοσμου ..
Απολαύστε το και στα Ελληνικά και στα αγγλικά..

Εδώ θα βρείτε το ίδιο στα αγγλικά.. http://www.authorstream.com/Presentation/vkaisthaaseem-76950-fantastic-trip-vanshaj-amogh-spiritual-inspirational-ppt-powerpoint/

Τετάρτη

ΟΙ γίγαντες και ο Νανος..(παραμύθι για μεγάλους και μικρούς)


 Χτες με επισκέφτηκε πάλι το φεγγαράκι για να μου πει μια ιστορία από τις πολλές που είδε στα ταξίδια του και αυτή τη φορά με μάγεψε..Μου μίλησε για κάποιο φίλο του που ζει στην άκρη του ουράνιου τόξου και τον βλέπει κάθε φορά που ο ήλιος με τη βροχή όταν κυνηγιούνται σχηματίζουν το μεγαλύτερο ουράνιο τόξο της γης..
Λοιπόν αυτή ήταν η ιστορία που μου είπε χτες το βράδυ καθισμένο πάλι στον καναπέ μου..

ΟΙ ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΚΑΙ Ο ΝΑΝΟΣ.
Μια φορά και έναν καιρό σε μία σκοτεινή σπηλιά ζούσε ένας μικρός νάνος που τον έλεγαν Χαουρα(Haurra)..Η σπηλιά του Χάουρα  ήταν υγρή και σκοτεινή αλλά αυτός μπορούσε να βλέπει το φως όταν έλουζε τη φύση γύρω του ή να ακούει τη μουσική του ποταμού που τραγουδούσε αλλά δεν έβλεπε και αφουγκραζόταν μόνο αυτά..Μπορούσε  και να ακούει από μακριά τις φωνές των ανθρώπων..Μα δεν έβγαινε έξω..Του άρεσε η σπηλιά του  και μάλιστα απλόχερα του έδινε και όλα τα καλούδια της φύσης, ακόμα και κει μέσα στο σκοτάδι ,για να μπορεί να μαγειρεύει και να τρώει..
Εκείνο που του άρεσε πολύ ήταν ότι μπορούσε να κοιμάται,να τρώει ,να γελάει να χοροπηδάει μόνος του..Φυσικά επειδή ήταν μόνος του δεν ήξερε τι σημαίνει να σου λέει κάποιος" κοιμήσου","φάε",παίξε"  ή "πάνε στη δουλειά"..Δεν τα ήξερε όλα αυτά....Οπότε ήταν ευτυχισμένος με αυτά που ήξερε και νόμιζε ότι έτσι ζούσαν όλα τα πλάσματα γύρω από τη σπηλιά του....
Και ο καιρός περνούσε και ο Χάουρα συνέχιζε να είναι ευτυχισμένος και να κάνει ό,τι έκανε κάθε μέρα.. ' Ελα όμως που κάποια στιγμή ο Χάουρα άρχσε να ακούει το ποτάμι καθώς κυλούσε να φωνάζει το όνομά του  και κάπου  κάπου μια γλυκιά φωνή σαν το θρόισμα του αέρα μέσα στα φύλλα (έτσι του φαινόταν) τον φώναζε επίσης..
_"Χάουρα ,Χάουρααααα ,που είσαι?Πότε θα έρθεις?Πότε θα σε δω?"
Ο Χάουρα άκουγε συχνά τη φωνή και μέρα με τη μέρα τον ξεσήκωνε..
_"Θα πάω"έλεγε τη μία ,μα την άλλη στιγμή  φοβόταν να αφήσει τη σπηλιά του.και κει που καθόταν να φάει  ΄ή να ξεκουραστεί από το παιχνίδι να σου πάλι η φωνή ξανάρχιζε να του μιλάει..
-"ΘΑ ΦΥΓΩ "έλεγε ,μα πάλι σκεφτόταν.."Χαζός είμαι να το κάνω?Ποιος ξέρει τι θα βρω εκεί έξω..
Όμως ό Χάουρα ,επειδή ήταν σαν όλους τους νάνους και τους ανθρώπους πολύ περίεργος, κάποια μέρα χωρίς να το σκεφτεί με μια δύναμη μεγάλη που ξαφνικά ένιωσε,παίρνει ελάχιστα πράγματα σε μια μικροσκοπική τσαντούλα και αρχίζει να τρέχει,να τρέχει να τρέχει.. Όσο έτρεχε τόσο δυνάμωνε η ταχύτητά του και τόσο έφτανε πιο γρήγορα στην είσοδο της σπηλιάς και όταν έφτασε σταμάτησε ένα λεπτό , παίρνει μια ανάσα και ,κάνει ένα σάλτο και...βρέθηκε έξω...
  Κοίταξε γύρω του και άρχισε να προχωράει μαγεμένος από όσα έβλεπε  μα όσο προχωρούσε τόσο άρχισε ο φόβος να τον κυριεύει...Όλα ήταν τόσο  μεγάλα,..Έκανε να αγγίξει τα κλαδιά ενός δέντρου αλλά δεν έφτανε ούτε τις ρίζες του..Έβαλε τα κλάματα"τι έκανα?"μονολογούσε συνέχεια καθώς καθόταν κάτω από το θεόρατο δέντρο.."Θέλω να πάω πίσω στη σπηλιά μου .Εκεί όλα τα ξέρω,όλα είναι τόσο γνώριμα.".
Μα κάτι άκουσε ..Κάτι τον φώναζε..Κάτι τον καλούσε..Ναι ήταν η φωνή..Εκείνη η φωνή που τον έκανε να βγει από τη σπηλιά του..Και η φωνή όλο πλησίαζε και πλησίαζε..
Σηκώθηκε επάνω,σκούπισε τα μάτια του και άρχισε να φωνάζει ¨εδώ, εδώ είμαι"
Δεν πρόλαβε να πει "εδώ είμαι "και άρχισε η γη να σείεται κάτω από τα πόδια του ενώ στο βάθος κάτι τεράστιο φαινόταν να σκεπάζει τον ήλιο..
-"Χάουρα,εσύ είσαι ο Χάουρα?είπε η φωνή που ο Χαουρα δεν μπορούσε να διακρίνει τι πλάσμα ήταν  καθαρά εξαιτίας του ΄΄ηλιου
_'ΝΑΙ "΄ψελισε μόνο κομπιάζοντας και έκανε ένα βήμα πίσω
Αλλά δεν πρόλαβε..Αυτό το τεράστιο πλάσμα που του έκρυβε τον ήλιο τον πήρε στα χέρια του και άρχισε να τον παίζει,να τον σφίγει ,να τον κρατάει σφιχτά.
_"Αχ Χαουρα πόσο ήθελα να σε γνωρίσω..Μη με φοβάσαι ,δεν θα σου κάνω κακό..Είχα μάθει για σένα πριν καιρό και όλοι μου έλεγαν ότι είσαι πολύ όμορφος και εγώ ήθελα να σε γνωρίσω και να μη σε αφήσω μόνο σου ξανά..Και δεν είχαν άδικο. Τώρα που σε είδα εγώ λέω ότι και λίγα λένε..."Έτσι όπως τον κρατούσε  όμως ο Χάουρα παρατήρησε πως αυτό το πλάσμα ήταν σχεδόν 6 φορές το μπόι το δικό του..Τεράστιο ,με μακριά μαλλιά και μύριζε πολύ όμορφα..Ένιωθε σιγουριά όπως στη σπηλιά του..Αυτό του έφερε τόση ηρεμία που η κούρασή του αμέσως έγινε γλυκιά και αποκοιμήθηκε εκεί στα χέρια του τεράστιου πλάσματος..
Όταν ξύπνησε φοβήθηκε..Γύρω του ήταν και άλλα πλάσματα τόσο τεράστια όσο αυτό που τον έφερε κάπου..Δεν ήξερε το μέρος μα ήταν σίγουρος πως ποτέ ξανά δεν θα έβρισκε τη σπηλιά του..Έβαλε πάλι τα κλάματα..Φοβόταν αυτά τα πλάσματα και πεινούσε..Πεινούσε πολύ..
-"Βάλτε του να φάει "ακούστηκε μια δυνατή φωνή..Σταμάτησε το κλάμα και κοίταξε το άλλο τεράστιο πλάσμα που ερχόταν προς το μέρος του..Αυτό δεν είχε μαλλιά μακριά,αλλά έχε πολύ κοντά κοντά μαλλιά  στο πρόσωπο..Γούρλωσε τα μάτια καθώς είδε το γίγαντα να απλώνει τα χέρια για να τον πιάσει και μετά έβγαλε μια τσιρίδα άλλο πράγμα..Δεν είχε τσιρίξει ποτέ του έτσι..
-"Δώστε του να φάει και αφήστε τον"είπε το πλάσμα και ως δια μαγείας όλοι εξαφανίστηκαν..Έμεινε μόνο αυτός..
_'Και τώρα Χάουρα οι δυό μας..Λοιπόν από εδώ και πέρα θα μείνεις μαζί μας..Θα μεγαλώσει μαζί μας..Δεν κάνει νάνοι σαν και σένα να μένουν μόνοι..Θα σε φροντίζουμε εμείς..Μην ανησυχείς για τίποτε
Τι να τολμούσε να πει κανείς σε έναν γίγαντα.Του λες όχι?
Και έτσι έμεινε μαζί τους.Η αλήθεια είναι τον φρόντιζαν αλλά πολλές φορές του έλεγαν και τον διέταζαν να πάει για ύπνο ή να φάει ό,τι του έβαζαν άσχετα αν αυτός δεν πεινούσε και αυτό θύμωνε τον Χάουρα..Κάποια στιγμή ο Χάουρα αρνήθηκε να φάει..
_"Δεν πεινάω "τους είπε  και άφησε το κουτάλι του κάτω
_¨τι είπες?του λέει ο μεγάλος γίγαντας που τον φώναζαν Αϊτα..Τ
- 'Τι είπες?"τον ξαναρώτησε.αλλά τώρα η φωνή του ήταν τόσο άγρια που κουνήθηκαν  τα δέντρα γύρω του και σηκώθηκε ένας αέρας ,μα τι αέρας.
-"Τέτοια ώρα τρώμε και θα φας θες δεν θες,άκουσες?Ατίθασε πνεύμα αντιλογίας..ΘΑ ΦΑΣ"και του έβαλε το φαγητό στο στόμα..
Ο Χάουρα έφαγε όλο το φαγητό του αλλά μέσα του ένιωσε κάτι να σπάει .να πονάει..Κάτι είχε αλλάξει και δεν ήξερε αν ήθελαν ο Αϊτα και η Άμα(έτσι έλεγαν τη γυναίκα) να είναι φίλοι μαζί του και να δεν ήξερε αν τον αγαπούσαν.
Αυτό συνεχίστηκε για πολλλλλλλύ καιρό..Εκεί που τον έπαιζαν και του γελούσαν μόλις έκανε κάτι που δεν τους άρεσε του φώναζαν ,τον έλεγαν χαζό,ανίκανο κουτό,ατίθασο ,εγωιστή,ότι δεν αγαπάει κανένα παρόλο που του έδωσαν τόσα..Και τότε ο Χάουρα που πλέον δεν τον έλεγαν έτσι αλλά οι γίγαντες τον ονόμασαν ξαφνικά  Σέμε -Αλάμπα ένιωθε μόνος, πολύ μόνος και η καρδούλα του γινόταν χίλια κομμάτια..Μα τι να τους πει?Ακούν οι γίγαντες έναν νάνο?Ναι μπορεί να ήταν λίγο ζωηρός αλλά έτσι ήταν ο Χάουρα έτσι είναι ο Σέμε- Αλάμπα και δεν το έκανε απο κακία..ΑΠΛΆ πολλές φορές δεν γνώριζε τι έπρεπε να κάνει και κανείς δεν του μιλούσε ήρεμα για να του δείξει..Μόνο του φώναζαν ,τον μάλωναν και τον πρόσβαλαν.,,
Τα χρόνια πέρασαν και ο Σέμε -Αλάμπα μεγάλωσε και όλως παραδόξως έγινε και αυτός γίγαντας(έφταιγαν οι τροφές των γιγάντων είχε πει ο γιατρός) και πλέον τον φώναζαν Αϊτονα ..'Ασπρισαν τα μαλλιά του έγινε γέρος  μα ποτέ ποτέ δεν ξέχασε τις ώρες που ο Αίτα και η Αμα του φώναζαν και ακόμα και τώρα που ήταν σε αυτή την ηλικία -είχε περάσει τα 90 χρόνια των ανθρώπων -αναρωτιόταν γιατί  δεν του μιλούσαν και δεν τον μάλωναν με αγάπη .Αναρωτιόταν  δεν του εξηγούσαν με καλό τρόπο ποιο είναι το καλό και ποιο το κακό,τι πρέπει να γίνεται και τι όχι..Στο κάτω κάτω το ίδιο αποτέλεσμα θα είχαν..Θα μεγάλωνε και θα μάθαινε..Με αγάπη όμως και όχι με φωνές που ακόμα τριβέλιζαν στο μυαλό του..Με αγάπη θα γινόταν ο ίδιος και ίσως ακόμα καλύτερος...
Στο κάτω κάτω η  '"Αμα"και ο "Αϊτα "ήταν η.... μαμά και ο μπαμπάς του και αυτός ήταν ο "Χάουρα "που σημαίνει "μωρό" ,που αργότερα έγινε "Σέμε -Αλαμπα" δηλαδή παιδί και τώρα έγινε  παππούς  για τα τα εγγόνια του ..Δηλαδή "Αιτόνα.."
Δεν ήθελε πολλά όταν άφησε τη σπηλιά του δηλαδή την κοιλίτσα της μαμάς του..Μόνο αγάπη ήθελε..Αγάπη..Ναι τον αγάπησαν πολύ..Τον πρόσεχαν η ΄Αμα και ο Αίτα αλλά γιατί έπρεπε να τον υποτιμούν όταν έκανε κάτι κακό?Στο κάτω κάτω παιδί ήταν ..Στα παιδιά ναι πρέπει να δείχνεις το δρόμο αλλά ποτέ προσβάλλοντάς τα..Μόνο με αγάπη και σταθερή φωνή..Αυτός ,όταν μεγάλωσε και παντρεύτηκε, ανέθρεψε τα παιδιά του έτσι όπως ήθελε να τον αναθρέψουν οι δικοί του γονείς..
_"Αϊτόνα, Αϊτόνα θα έρθεις να παίξουμε? "ακούστηκε μια φωνή που τον έβγαλε από τις ονειροπολήσεις του και ένα παιδικό χεράκι ,ένα νέο Σέμε Αλάμπα τον πήρε από το χέρι για να πάνε να παίξουνε.."Ευτυχώς έχω μεγαλώσει χωρίς προσβολές  τα δικά μου παιδιά "μονολόγησε χαμογελαστός"που και αυτά μεγάλωσαν έτσι τα δικά τους..Με αγάπη ..Με αγάπη τα μεγάλωσα,και όταν έκαναν κάτι που δεν έπρεπε ,προσπαθούσα μόνο τον τόνο της φωνής μου να ανεβάσω για να μη φοβηθούν όπως φοβόμουν εγώ.Δεν ήθελα  να  αισθανθούν ποτέ προσβεβλημένα .Ευτυχώς είπε  δυνατά και τράβηξε με το εγγονάκι του στις όχθες του ποταμού για να παίξουν με τις πέστροφες και τα ψάρια του..


Είμαι σίγουρη παιδιά ότι ο  Αιτόνα θα μεγαλώσει πολλλλλλά πολλλλλά παιδιά ακόμα και εγγόνια..Πολλά παιδιά με αγάπη χωρίς να τα προσβάλει..


ΒΑΣΚΙΚΑ
haura-=μωρό
seme-alaba =παιδι
Aϊta=μπαμπάς
Αma=μαμά
Aϊtona=παππούς

(απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους ή όλου του παραμυθιού και η χρήση του σε βιβλία χωρίς την έγγραφη άδειά μου κατι που θα ισχύει για καθε παραμύθι ή ταξιδιωτική εμπειρϊα αλλά και υλικό που έφτιαξα εγώ προσωπικά ή με τους μαθητές μου)..

Τρίτη

Εμείς και το EDMODO

Ποτέ δεν θα φανταζόμουν ότι το EDMODO θα με βοηθούσε στη δουλειά αλλά και στην επικοινωνία μου με τους μαθητές μου.. 
Πού μας  χρησιμεύει λοιπόν  το πρόγραμμα αυτό και ο τρόπος που το χρησιμοποιώ εγώ (σαν μέσο για την ενίσχυση της εκπαιδευτικής πράξης) και πώς τα παιδιά..
 
 ΓΙΑ ΜΕΝΑ
 • Μπορώ να ανεβάζω εργασίες που έχω στο αρχείο μου .
 •  Υλικό που δεν μπορώ να το μοιράσω στα παιδιά(πχ  ppt:) σχετικά με ένα μάθημα,με τη  χρήση της δυνατότητας "upload αρχείου" που δίνει,ανεβάζω το αρχείο μου και το διανέμω σε όλα τα προφίλ των μαθητών μου οπότε έχουν και μια επιπλέον πηγή για το μάθημά τους
 • Βάζω εργασίες στα παιδιά με τη μορφή εργασιών κουίζ κλπ κάτι που τα διασκεδάζει.
 • Κάνω ανατροφοδότηση, καθώς μέσα από τις απαντήσεις τους μπορώ να δω τα κενά που έχουν και έτσι να ξανασχεδιάσω τη διδασκαλία του αντικειμένου
 • Δεν έχει σχέση με την καθημερινή αξιολόγηση αλλά με βοηθάει να εντοπίζω διάφορα κενά στη μάθηση
 • Αναρτώ   η ίδια συνδέσμους για κάποιο μάθημα το οποίο ενισχύει την εκπαιδευτική πράξη και ταυτόχρονα μπορώ να θέσω ερωτήσεις πάνω σε αυτό και να πάρω άμεσες απαντήσεις
 • Έχω τη δυνατότητα να δίνω στα παιδιά διάφορους συνδέσμους που είναι χρήσιμοι για κάποια εργασία .Έτσι περιορίζω το ταξίδι τους στο Internet  και αποφεύγω  την περίπτωση να πέσουν σε περίεργα sites
 • Μου δίνεται η δυνατότητα να τους προσφέρω επιπλέον γνώση με Links από εφημερίδες,εκπαιδευτικά βιβλία,Links   που μπορεί να τα ενδιαφέρουν..Στόχος εδώ καθαρά η ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας..
 • Να δίνω sites με ψυχαγωγικό υλικό..Από ταινιούλες και βιντεάκια στο you tube μέχρι παιχνίδια..
 • Μπορώ να επικοινωνήσω άμεσα με οποιονδήποτε μαθητή μου 
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ
 • Παίρνουν τα κουίζ και τις εργασίες με τη μορφή παιχνιδιού γνώσεων που έχει  όμως και συναγωνισμό καθώς όποιος φτάσει στο τέρμα έχει και την ανάλογη ανταμοιβή(μια φατσούλα,ένα σήμα κλπ φανερό στους υπόλοιπους
 • Είναι πιο χαλαροί καθώς δεν έχει σχέση  με τις επιδόσεις τους στο σχολείο
 • Εντοπίζουν τα ίδια τα παιδιά τα κενά που έχουν και την επόμενη μέρα ρωτάνε ό,τι δεν κατάλαβαν..Όταν γνωρίζουν  τη γνώση  που δεν αφομοίωσαν καλά  είναι πιο εύκολο να με ρωτήσουν την επόμενη μέρα (ακόμα και στο διάλειμμα)και να τους το εξηγήσω
 • Δεν είναι απαραίτητο να απαντάνε σε όσα βάζω..Ξέρουν ότι απλά είναι κάτι επιπλέον και έτσι δεν πιέζονται..Η αλήθεια είναι όμως ότι συμμετέχουν σε αυτές τις εργασίες ενισχύοντας τις γνώσεις τους και κάνοντας επανάληψη σε ύλη που διδαχθήκαμε.
 • Τους βοηθάει στην προσωπική τους αξιολόγηση και αναγνωρίζουν τι έχουν μάθει,πόσο καλά το έχουν κατανοήσει και έτσι προβαίνουν στη δική τους ανατροφοδότηση μέσω επανάληψης.
 • Μπορούν να ασχοληθούν με όσες ασκήσεις θέλουν, όποτε το θέλουν ,χωρίς το άγχος της παράδοσης..
 • Έχουν δίπλα τους το δάσκαλό τους για να τα βοηθάει αν κάτι δεν καταλαβαίνουν στέλνοντάς του άμεσο μήνυμα
 • Μπορούν να χρησιμοποιούν τα link που δίνω εγώ χωρίς να ψάχνουν μέσα στο internet  μόνα τους κινδυνεύοντας να διαβάσουν και πληροφορίες αβάσιμες
 • Νιώθουν πως είμαστε ομάδα ακόμα και έξω από το σχολείο κάτι που ενισχύει τους δεσμούς μεταξύ μας..
 • Ο μαθητής που λείπει λόγω ασθένειας από το σχολείο μπορεί να παίρνει τα μαθήματα από τις αναρτήσεις του εκπαιδευτικού οπότε ο μαθητής έρχεται όσο μπορέι προετοιμασμένος μετά την ανάρρωσή του.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΙ Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ
 • Ότι είναι μόνο ΜΕΣΟ  που διευκολύνει την εκπαιδευτική διαδικασία και δεν μπορεί επ΄ ουδενί να αντικαταστήσει την κατά μέτωπο διδασκαλία και την προσωπική επαφή
 • Δεν πρέπει να φορτώνει εργασίες  με σκοπό την αξιολόγηση του παιδιού για τον βαθμό προόδου του.
 Έτσι ξεκίνησε η χρήση του και ελπίζω πραγματικά να είναι αυτό που θέλω και εγώ και πολλοί μαθητές μου..Ένα μέσο διασκέδασης και ελέγχου των γνώσεών τους,ένα μέσο ψυχαγωγίας ,ένα εκπαιδευτικό εργαλείο στην υπηρεσία της τάξης ..

Κυριακή

"Η ΦΩΚΙΑ ΣΟΝΙΑ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΔΡΑΣΗ"Ένα οικολογικό παραμύθι απο παιδιά για παιδιά..

ΕΝΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΑΠΟ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
Το  2009 βρισκόμουν στην Πάρο..Έτσι μέσα στα προγράμματα που είχαμε πάρει με τους μικρούς μαθητές μου της τρίτης Δημοτικού, είχε θέμα,τι άλλο ?Τη θάλασσα..Έτσι επιλέξαμε να ασχοληθούμε με την εξαφάνιση της φώκιας MONACHUS MONACHUS ειδικά όταν τα παιδιά είχαν μάθει ότι πρόσφατα,  είχε εξαφανιστεί η φώκια της Καραϊβικής..
Αρωγός στην όλη μας προσπάθεια ήταν η Μ.Ο.Μ που ασχολείται με την προστασία της φώκιας..Μας έστειλαν υλικό (μια βαλίτσα με ενημερωτικά φυλλάδια,φωτογραφίες,παιχνίδια κλπ)Μια βαλίτσα που μπορείς να ζητήσεις από τη Μ.Ο.Μ και να στη στείλουν όπου και να είσαι.
Το πρόγραμμά μας  τελείωσε με ένα παραμύθι..Ένα παραμύθι αλυσίδα..Κάθε μαθητής έγραφε μια παράγραφο και ο επόμενος έπρεπε να συνεχίσει το παραμύθι..Τελικά η τελική του μορφή ήταν αυτή..
Απολαύστε το παραμύθι και σκεφτείτε τι θα συμβεί  αν πραγματικά χάσουμε  τη ζωή στη θάλασσα ..

«Η φώκια Σόνια αναλαμβάνει δράση»

Ένα παραμύθι για μικρούς και μεγάλους με στόχο την ευαισθητοποίηση όλων μας απέναντι στην εξαφάνιση της Μεσογειακής φώκιας «monachus- monachus» αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος που απειλείται από όλους μας..

Μια φορά και έναν καιρό ,είχαν λιγοστέψει πολλά είδη ψαριών και θαλάσσιων ειδών. Η Σόνια ,η φώκια monachus-monachus ήταν μια από τις 200 περίπου που είχαν απομείνει από το είδος της.. Φώναξε μια μέρα λοιπόν τη φίλη της καρέτα - καρέτα -τη χελώνα-για να συζητήσουν ώστε να παρθούν αποφάσεις για το τι θα κάνουν ώστε να μη χαθούν όλοι από το βυθό και πεθάνει η θάλασσα. Έτσι έκαναν γενική συνέλευση. Πήραν μέρος όλα τα είδη της θάλασσας.. Πρώτη μίλησε η Σόνια ,η φώκια μας..
-«Φίλοι μου η Θάλασσά μας πεθαίνει.. Κάτι πρέπει να κάνουμε» τους είπε
-έτσι όπως πάνε οι άνθρωποι θα χαθούμε τελείως.. Εγώ και η φίλη μου ήδη κοντεύουμε να εξαφανιστούμε..»και όλα τα θαλάσσια είδη συμφώνησαν μαζί της..
Αποφάσισαν λοιπόν ότι έπρεπε να μιλήσουν στους ανθρώπους και να τους ζητήσουν να καθαρίσουν τη θάλασσα από τα σκουπίδια για να μπορέσουν να ζήσουν.. Μια αντιπροσωπεία βγήκε στη στεριά και θέλησε να μιλήσει με τον υπεύθυνο της θάλασσας.
Συναντήθηκαν αλλά δεν έβγαλαν συμπέρασμα. Οι άνθρωποι δεν συμφώνησαν ..Έτσι η καρέτα - καρέτα και η Σινιά γύρισαν στη θάλασσα και έκαναν κάτι πολύ έξυπνο. .Μάζεψαν τα σκουπίδια της θάλασσας όλοι μαζί και τα πέταξαν στη στεριά. Οι άνθρωποι θύμωσαν με την τρέλα των ψαριών και άρχισαν να ψαρεύουν κάθε μέρα όλο και πιο πολύ για εκδίκηση και τα παιδιά πετούσαν κάθε μέρα σκουπίδια..
Τα ψάρια και τα θηλαστικά αποφάσισαν να κάνουν κάτι . Ήταν έξαλλοι μαζί τους γιατί πέρα από το ψάρεμα και τη μόλυνση ,είχαν πιάσει μια καρέτα- καρέτα και άλλα ζώα και τα φυλάκισαν. Νευρίασε τόσο πολύ η αδερφή της καρέτα - καρέτα που ζήτησε κάτι πολύ σημαντικό.. Να πάνε σε άλλη θάλασσα να ζήσουν ώστε να μην πεθάνουν και για να μπορέσουν οι θηλυκές φώκιες να γεννήσουν ήρεμες τα μικρά τους.. Συμφώνησαν να το κάνουν και πήγαν έτσι σε άλλες θάλασσες να γεννήσουν τα μικρά. .Μα δεν έφυγαν όλοι.. Οι άνθρωποι συνέχισαν να ψαρεύουν πολύ, να μολύνουν ,να σκοτώνουν..
Η Σόνια κάθε φορά που μάθαινε άσχημα νέα ,έκλαιγε. ΄Ετσι μια μέρα ζήτησε από τους φίλους της να γυρίσουν πίσω για να βοηθήσουν τα φοβισμένα θαλάσσια είδη ..Στην επιστροφή όμως αποφάσισαν να κάνουν πινακίδες με συνθήματα και να τα δίνουν στους ανθρώπους..
Τελικά αφού όλα τα ψάρια έφτιαξαν τις πινακίδες ,τις έβγαλαν στη στεριά ,κάλεσαν τα κανάλια της τηλεόρασης με τη βοήθεια της Μ.Ο.Μ που προστατεύει τη Σόνια ,τους μίλησαν δείχνοντάς τους τις πινακίδες που έγραφαν «Μη μολύνετε τη θάλασσα» , «θέλουμε ειρήνη με τους ανθρώπους» , «Μη μας σκοτώνετε» τους εξήγησαν αλλά με τη δημοσιότητα το έμαθαν και αυτοί που έκαναν κακό και νευρίασαν πολύ.. Νευρίασαν τόσο πολύ που ένας κακός ψαράς έριξε σακούλες διαφανείς στη θάλασσα ..Αποτέλεσμα πολλές χελώνες καρέτα-καρέτα εξαφανίστηκαν αφού τις έφυγαν γιατί τις πέρασαν για μέδουσες*.. Η monachus- monachus στενοχωρήθηκε για άλλη μια φορά πολύ και έκλαψε.. Πάλι για άλλη μια φορά αποφάσισαν να φύγουν μέχρι οι άνθρωποι να καταλάβουν το λάθος τους και να καθαρίσουν τη θάλασσα. Γι' αυτό κρύφτηκαν όλοι στα βαθιά. Τα ψάρια, τα όστρακα. οι φάλαινες, τα δελφίνια, οι χελώνες, όλα μα όλα εξαφανίστηκαν στα βαθιά νερά και η θάλασσα νέκρωσε.
Τότε οι άνθρωποι όταν είδαν τι έκαναν, ότι δεν υπήρχαν πια ψάρια καθάρισαν τη θάλασσα, έριξαν φαγητό και περίμεναν..
Όταν τα θαλάσσια είδη ήταν ότι οι άνθρωποι πρόσεχαν πια, αποφάσισαν να γυρίσουν και έτσι η θάλασσα γέμισε ζωή ξανά..
Από τότε οι άνθρωποι έμαθαν να προστατεύουν τα ζώα που κινδύνευαν από εξαφάνιση,, Αυτά πάλι πολλαπλασιάστηκαν και γέμισαν τις θάλασσες του κόσμου..
Έτσι έζησαν αυτοί καλά και μονιασμένοι για πάντα..


* Οι μέδουσες είναι το αγαπημένο φαγητό της καρέτα-καρέτα


Η υπεύθυνη του προγράμματος
ΜΗΡΤΣΕΚΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΘΑ ΤΟ ΒΡΕΙΤΕ ΣΤΗΝ  ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ "ΟΙΚΟ-ΚΥΚΛΑΔΕΣ"
 http://oikokyklades.blogspot.gr/2009/09/2-2o.html
Σάββατο

ΧΡΗΣΗ ΝΕΟΥ SITE ΓΙΑ ΜΈΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ"ΕDMODO"

Πρίν λίγο καιρό ανακάλυψα ένα καινούργιο βοηθητικό εργαλείο για τους εκπαιδευτικούς..Βέβαια ακόμα είμαι στη διαδικασία της οργάνωσης του και της κατανόησης των δυνατοτήτων του(έχω χρησιμοποιήσει ελάχιστες από αυτές) καθώς με όλα όσα κάναμε στην τάξη δεν είχα χρόνο.. Το  ξεκίνησα δειλά δειλά αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορώ να το μοιραστώ με τους μαθητές ,τους γονείς και τους συναδέλφους μου..Είναι ένα εργαλείο το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους μαθητές χωρίς να δοθεί e-mail παρά μόνο ένα όνομα χρήστη  ονοματεπώνυμο(μπορεί να μην είναι όλα τα γράμματα)και δίνοντάς τους έναν κωδικό που παρέχει  στον διαχειριστή  δάσκαλο ή  καθηγητή το EDMODO.

Η εφαρμογή του EDMODO δίνει στο δάσκαλο τη δυνατότητα να βάζει κουίζ,να δίνει επιπλέον εργασίες για όσους θέλουν κάτι επιπλέον, να αναρτά τα μαθήματα και ό,τι άλλο κάνει στην τάξη,να οργανώνει τις εργασίες του αλλά ταυτόχρονα να δημιουργεί και ομάδες με άλλους συναδέλφους κλπ
Για τους μαθητές είναι ένα εργαλείο διευκόλυνσης των μαθημάτων καθώς όταν ο εκπαιδευτικός αναρτά οτιδήποτε σε σχέση με τα μαθήματά του ο μαθητής μπορεί να τα παρακολουθήσει  ..
'Ομως και ο γονέας μπορεί να έχει πρόσβαση(είμαι στη φάση του πως γίνεται αυτό αυτή τη στιγμή)και από ότι κατάλαβα ,μπορεί να παρακολουθεί την πρόοδο του παιδιού του..
'Ισως χρειαστεί χρόνο για να μπω στη φιλοσοφία του και να χρησιμοποιήσω όλες του τις δυνατότητες αλλά πιστεύω ότι  στο τέλος θα τις αξιοποιήσω μαζί με τους μαθητές μου στο έπακρο..

Καλή συνέχεια σε όσους επιλέξουν να κάνουν εγγραφή στο EDMODO ..
Η τεχνολογία στα χέρια της εκπαίδευσης γίνεται εργαλείο μάθησης και διασκέδασης..


Y-Γ
Τη Δευτέρα θα ΄δωσω τον κωδικό στους μαθητές μου και ελπίζω να τον χρησιμοποιήσουν ..Οσοι πάλι γονείς τον θέλουν από σήμερα μπορώ να τους τον αποστείλω με Mail ή σε μήνυμα στο facebook.

Παρασκευή

Κρίσεις οργής και θυμού των παιδιών

Πολλές φορές τα παιδιά έχουν ξεσπάσματα οργής και θυμού..ΜΕΧΡΙ να βρείτε την αιτία(αν επαναλαμβάνονται καλό είναι να ζητήσετε τη βοήθεια ενός/μιας ειδικού παιδοψυχολόγου ή  αναπτυξιολόγου )πρέπει να βρείτε τρόπο να προστατέψετε το παιδί σας αλλά και τους άλλους γύρω του..
Το παρακάτω άρθρο -αν αντιμετωπίζετε τέτοιου είδους πρόβλημα-ίσως μπορεί να σας δώσει μερικές ιδέες για την αντιμετώπιση των κρίσεων του παιδιού σας..
 
ΚΡΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΞΕΣΠΑΜΑΤΑ ΟΡΓΗΣ: ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΙ


Στρατηγικές για να αποφεύγετε τη  εμφάνιση ή την επανεμφάνιση των ξεσπασμάτων οργής:

    Ελαττώστε τις καταστάσεις που σας αναγκάζουν να λέτε «όχι» και αποθηκεύστε αντικείμενα που σπάνε
    Χρησιμοποιείστε την απόσπαση προσοχής: Όταν η ένταση ανεβαίνει, οδηγήστε την  προσοχή του παιδιού σας σε μια πιο αποδεκτή δραστηριότητα.
    Παρουσιάστε επιλογές μέσα στα όρια του αποδεκτού πχ «θέλεις να φορέσεις τις μπλε ή τις κόκκινες πιτζάμες σου;
    Διαλέξτε σε ποιες διαφωνίες θα δώσετε περισσότερο επιμονή: Όσο πιο σημαντικό το θέμα, τόσο περισσότερο πρέπει να επιμείνετε στην αρχική σας άποψη
    Όταν το μικρό παιδί σας ξεσπάσει, μείνετε κοντά του, για να σας βλέπει και συνεχίστε τη καθιερωμένη σας ασχολία Μερικά παιδιά χρειάζονται να τα κρατάς αγκαλιά για να αποκτήσουν τον έλεγχο
    Για ένα μεγαλύτερο παιδί, καθιερώστε τον κανόνα να πηγαίνει στο δωμάτιο του για να ηρεμήσει
    Σκεφτείτε ότι πολλές φορές δεν μπορείτε να το βοηθήσετε γιατί δεν ελέγχετε τα δικά σας συναισθήματα
    Χρησιμοποιείστε εκφράσεις όπως « έχεις χάσει τον έλεγχο» αντί για «είσαι ένα κακό παιδί» και επιβραβεύστε τον όταν καταφέρει να το ελέγξει
    Όταν τελειώσει ένα επεισόδιο ξεσπάσματος, το παιδί πρέπει να καταλάβει ότι ξεκινάμε από την αρχή και πως όποιο και να ήταν το αρχικό του αίτημα, δεν πρέπει να του το ικανοποιήσουμε, διαφορετικά τα ξεσπάσματα θα γίνουν τρόπος χειρισμού των γύρω του.
    Προσπαθήστε να «πιάσετε» το παιδί σας σε μία περίσταση όπου δείχνει καλή συμπεριφορά: Προσπαθήστε να καλλιεργείστε μια θετική συμπεριφορά, με το να σχολιάζετε και να επαινείτε την καλή συμπεριφορά του παιδιού σας.

Η σωματική τιμωρία δεν είναι η λύση, μην αφήνετε κανένα να χτυπά το παιδί σας ή παιδί σας να χτυπά κάποιον άλλο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΓΚΟΛΤΣΙΟΥ
ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΟΛΟΓΟΣ
ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Άγνωστες πτυχές ιστορίας της Βέροιας

Στο μικρο λαογραφικό μουσείο μας που είχε ετοιμάσει η Β΄Δημοτικού του σχολείου μας ,προβλήθηκε και ένα μικρό αφιέρωμα που ετοίμασα με φωτογραφίες απο την πόλη της Βέροιας..Φωτογραφίες από το 1880 εώς σήμερα..Η μικρή βιντεοπροβολή ετοιμάστηκε από το υλικό που μας παρέδωσε για την εργασία μας την περσινή χρονιά ο κ.Γιάννης Καμπούρης ( ξέρουμε καλά ότι αν ξαναχρειαστούμε τη βοήθειά του θα είναι εκεί για μας)χωρίς να μας αρνηθεί τίποτα.Φωτογραφίες ανέκδοτες απο το αρχείο του κ.Καμπούρη αλλά και αναρτημένες στο διαδίκτυο κυρίως απο τη συλλογή του Κ.Καλλιγα δημιούργησαν ένα ιστορικό πλαίσιο μέσα από το οποίο γνωρίσαμε αγνωστες πτυχές της πόλης μας..Και όπως λέω πολύ συχνά και το πιστεύω ακράδαντα "κάθε παλιά φωτογραφία είναι ένα παράθυρο στην ιστορία ,ένα βιβλίο ολόκληρο.."..Εξάλλου και ο λαός μας δεν λεει:"Μια εικόνα χίλιες λέξεις?" Απολαύστε λοιπόν τη Βέροια ταξιδεύοντας σε ένα μικρό μέρος του παρελθόντος της.. Κάθε μέρος((Η ΒΙΝΤΕΟΠΡΟΒΟΛΗ ΕΙΝΑΙ ΧΩΡΙΣΜΕΝΗ ΣΕ 5 ΜΕΡΗ )το πλαισιώνει και αντίστοιχη μουσική και φυσικά δεν θα μπορούσαμε να αφήσουμε απ΄έξω τον καταξιωμένο Βεροιώτη τραγουδιστή Ν.Ζιώγαλα που το τραγούδι του "ΒΕΡΟΙΑ ,ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΜΑΓΙΚΗ "πλαισιώνει το τελευταίο μέρος της προβολής..

Τετάρτη

Ένα διαφορετικό πείραμα και όχι στη φυσική

Μέσα στο πρόγραμμα "Συναισθήματα στον κύκλο" που κάνουμε φέτος με την τάξη μου αποφάσισα πριν λίγο καιρό να κάνω ένα μικρό πείραμα με τους μαθητές μου για τους μαθητές μου..

Πολλές φορές κατά τη διάρκεια συζητήσεων η κουβέντα μας γύριζε στο κατά πόσο μπορεί να επηρεαστεί κάποιος από το περιβάλλον του,από τους συμμαθητές ,από τη στάση κάποιων απέναντι σε ένα θέμα ή έναν άνθρωπο ,από μια μάζα ανθρώπων που μπορεί να  απεχθάνεσαι τη συμπεριφορά τους αλλά να τους ακολουθήσεις με κλειστά τα μάτια χωρίς δεύτερη κουβέντα....Οι μαθητές μου υποστήριζαν ότι αυτό είναι αδύνατο και ότι ο καθένας έχει μυαλό να κρίνει αν πρέπει να ακολουθήσει κάποιον άλλο σε μια καλή ή κακή πράξη..ΕΠΡΕΠΕ λοιπόν να τους δείξω ότι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ και ότι κάλλιστα μπορείς να επηρεαστείς ακόμα και αν θεωρείσαι  από τους σκεπτόμενους ανθρώπους..
Ένα πείραμα περίεργο που ήξερα όμως ότι θα επηρεάσει θετικά τα παιδιά στο να σκεφτούν όχι μία αλλά 2 φορές τι θα κάνουν πριν το κάνουν..
 ΤΟ πείραμα ξεκίνησε ως εξής.: Ενημέρωσα τα παιδιά ότι θα παίξουμε ένα παιχνίδι και ότι κανένας δεν θα τραυματιστεί και αν νιώσει οποιοσδήποτε ή οποιαδήποτε άσχημα ,μπορεί να μου το πει να το σταματήσουμε..
Τα παιδιά συμφώνησαν και συνεχίσαμε..Ζήτησα από μία μαθήτριά μου ,να μείνει μέσα στην τάξη και οι υπόλοιποι βγήκαμε έξω από αυτή....Ζήτησα λοιπόν από αυτούς που είμασταν έξω να κάνουμε κάτι πολύ απλό..Να μπούμε στην τάξη και αφού καθίσουμε στις θέσεις μας να σταυρώσουμε τα χέρια στο στήθος μας (το ίδιο θα έκανα και γω) ..Το μάθημα θα συνεχιζόταν κανονικά μέχρι την ώρα που θα έπρεπε να φύγουμε..Τότε θα σηκωνόμασταν να ετοιμαστούμε αλλά και  πάλι θα είχαμε όρθιοι τα χέρια σταυρωμένα στο στήθος..΄Ετσι και έγινε.
Μπήκαμε μέσα ,σταυρώσαμε τα χέρια και συνεχίσαμε το μάθημα..Η μικρή όμως που έμεινε μέσα μας κοιτούσε απορώντας και μάλιστα ήταν αφηρημένη και χαμένη σε σκέψεις κάτι που το αποδείκνυαν οι εκφράσεις  του πρόσωπό της..Λίγο πριν το κουδούνι χτυπήσει 2 σηκωθήκαμε όλοι από τις θέσεις μας..Τα χέρια εξακολουθούσαν να είναι σταυρωμένα..Η μικρή άρχισε να κοιτάζει πραγματικά απορημένη γύρω της,να ενώνει τις παλάμες της,να βρίσκεται σε αμηχανία..Μας κοιτούσε όλους έναν έναν..Εμείς εξακολουθούσαμε να μιλάμε σαν να μη συμβαίνει τίποτα..Ξαφνικά σηκώνει τα χέρια της και τα σταυρώνει στο στήθος και εκείνη ΚΑΙ ΑΥΤΟΜΑΤΩΣ ΧΑΛΑΡΩΣΕ..ΕΓΙΝΕ ΙΔΙΑ ΜΕ ΕΜΑΣ..ΔΕΝ ΞΕΧΩΡΙΖΕ
Εκεί το πείραμα έφτασε στο τέλος του..Ζήτησα να καθήσουν κάτω και ρώτησα τη μικρή μαθήτριά μου πως ένιωθε από την αρχή μέχρι το τέλος..
Η απάντησή της ήταν :
-"Ένιωθα περίεργα.΄Ηξερα ότι κάτι πάει στραβά..Δεν ήξερα όμως τι..'Ενιωσα αμήχανα όταν σηκωθήκατε όλοι και είχατε τα χέρια σταυρωμένα..Παρόλο που ήξερα ότι κάτι είχατε συμφωνήσει  δεν ήξερα αν θέλατε να κάνω το ίδιο ή να μην κάνω..Αλλά για να έχετε όλοι τα χέρια, έτσι είπα , αυτό θα ναι το ΣΩΣΤΟ και το έκανα  ..Ξέρω ότι δεν έπρεπε και ότι έπρεπε να είμαι ο εαυτός μου αλλά δεν μπόρεσα .΄Ηθελα να νιώσω καλά και  για να είμαι έπρεπε να κάνω ότι και εσείς..Να σταυρώσω τα χέρια
ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ..ΤΟΥΣ ΕΞΗΓΗΣΑ ΤΟΤΕ ότι κάπως έτσι ξεκινάνε όλα..Ακολουθούμε κάποιον επειδή τον ακολουθεί μια ομάδα και δεν θέλουμε να διαφέρουμε και αν αυτός ο κάποιος μας πει να χτυπήσουμε κάποιον,ή να πηδήξουμε στο ποτάμι,ή να κάνουμε κάτι κακό ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΔΙΑΦΕΡΟΥΜΕ ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΩΣΤΟ δεν θα κάνουμε αυτό που πρέπει..
Σε αυτό το σημείο οι μαθητές μου σταμάτησαν να μιλάνε..Μετά από μερικά δευτερόλεπτα όλα άρχισαν να με ρωτάνε τι πρέπει να κάνουν ,αν αυτό συμβαίνει και με τη βία στα σχολεία και στις ομάδες των παιδιών,αν μπορεί να σταματήσει και φυσικά το γιατί γίνεται αυτό..
Τους απάντησα αυτό που θα λεγε ο καθένας από εμάς..'Οτι οι πολλοί έχουν τη δύναμη να πείσουν τον ένα να τους ακολουθήσει και στο καλό και στο κακό ,ότι η βία στο δρόμο ειδικά από παιδιά έχει σχέση με την ομάδα που προσπαθεί να σε πείσει ότι έτσι είναι το σωστό και ότι για να το πετύχουν ακολουθούν ομαδικά μια συγκεκριμένη συμπεριφορά για να σε ¨χτυπήσουν στο αδύνατο σημείο" που είναι η αμφιβολία σου για τη δύναμή του μυαλού σου ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΟΥ ΑΛΛΆ ΚΑΙ ΣΤΟ κατά πόσο έχεις μέσα σου αναπτύξει τις άμυνες ελέγχου του εαυτού σου και  των πράξεων σου..

Πραγματικά αυτό ήταν μάθημα για τα παιδιά..' Ένα μάθημα ζωής..ΤΩΡΑ προσπαθούν να απομονώσουν όσο μπορούν κακές συμπεριφορές,πολλές φορές τις  αντιμετωπίζουν πολλά παιδιά μαζί ή πάλι δεν ακολουθούν κάποιο συμμαθητή τους σε κάτι που κάνει μέσα στην ΄ταξη και που τους αποσπά(πχ,Να μιλήσουν με το διπλανό τους που τους μίλησε την ώρα που διδάσκω) γιατί  απλά ξέρουν ότι θέλουν να προσέχουν τι κάνουμε στο μάθημα.

Σίγουρα είμαι δίπλα τους για να τα βοηθήσω γιατί ακόμα δεν μπορούν να το κάνουν σε πολλές περιπτώσεις μόνα τους ,αλλά όταν όλα πια ΗΔΗ  γνωρίζουν ότι η δύναμη για το θετικό και το αρνητικό είναι στην ομάδα,στη μάζα ,στο σύνολο,αν τους εμφυσήσεις ότι θα πρέπει να αντιμετωπίζουν ΚΆΘΕ ΤΙ ΜΕ ΤΟ ΜΥΑΛΟ , ότι θα πρέπει να σκέφτονται πάντα  για ποιο λόγο κάνουν ότι κάνουν και αν αυτό που θα πράξουν  συνάδει ΠΡΩΤΑ με τον χαρακτήρα τους και με αυτό που είναι το σωστό να γίνει ,τότε έχουμε κερδίσει κάτι..Την αρχή για να κάνεις τα παιδιά πραγματικά σκεπτόμενους πολίτες..
 
 
  

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΣΤΟ 1 ΛΥΚΕΙΟ ΒΕΡΟΙΑΣ

Τη Δευτέρα και τα τρία τμήματα της Πέμπτης τάξης , επισκεφτήκαμε το 1ο Λύκειο Βέροιας στα πλαίσια πρότζεκτ Χημείας που εκπονεί η χημικός του Λυκείου κ.Μαρλάνη Ελένη με του μαθητές της Β΄Λυκείου..Στόχος του Project είναι να φανεί 1.ότι τα παδιά του Δημοτικού κατέχουν από την επαφή τους με την καθημερινότητα  γνώσεις χημείας και φυσικής χωρίς να γνωρίζουν παράλληλα το αντίστοιχο αντικείμενο και ότι αυτό επαρκεί σαν βάση για τη διδασκαλία της Χημείας αλλά και για να καταλάβουν οι μαθητές μας ότι τα πειράματα δεν είναι ώρα παιχνιδιού  αλλά ώρα σκεψης και εφαρμογής των γνώσεων
 Πραγματικά κάτι τέτοιο ισχύει για αυτό και η ύλη των μαθηματων στην Α/θμια και Β/θμια εκαπίδευση  έχει σπυροειδή διάταξη ξεκινώντας από τις εμπειρίες των παιδιών στο Δημοτικό.
 Οι μαθητές μας ξεπερνούσαν τους 45 ..Ετσι χωρίστηκαν σε τμήματα των 10..Σε κάθε χώρο -εργαστηριακό τραπέζι θα παρακολουθούσαν τα παιδιά απο 2  πειράματα σύνολο λοιπόν 6
 ( πειράματα για το οξυγόνο,για τις βάσεις τα οξέα και τα άλατα,για τη μάζα και τον όγκο κλπ).
Αφήσαμε τα παιδιά στα χέρια των μαθητων/τριών της Β.Λυκείου και της κ.Μαρλάνη και τα πειράματα ξεκίνησαν..
Οι μαθητές μας έπαιρναν μέρος στα πειράματα,έκαναν ερωτήσεις και πολλές φορές απαντούσαν σε ερωτήσεις ανώτερου επιπέδου κατι που ενθουσίασε τους μαθητές του Λυκείου σε πολλές περιπτώσεις ,και  μάλιστα το έδειχναν αυτό ,θαυμάζοντας τις γνώσεις τους και το λεξιλόγιο των παιδιών ..
Μαλιστα δεν ήταν και λίγες οι φορές που δεν χρειάστηκε να πουν τίποτα γιατί  ανέλυαν και εξηγουσαν το πείραμα οι  11 χρονοι μαθητές μας..
Πέρασε τόσο γρήγορα η ώρα που δεν καταλαβαμε πότε πήγε 2 και  κάτι και έπρεπε να ξεκινήσουμε για το σχολείο..Τόσο είχαν απορροφηθεί τα παιδιά..
Επιστρέψαμε στο σχολέιο με 20 παιδιά κατενθουσιασμένα  απο την εμπειρία..Πήραν το εργαστηριακό μάθημα με τη σοβαρότητα που έπρεπε να το πάρουν και κατπαλαβαν ότι ξέρουν πολλά περισσότερα από ότι νόμιζαν.
Ενα μεγάλο ευχαριστώ  στους μαθητές του 4ου Πρότζεκτ Χημείας
Ελευθερ. Σοφία -Μαρία
Παπαδημ.Ευη
Αλαφογ.Νικόλαο
Μόσχ.Βασιλέια
Ιγνατιδ.Θεοδώρα
Λαδ.Βασιλεία
Καραχρ.Αλεξάνδρα
Χρυσοπ.Δέσποινα
Δήμ.Αλέξανδρος
Καράμπ.Δήμητρα
Λαναρ.Κατερίνα
Σταυρ.Σοφία
Νικ.Νικολέτα
Κοβάτ.Τζένη
Χαλαδ.Μαρία
Πιστιώλ.Αρης
Σκούπ.Μαρία
Τσούπ.,Μαρία
Ηλωρ.Σουλτάνακαι στην καθηγήτριά τους ,για όσα έδειξαν στα παιδιά με υπομονή και χαμόγελο και εύχομαι καλή συνέχεια σε ό,τι κάνουν στη ζωη τους..

Τρίτη

Τα παιδικά ,δικά μου βιβλία..

Δεν ξέρω πως περάσατε το Σαββατοκύριακό σας  παιδιά -ελπίζω να ήταν χαλαρό και ευχάριστο-αλλά το δικό μου ήταν γεμάτο..βιβλία..Αποφάσισα βλέπετε παιδιά  να βάλω μια τάξη στα βιβλία που έχω και να τα αρχειοθετήσω-και είναι ουκ ολίγα- αλλά δεν τα κατάφερα..Όχι γιατί δεν είχα χρόνο αλλά γιατί χάθηκα μέσα στις σελίδες τους..Ξέρετε ποσο λατρεύω να διαβάζω βιβλία ,πόσο μου αρεσει να χάνομαι στις σελίδες τους και πόσο πασχίζω να σας κάνω να τα αγαπήσετε και να ανοίξετε αυτό που όνομάζω "Πόρτα σε έναν παράλληλο κόσμο..."
Σάββατο πρωί λοιπόν αποφάσισα να τακτοποιήσω τα βιβλία μου.. Έβγαλα από την ντουλάπα μερικές κούτες -μερικές γιατί πέρα απο το ότι δεν θα χωρούσαν τα βιβλία στο χώρο  κάποιες έχω ακόμα κλειστές στην αποθήκη και επίσης  αρκετά βιβλία τα έχω δανείσει  σε φίλους.Τις μετέφερα στο σαλόνι ενώ μια μεγαλύτερη κούτα τηλεόρασης ,επίσης γεμάτη βιβλία, θα ήταν η τελευταία που ΘΑ άνοιγα..Στρογγυλοκάθισα στο πάτωμα και άρχισα την αρχειοθέτηση βάση είδους..Έτσι νόμιζα..Κούνια που με κούναγε παιδιά  που θα έκανα δουλειά εγώ με τα βιβλία που έπεφταν στα χέρια μου..

Η πρώτη κούτα ήταν βιβλία αγορασμένα από το 1978 και μετά..Ήθελα να ξεκινήσω από τα εύκολα τρομάρα μου..
Καθώς έψαχνα λοιπόν η ματιά μου έπεσε στο πρώτο βιβλίο που διάβασα..Παιδικό ..Το θαυμαστό ταξίδι του Νιλς Χολγκερσον..Ένα βιβλίο με 400 σελίδες..Άρχισαν οι πρώτες αναμνήσεις..Με αυτό είχα ταξιδέψει πρώτη φορά στο μαγικό κόσμο της Λαπωνίας ,στη χαμένη πόλη,είχα μπει σε περιπέτειες παρέα με την΄Ακα την αγριόχηνα..Θυμήθηκα που το διάβαζα,πότε..Βλέπεις οι αναμνήσεις δένονται η μία με την άλλη..Το άφησα στην άκρη..Ακολούθησε  το ιστορικό βιβλίο " Μπεν Χουρ" που μου αποκάλυψε την ιστορια των Ρωμαίων και τον πολιτισμό τους στα χρόνια του Ιησού.Μόνο που εδώ παρατήρησα και κάτι άλλο... Ότι   το έχω ..διπλό..Το ένα μάλιστα είναι του 1969 η πρώτη εκδοση από τις εκδόσεις ΑΓΚΥΡΑ ενώ το άλλο η 5η το 1977..Συνέχισα να βγάζω βιβλία..Η Μπερλίνα (ενα βιβλίο για κορίτσια)τα ¨Μυστικά της Θάλασσας¨του Θέμου Ποταμιάνου,¨Μεγας Αλέξανδρος" , "Μυστικά του Βάλτου¨,όλα βιβλία που διάβαστηκαν στα πρώτα παιδικά μου χρόνια.. Μετα η ματιά μου πέφτει σε κάποια βιβλία που ίσως ήταν η πρώτη μου επαφή με την επανάσταση της εφηβικής ηλικίας..Ένα ζευγάρι φιλικό μου είχε φέρει δώρο στα δεκατα τέταρτα  γενέθλιά μου το¨"Ακου Ανθρωπάκο"του Βιλχελμ Ραιχ..Ένα βιβλίο που ίσως μέ έβαλε για πρώτη φορά να σκεφτώ τον ανθρωπάκο που κουβαλάμε όλοι..(Ημουν σε μια ηλικία που ξεκινούσε η εφηβεία και κάθε τι "ψαγμένο"με έκανε να ψάχνομαι και γω..Και ο Βιλχελμ Ραιχ δεν είναι καθόλου εύκολος για τα παιδιά ) και το "ο Γλάρος Ιωνάθαν Λίβιγκστον"ένα βιβλίο που μου είχε ταιριάξει κουτί καθώς από παιδί λάτρευα την ελευθερία αλλά δεν ήξερα πως να τη διεκδικήσω σωστά και μέσα από τις σελίδες του ταυτίστηκα με τον γλάρο που αψηφούσε νόμους και νόρμες της δικής του κοινωνίας μαθαίνοντας από τα λάθη του και τις επιτυχίες του..Καθώς τα έβαζα πάλι στη θέση τους σκέφτηκα ότι ήταν βιβλία που πραγματικά επηρέασαν στην προσωπικότητά μου και τη διαμόρφωσαν σε εκείνη την ηλικία καθώς μου άνοιγαν τους δρόμους της σκέψης..
Το σπίτι γέμιζε βιβλία και ειλικρινά δεν με ένοιαζε.Ανακαλύπτα ξανά χαμένους θησαυρούς που δεν γίναν στάχτη και δεν έχασαν την αξία τους στο χρόνο..
Στην επόμενη κούτα που ανοίχτηκε χαμογέλασα..Πρώτο πρώτο "Ο βίος και η Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά" του Καζαντζάκη που μου θύμισε τόσα πολλά και το βιβλιο του "Ο Καπετάν Μιχάλης".Εξαιτίας της ανεξάρτητης φύσης του που διαμορφώθηκε μέσα στις χειρότερες ίσως καταστάσεις πολιτικές και κοινωνικές ο Καζαντζάκης κατάφερε να γίνει εκφραστής πολλών και κανένας δεν μπορεί να του αφαιρέσει ή να του προσάψει κάτι για τον λογοτεχνικό του λόγο..Λατρεύω τον Καζαντζάκη και οι φίλοι μου το ξέρουν καλά αυτό και πάντα σε κάθε -υποτίθεται -αρχειοθέτηση τα βάζω πάνω πάνω για να μην πάθουν κάτι..
Εκεί μέσα ήταν λοιπόν  όλα τα βιβλία των νεανικών μου χρόνων..Τα ξεφύλλιζα λες και κρατούσα θησαυρό στα χέρια μου και έψαχνα σημάδια από εκείνη την εποχή..Το "Σήμα κινδύνου" και το "Λαθος" του Σαμαράκη μού τα έδωσε ο γιός μου στα χέρια ψάχνοντας και εκείνος να βρει κάτι που θα με κάνε να θυμηθώ στιγμέςαπό  το παιδικό  παρελθόν μου..Καθώς πήρα το "Σήμα κινδύνου" στα χέρια μου ,θυμήθηκα το θέμα των εξετασεων του 1984- αν θυμάμαι καλά- που ήταν παρμένο από αυτό το βιβλίο:"Όσο οι στέγες των ανθρώπων είναι κοντά τόσο οι ψυχές τους είναι μακρυά .."..Και μέσα από το βιβλίο κατάλαβα ότι δεν  είχε άδικο ο Σαμαράκης....
Ψάχναμε συνεχώς..Βιβλία μικρά και μεγάλα,παλιά και νεότερα.. Για μεγαλύτερες ηλικίες αλλά και μικρές..Ζολά (Νανά),Coello (O Αλχημιστής,Έντεκα λεπτά),Κάφκα (ο Πύργος).¨Ενα δέντρο μεγαλώνει στο Μπρούκλιν' "Πολυάννα",Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες ","Ροβινσώνας Κρούσος" ."και άλλα λογοτεχνικά ,κοινωνικά ,ιστορικά,Θρησκευτικά....Χανόμασταν συνεχώς όλο και περισσότερο μέσα στον κόσμο τους και ούτε που πρόσεξα ότι τα βιβλία είχαν κάνει κατάληψη όχι μόνο στο πάτωμα αλλά και στους καναπέδες του σαλονιού και τα τραπεζάκια...Μύριζαν  κλεισούρα αλλά δεν μας πείραζε..Ηταν βιβλία..Μια ολόκληρη πνευματική περιουσία..Τι να μας πειράξει?
Κάποτε μετά απο αρκετές ώρες η περιήγησή μας τελείωσε και μας άφησε γεμάτους από αναμνήσεις ..Μαζέψαμε ότι δεν θα διάβαζα  και τα ξαναέβαλα στη θέση τους χωρίς αρχειοθέτηση δίνοντας υπόσχεση στον εαυτό μου ότι την επόμενη φορά θα το κάνω..Τώρα αν εσείς το πιστεύετε παιδιά ,επιτρέψτε μου να σας πω πως εγώ το θεωρώ αδύνατο να τα καταφέρω..Αλλά που θα πάει..Κάποτε θα γίνει..

Δευτέρα

Λαογραφικό μουσείο στο σχολείο μας..

Η Β΄τάξη του σχολείου μας (3 τμήματα) με τις δασκάλες τους   κ. Καπετανάκη Ευμορφία, κ. Βασιλειάδου Αλεξία και κ. Παπαδοπούλου Χριστίνα,οργάνωσαν ένα μικρό λαογραφικό μουσείο στο  γυμναστήριο του σχολείου μας το οποίο θα λειτουργήσει και αύριο 5-3-2013..Οι μαθητές και οι γονείς που το επισκέφθηκαν είδαν αντικείμενα από το παρελθόν να αποκαλύπτουν την ιστορία τους ,τη χρήση τους και φυσικά ταξίδεψαν πίσω στο χρόνο ..Αντικείμενα που χάθηκαν από τις ζωές μας αλλά όχι απο τη μνήμη των μεγαλύτερων..Ταυτόχρονα οι μαθητές /γονείς παρακολούθησαν -και θα έχουν την ευκαιρία και αύριο να παρακολουθήσουν όσοι επισκεφθούν το μουσείο -και ένα 10 λεπτο βίντεο με ανέκδοτο υλικό (φωτογραφίες) απο το 1890 μέχρι το 2012 το οποίο δημιουργήθηκε την περσινή χρονιά  από το  ΣΤ2 κατά την εκπόνηση  εργασίας  με με θέμα ' ΒΕΡΟΙΑ ..ταξίδι στο παρελθόν" με σπάνιο φωτογραφικό υλικό που μας παραχώρησε ο κ.Γιάννης Καμπούρης .
Συγχαρητήρια στις συναδέλφισσες  πρώτα από όλα για την προετοιμασία του μικρού αυτού σχολικού μουσείου  αλλά συγχαρητήρια γιατί πάνω από όλα  βοηθούν τους μικρούς μαθητές μας να ταξιδέψουν στην ιστορία και στον πολιτισμό της πόλης μας,σε χρόνια πολύ μακρινά που τα παιδιά μας ζούνε  μόνο μέσα από τις διηγήσεις των παππούδων,γιαγιάδων  και φυσικά τα  παραμύθια και τους μύθους..

Παρασκευή

"Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ" (παραμύθια..Παραμύθι 1)

Λοιπόν παιδιά,έχω κάτι να σας πω..Πριν λίγες μέρες είχα μια, περίεργη να την πω ,παράξενη να την πω ,όπως και να την πω είχα μια επίσκεψη πολύ διαφορετική απο τις άλλες..
 Το φεγγάράκι ήρθε ένα βράδυ στο σπίτι μου.ΝΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ήρθε σπίτι μου!!Τρύπωσε από το ανοιγμένο παράθυρο ,κάθησε δίπλα μου στο σαλόνι την ώρα που δούλευα και με κοιτούσε.Εγώ έμεινα έκπληκτη..Δεν βλέπεις κάθε μέρα το φεγγάρι να στρογγυλοκάθεται στην πολυθρόνα του σπιτιού σου!Περίμενε ένα λεπτό κοιτώντας με,κούνησε το κεφαλάκι του σαν σε χαιρετισμό με τον  οποίο έλουσε το σπίτι στο φως και μου ζήτησε ένα ποτήρι νερό γιατί "ταξίδευα πολλές ώρες και διψάω"μου είπε ευγενικά .Εξακολουθούσα βέβαια να απορώ που με επισκέφθηκε νυχτιάτικα ,έκανα χίλιες δυο υποθέσεις ,(μαλλον πρέπει να έκανα και εκείνη την γκριμάτσα απορίας που κάνουμε γυρνώντας το κεφάλι και σουφρώνοντας τα χείλη αλλά αυτό δεν το θυμάμαι καλά)αλλά θυμάμαι ότι δεν του είπα τίποτα μέχρι να ξεκουραστεί και να ξεδιψάσει..Του έφερα λοιπόν το νερό ,κάθησα ξανά δίπλα του,έκλεισα το λαπτοπ και περίμενα να μου πει το λόγο της νυχτερινής του επίσκεψης
-"Θα απορείς που είμαι εδώ και τι κάνω καθισμένο στο σαλόνι σου "ξεκίνησε να μου λέει το φεγγαράκι
-"Ειναι λίγο παράξενο δεν νομίζεις?"του απάντησα και το κοίταξα με απορία τονίζοντας με έμφαση τη λέξη " παράξενο".
-"Εχεις δίκιο,αλλά να ,σκεφτόμουν εδώ και καιρό να πω σε κάποιον τις ιστορίες μου.Να πω όσα βλέπω κάθε μέρα τόσα χρόνια που γυρίζω στον ουρανό και αυτός ο κάποιος ή η κάποια που θα της ή του τα εξιστορήσω, να τα μεταφέρει στα μικρά παιδιά.'Εχω δει πολλά ξέρεις και παρόλο που με βλέπετε το βράδυ εγώ σας βλέπω και το πρωί..Είμαι κρυμμένο πίσω από ένα μεγάλο άσπρο σύννεφο και έτσι,επειδή δεν έχω δουλειές να κάνω μεχρι να έρθει η ώρα να εμφανιστώ ,κάθομαι και παρακολουθώ τον κόσμο..Το σκέφτηκα μια ,το σκέφτηκα δυο,το παρασκέφτηκα χίλιες δυο ,πήρα την απόφαση και να μαι.Θα με βοηθησεις λοιπον εσύ να πω τις ιστορίες μου στα παιδιά?" Το σκέφτηκα για λίγα δευτερόλεπτα..Υπαρχει κανένας που θα λεγε όχι όταν το φεγγαράκι θα του έκανε την τιμή να τον επιλέξει για βοηθό του?δεν νομίζω.,   
"Και βέβαια θα σε βοηθήσω "ηταν η άμεση απάντησή μου χωρίς να σκεφτώ τι μπορεί να συναντούσα παρακάτω..      
 -'Αχ σε ευχαριστώ,,Δεν ξέρεις πόσο χαίρομαι" μου είπε και αρχισε να χτυπάει παλαμάκια δέιχνοντας έμπρακτα τη χαρά του..              
 -"Ανοιξε το λοιπόν " μου λέει και μου δείχνει το λάπτοπ με εκείνο το περίεργο κοντόχοντρο χέρι του"΄Αντε ανοιξέ το να ξεκινήσουμε." -"Από σήμερα θα ξεκινήσουμε?"Το ρώτησα εγώ γουρλώνοντας τα μάτια.."Δεν νομίζεις ότι είναι λιγο αργά?Πήγε 12 και αύριο πρέπει να σηκωθώ νωρίς , να πάω στο σχολείο και να κοιμ.." Δεν πρόλαβα να τελειώσω τη φράση μου και το έιδα να σηκώνεται..Ηταν πολλλλλύ ψηλό και ...χοντρούλικο.. -"Σήμερα σήμερα "μου είπε και σηκώθηκε απο τον καναπέ βάζοντας τα ασημοσκονισμένα χεράκια του στη στρογγυλη μέση του .. - "Σήμερα σήμερα θα ξεκινήσουμε γιατί που ξέρω εγώ αν εσύ- επειδή είμαι και πολυλογούδικο-δεν την πέσεις για υπνο νωρίς αύριο ή κάνεις ότι κοιμάσαι για να μη με ακούσεις ε?Τα χω δει εγώ όλα αυτά.Δεν το διακινδυνεύω λοιπόν να φύγω.Στο κάτω κάτω κάθε μέρα κοιμάσαι αργά .Ε ,γιατί να μη ξεκινήσουμε λοιπόν από σήμερα?"ρώτησε και με κοίταξε με ένα βλέμμα που μου ράγισε την καρδιά..Μπορούσα να του αρνηθώ ?Τι νομίζετε,μπορούσα?Εδώ ένα τραγουδάκι παιδικό μπορεί να ακούω και κλαίω ,σε αυτά τα πελώρια ασημένια μάτια και με εκείνο το γλυκό παιχνιδιάρικο χαμόγελο πως θα μπορούστα να αντισταθώ ε?                                                                -"Εντάξει λοιπόν..Ορίστε..Ανοίγω το λάπτοπ ,πάω στη δημιουργία κειμένου και νααααααααατο ...Είμαστε έτοιμοι φεγγαράκι μου. Λοιπόν ξεκινάμε.."αποκρίθηκα και περίμενα να μου υπαγορεύσει. -"Θα σου πω λοιπόν γιατί είμαι εδώ και εσύ θα το μεταφερεις σε όόόόόόόλα τα παιδιά..Πρέπει να μάθουν κάτι που δεν το ξέρουν..Το εκμυστηρεύτηκα πρώτη φορά σε ένα φίλο μου,σε ένα πουλάκι..Ο σπουργίτης είναι απο τους καλύτερους φίλους μου το ξέρεις?Όχι δεν το ξέρεις και από που να το ξέρεις εσύ.." Και ξαφνικά αρχίζει να μου λεει για το φίλο του,τις περιπέτειές του πάνω απο τη Σιβηρία ,για κάτι αρκούδες και έναν τάρανδο που γνώρισε ,και γω πια ήμουν βέβαιη ότι από εδώ και πέρα θα το μετάνιωνα που δέχτηκα να το βοηθήσω.Μονολογούσε επί 10 λεπτά ,(το πιστεύετε?),που αν το άφηνα και έπαιρνα κανένα υπνάκο χαμπάρι δεν θα με έπαιρνε..Το επανέφερε πίσω στην αρχική κουβέντα για το φίλο του το σπουργίτι ο χτύπος του ρολογιού που μετρούσε 12 τη νύχτα και συνέχισε απτόητος.. ".....και ένα βράδυ που λες ,εκεί που καθόμασταν και συζητούσαμε με ρώτησε ποια είναι η ουσία της δουλειάς μου.. Α!!!" ....διεκοψε για άλλη μια φορά ό,τι έλεγε ( πάνω παρακαλώ που χασμουριόμουνα έμεινα με το στόμα ανοιχτό σαν χάνος) και κόντεψα να πνιγώ όταν μου είπε και το καλό.."Να ξέρεις ,ότι αυτός ο φίλος μου ,ο σπουργίτης ντε,αυτός μου είπε να έρθω σε σένα, οπότε τα παράπονα για την πολυλογία μου σε αυτόν".. Ε λοιπόν παιδιά,τώρα ήξερα ποιον θα κυνηγούσα με τη σφεντόνα..Το θέμα είνα πάλι ότι δεν έχω σφεντόνα ,αλλά θα βρω..       -"Ε με ακούς ή ταξιδεύεις και εσύ?Σου μιλάω "βροντοφώναξε το φεγγαράκι και με σκούντηξε.'Οταν είδε ότι γύρισα το κεφάλι μου πείστηκε ότι το ακούω και συνεχισε ακάθεκτο. "Του είπα λοιπόν του φίλου μου για ποιο λογο είμαι πάνω απο τη γη ,εκείνος με άκουσε αλλά δεν έχει ανθρώπινη φωνή για να το μεταφέρει στα παιδιά και έτσι μετά την υπόδειξή του να έρθω σε σένα ,να μαι..Ξεκινάμε λοιπόν τώρα που τα έμαθες όλα?"                                                                                                       -"Και δεν ξεκινάμε?" του λεω μέσα απο το χασμουρητό μου..                                                 Καθησε λοιπόν αναπαυτικά στην πολυθρόνα και ξεκίνησε..Τα έγραψα όλα παιδιά..Ναι όλα..Για την πρώτη ιστορία του εννοείται..Διαβάστε λοιπόν παιδιά στο βιντεάκι τι μου είπε και να στε σίγουρα ότι απο εδώ και πέρα ο ύπνος σας δεν θα έχει πια άσχημα όνειρα..Διαβάστε και θα καταλάβετε..Μέχρι την επόμενη ιστορία του φεγγαριού ,ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΠΑΙΔΙΑ και ΟΝΕΙΡΑ ΓΛΥΚΑ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...