Κυριακή

"Θηλαστικά και άλλα πλάσματα των ωκεανών , της θάλασσας , των ποταμών"( πορεία εργασίας και power point )

Με αφορμή την ενότητα του μαθήματος της Β' τάξης" Μες στο μουσείο" και την ερώτηση: "Έχετε επισκεφθεί κάποιο άλλο μουσείο;" αναφέρθηκαν και τα θαλάσσια μουσεία των οποίων τα εκθέματά έχουν σχέση με τη θάλασσα και τα πλάσματα που ζουν εκεί. Το μάθημα αυτό συνδυάστηκε και με την ενότητα της Μελέτης Περιβάλλοντος "Διάφοροι τόποι της πατρίδας μας"(Λίμνες και ποτάμια, Μια θάλασσα πλατιά) ενώ συνδυάστηκε και με το πρόγραμμα που κάνουμε φέτος στην τάξη μέσω του οποίου τα παιδιά ταξιδεύουν με ένα παραμύθι ή ένα βιβλίο σε διάφορα μέρη του κόσμου μας.
Αξιοποιήθηκε επίσης για τον επόμενο στόχο που ήταν η ευαισθητοποίηση των παιδιών για το περιβάλλον , και το μάθημα του Ανθολογίου "Ξ...όπως ξιφίας"
Αυτό τον καιρό  μέσα στην τάξη , τα παιδιά μαθαίνουν να σημειώνουν φράσεις και λέξεις που θεωρούν πως θα τους βοηθήσουν να θυμούνται ή  γράφουν με λίγα λόγια ένα μικρό μετακείμενο( περίληψη) που περιλαμβάνει με λίγα λόγια το τι λέει το μάθημα( κατανόηση κειμένου).
Ολα αυτά συνδυάστηκαν  στην εργασία που κλήθηκαν να συμμετέχουν.Κάθε παιδί έχοντας αναλάβει να βρει πληροφορίες για κάποιο πλάσμα που ζει στο υγρό στοιχείο, προσπάθησε να το μεταφέρει και σε κείμενο που παρουσιάζεται στην παρουσίαση της εργασίας. Αρωγοί οι γονείς τους που βοήθησαν τα παιδιά να χρησιμοποιήσουν είτε το διαδίκτυο( ως πηγή πληροφοριών) είτε βιβλία και εγκυκλοπαίδειες.
Επόμενο βήμα ,μετά το πέρας της πρώτης φάσης , θα είναι η παρουσίαση συγκεκριμένων βίντεο που θα δείχνουν τι κάνει η υπεραλίευση, η μόλυνση της θάλασσας, το κυνήγι συγκεκριμένων ειδών κλπ σε ένα οικοσύστημα και πόσο επηρεάζει αυτό την ίδια την ζωή του πλανήτη μας. Θα ακολουθήσει επιστολή 'διαμαρτυρίας" από τα παιδιά για τα συγκεκριμένα ζητήματα .ενώ θα δημιουργηθεί και ένα παραμύθι - ιστορία  με ήρωες της εργασίας.
Απολαύστε το α' μέρος από τις εργασίες των παιδιών που αναφέρονται σε είδη που ζουν στον υγρό κόσμο και μάθετε και εσείς για είδη που ίσως πρώτη φορά θα ακούσετε, όπως είναι το Μαλακόστεο, η χελώνα αλιγάτορας , το ροζ δελφίνι.


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...