Κυριακή

"Η ΦΩΚΙΑ ΣΟΝΙΑ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΔΡΑΣΗ"Ένα οικολογικό παραμύθι απο παιδιά για παιδιά..

ΕΝΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΑΠΟ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
Το  2009 βρισκόμουν στην Πάρο..Έτσι μέσα στα προγράμματα που είχαμε πάρει με τους μικρούς μαθητές μου της τρίτης Δημοτικού, είχε θέμα,τι άλλο ?Τη θάλασσα..Έτσι επιλέξαμε να ασχοληθούμε με την εξαφάνιση της φώκιας MONACHUS MONACHUS ειδικά όταν τα παιδιά είχαν μάθει ότι πρόσφατα,  είχε εξαφανιστεί η φώκια της Καραϊβικής..
Αρωγός στην όλη μας προσπάθεια ήταν η Μ.Ο.Μ που ασχολείται με την προστασία της φώκιας..Μας έστειλαν υλικό (μια βαλίτσα με ενημερωτικά φυλλάδια,φωτογραφίες,παιχνίδια κλπ)Μια βαλίτσα που μπορείς να ζητήσεις από τη Μ.Ο.Μ και να στη στείλουν όπου και να είσαι.
Το πρόγραμμά μας  τελείωσε με ένα παραμύθι..Ένα παραμύθι αλυσίδα..Κάθε μαθητής έγραφε μια παράγραφο και ο επόμενος έπρεπε να συνεχίσει το παραμύθι..Τελικά η τελική του μορφή ήταν αυτή..
Απολαύστε το παραμύθι και σκεφτείτε τι θα συμβεί  αν πραγματικά χάσουμε  τη ζωή στη θάλασσα ..

«Η φώκια Σόνια αναλαμβάνει δράση»

Ένα παραμύθι για μικρούς και μεγάλους με στόχο την ευαισθητοποίηση όλων μας απέναντι στην εξαφάνιση της Μεσογειακής φώκιας «monachus- monachus» αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος που απειλείται από όλους μας..

Μια φορά και έναν καιρό ,είχαν λιγοστέψει πολλά είδη ψαριών και θαλάσσιων ειδών. Η Σόνια ,η φώκια monachus-monachus ήταν μια από τις 200 περίπου που είχαν απομείνει από το είδος της.. Φώναξε μια μέρα λοιπόν τη φίλη της καρέτα - καρέτα -τη χελώνα-για να συζητήσουν ώστε να παρθούν αποφάσεις για το τι θα κάνουν ώστε να μη χαθούν όλοι από το βυθό και πεθάνει η θάλασσα. Έτσι έκαναν γενική συνέλευση. Πήραν μέρος όλα τα είδη της θάλασσας.. Πρώτη μίλησε η Σόνια ,η φώκια μας..
-«Φίλοι μου η Θάλασσά μας πεθαίνει.. Κάτι πρέπει να κάνουμε» τους είπε
-έτσι όπως πάνε οι άνθρωποι θα χαθούμε τελείως.. Εγώ και η φίλη μου ήδη κοντεύουμε να εξαφανιστούμε..»και όλα τα θαλάσσια είδη συμφώνησαν μαζί της..
Αποφάσισαν λοιπόν ότι έπρεπε να μιλήσουν στους ανθρώπους και να τους ζητήσουν να καθαρίσουν τη θάλασσα από τα σκουπίδια για να μπορέσουν να ζήσουν.. Μια αντιπροσωπεία βγήκε στη στεριά και θέλησε να μιλήσει με τον υπεύθυνο της θάλασσας.
Συναντήθηκαν αλλά δεν έβγαλαν συμπέρασμα. Οι άνθρωποι δεν συμφώνησαν ..Έτσι η καρέτα - καρέτα και η Σινιά γύρισαν στη θάλασσα και έκαναν κάτι πολύ έξυπνο. .Μάζεψαν τα σκουπίδια της θάλασσας όλοι μαζί και τα πέταξαν στη στεριά. Οι άνθρωποι θύμωσαν με την τρέλα των ψαριών και άρχισαν να ψαρεύουν κάθε μέρα όλο και πιο πολύ για εκδίκηση και τα παιδιά πετούσαν κάθε μέρα σκουπίδια..
Τα ψάρια και τα θηλαστικά αποφάσισαν να κάνουν κάτι . Ήταν έξαλλοι μαζί τους γιατί πέρα από το ψάρεμα και τη μόλυνση ,είχαν πιάσει μια καρέτα- καρέτα και άλλα ζώα και τα φυλάκισαν. Νευρίασε τόσο πολύ η αδερφή της καρέτα - καρέτα που ζήτησε κάτι πολύ σημαντικό.. Να πάνε σε άλλη θάλασσα να ζήσουν ώστε να μην πεθάνουν και για να μπορέσουν οι θηλυκές φώκιες να γεννήσουν ήρεμες τα μικρά τους.. Συμφώνησαν να το κάνουν και πήγαν έτσι σε άλλες θάλασσες να γεννήσουν τα μικρά. .Μα δεν έφυγαν όλοι.. Οι άνθρωποι συνέχισαν να ψαρεύουν πολύ, να μολύνουν ,να σκοτώνουν..
Η Σόνια κάθε φορά που μάθαινε άσχημα νέα ,έκλαιγε. ΄Ετσι μια μέρα ζήτησε από τους φίλους της να γυρίσουν πίσω για να βοηθήσουν τα φοβισμένα θαλάσσια είδη ..Στην επιστροφή όμως αποφάσισαν να κάνουν πινακίδες με συνθήματα και να τα δίνουν στους ανθρώπους..
Τελικά αφού όλα τα ψάρια έφτιαξαν τις πινακίδες ,τις έβγαλαν στη στεριά ,κάλεσαν τα κανάλια της τηλεόρασης με τη βοήθεια της Μ.Ο.Μ που προστατεύει τη Σόνια ,τους μίλησαν δείχνοντάς τους τις πινακίδες που έγραφαν «Μη μολύνετε τη θάλασσα» , «θέλουμε ειρήνη με τους ανθρώπους» , «Μη μας σκοτώνετε» τους εξήγησαν αλλά με τη δημοσιότητα το έμαθαν και αυτοί που έκαναν κακό και νευρίασαν πολύ.. Νευρίασαν τόσο πολύ που ένας κακός ψαράς έριξε σακούλες διαφανείς στη θάλασσα ..Αποτέλεσμα πολλές χελώνες καρέτα-καρέτα εξαφανίστηκαν αφού τις έφυγαν γιατί τις πέρασαν για μέδουσες*.. Η monachus- monachus στενοχωρήθηκε για άλλη μια φορά πολύ και έκλαψε.. Πάλι για άλλη μια φορά αποφάσισαν να φύγουν μέχρι οι άνθρωποι να καταλάβουν το λάθος τους και να καθαρίσουν τη θάλασσα. Γι' αυτό κρύφτηκαν όλοι στα βαθιά. Τα ψάρια, τα όστρακα. οι φάλαινες, τα δελφίνια, οι χελώνες, όλα μα όλα εξαφανίστηκαν στα βαθιά νερά και η θάλασσα νέκρωσε.
Τότε οι άνθρωποι όταν είδαν τι έκαναν, ότι δεν υπήρχαν πια ψάρια καθάρισαν τη θάλασσα, έριξαν φαγητό και περίμεναν..
Όταν τα θαλάσσια είδη ήταν ότι οι άνθρωποι πρόσεχαν πια, αποφάσισαν να γυρίσουν και έτσι η θάλασσα γέμισε ζωή ξανά..
Από τότε οι άνθρωποι έμαθαν να προστατεύουν τα ζώα που κινδύνευαν από εξαφάνιση,, Αυτά πάλι πολλαπλασιάστηκαν και γέμισαν τις θάλασσες του κόσμου..
Έτσι έζησαν αυτοί καλά και μονιασμένοι για πάντα..


* Οι μέδουσες είναι το αγαπημένο φαγητό της καρέτα-καρέτα


Η υπεύθυνη του προγράμματος
ΜΗΡΤΣΕΚΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΘΑ ΤΟ ΒΡΕΙΤΕ ΣΤΗΝ  ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ "ΟΙΚΟ-ΚΥΚΛΑΔΕΣ"
 http://oikokyklades.blogspot.gr/2009/09/2-2o.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...