Το διαθεματικό σχέδιο εργασίας -κατά την άποψή μου -είναι πιο εύκολο και πιο ευέλικτο για μένα την ίδια αφού σαν εκπαιδευτικό δεν με καθηλώνει στον παραδοσιακό τρόπο διδασκαλίας αλλά μου δίνει την ευκαιρία να κινηθώ μέσα σε πολλά μαθήματα ταυτόχρονα ενώ βοηθάει και τους μαθητές μου να μάθουν πιο εύκολα αυτό που με τον παραδοσιακό
τρόπο θα τα πιο ανιαρό και ανούσιο καθώς χρησιμοποιούνται σαν πηγές όχι μόνο βιβλία αλλά dvd ,άρθρα εφημερίδων,ηλεκτρονικοί υπολογιστές αλλά και το πιο σημαντικό η συνεργασία των παιδιών μέσα σε ομάδες ..
Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΤΑΞΗ: ΕΚΤΗ
ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ
ΣΚΟΠΌΣ
ΤΟ Διαθεματικό αυτό πρόγραμμα προτείνεται για να κατανοήσουν οι μαθητές τους κινδύνους της μη ελεγχόμενης χρήσης της πυρηνικής ενέργειας και τις επιπτώσεις μια πιθανής έκρηξης σε πυρηνικά εργοστάσια όχι μόνο για το οικοσύστημα της περιοχής αλλά και τις συνέπειες για όλη τη γη.
ΣΤΟΧΟΙ
*Μέσα απο απλά παραδείγματα να κατανοήσουν τις έννοιες πυρήνας,άτομο,σύντηξη,σχάση
*Να μάθουν την ιστορία και το πως φτάσαμε στην παραγωγή πυρηνικής ενέργειας
*Να μάθουν για τις επιπτώσεις που είχε η ρίψη των ατομικών βομβών στην Ιαπωνία κατά το Δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο (1945) και πως άλλαξαν τον ρου της ιστορίας
*Να δημιουργήσουν στατιστικά στοιχεία από τις καταστροφές που προκάλεσε η χρήση της
*Να αναπτύξουν τα ίδια τα παιδιά άποψη σχετικά με το αν πρέπει ή όχι να γίνεται χρήση της πυρηνικής ενέργειας
*Να μάθουν να χρησιμοποιούν πηγές
Στο πυρηνικό εργοστάσιο, για να θερμάνουν το νερό που θα μας δώσει τον ατμό χρησιμοποιούν την ενέργεια που απελευθερώνεται κατά την σχάση του Ουρανίου. Το Ουράνιο το βρίσκουμε στην φύση, όμως δεν μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε ως καύσιμο στους αντιδραστήρες τόσο εύκολα. Πρέπει πρώτα να το απομονώσουμε από τα υπόλοιπα πετρώματα, και έπειτα να το εμπλουτίσουμε με ένα συγκεκριμένο ισότοπο του ,το U-235 . Αφού κάνουμε αυτή τη διαδικασία, το Ουράνιο μπαίνει σε μεγάλους κυλίνδρους οι οποίοι βυθίζονται σε νερό, το οποίο βοηθά και στην μεταφορά της θερμότητας αλλά και για την σχάση των πυρήνων του Ουρανίου.
Την πρόθεσή της να γίνει η πρώτη μεγάλη βιομηχανοποιημένη δύναμη που αδρανοποιεί τα πυρηνικά της εργοστάσια, εγκαταλείποντας την ατομική ενέργεια, ανακοίνωσε σήμερα η Γερμανία, με ένα σχέδιο σταδιακής κατάργησης που θα ολοκληρωθεί το 2022. Πιο αναλυτικά, ξένα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν, ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος Norbert Roettgen ανακοίνωσε την απόφαση του κεντροδεξιού συνασπισμού, η οποία λήφθηκε με αφορμή την πυρηνική καταστροφή της Ιαπωνίας και χαρακτηρίζεται «μη αναστρέψιμη».
Ο Roettgen υπογράμμισε η συντριπτική πλειονότητα των 17 γερμανικών αντιδραστήρων θα τεθεί εκτός λειτουργίας έως το τέλος του 2011. Σήμερα οχτώ από αυτούς έχουν ήδη βγει από το δίκτυο ηλεκτρισμού. Μετά την πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα τον Μάρτιο, η Merkel αποφάσισε την άμεση διακοπή μίας σειράς από τους παλαιότερους πυρηνικούς σταθμούς και ξεκίνησε διάλογο για την εγκατάλειψη της πυρηνικής ενέργειας, ο οποίος θα ολοκληρωθεί με επίσημη απόφαση του υπουργικού συμβουλίου στις 6 Ιουνίου.
Επτά από τους αδρανείς πυρηνικούς αντιδραστήρες είναι από τους παλαιότερους της χώρας, τους οποίους η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έκλεισε για τρεις μήνες, έτσι ώστε να πραγματοποιηθούν έλεγχοι ασφαλείας, στον απόηχο της πυρηνικής καταστροφής της Φουκουσίμα.
Ο όγδοος αντιδραστήρας ανήκει στο εργοστάσιο Kruemmel, στη βόρεια Γερμανίας και βρίσκεται σε αδράνεια εδώ και πολλά χρόνια λόγω τεχνικών προβλημάτων. Ο Roettgen τόνισε σήμερα ότι κανένας από τους οκτώ δεν πρόκειται να επαναλειτουργήσει.
Πρόκειται για στροφή 180 μοιρών για την Angela Merkel, η οποία το 2010 αποφάσισε να παρατείνει τη ζωή των 17 αντιδραστήρων της χώρας κατά 12 χρόνια. Η απόφαση αυτή δεν είχε πολλούς υποστηρικτές στη Γερμανία, ακόμη και πριν το σεισμό-γίγαντα του Μαρτίου στην Ιαπωνία, που προκάλεσε καταστροφές στο πυρηνικό εργοστάσιο Daiichi.
Στις 23 Μαρτίου, η Γερμανίδα καγκελάριος είχε δηλώσει ότι “όσο πιο νωρίς βγούμε από την πυρηνική ενέργεια, τόσο το καλύτερο”.
Πηγή: www.capital.gr
τον πλανήτη, μετά εκείνη στο Τσερνόμπιλ, αυτήν που έγινε το Μάρτιο στη Φουκουσίμα.
Στο «στόχαστρο» των συντακτών του ανωτέρω πορίσματος είναι ο φορέας Tokyo Electric power (Tepco), που λειτουργεί την ιαπωνική πυρηνική μονάδα στη Φουκουσίμα, όπου συνέβη νωρίς φέτος την άνοιξη η καταστροφή, από κοινού με την κυβέρνηση στο Τόκιο.
Η τελευταία ελέγχεται «για λάθη που διέπραξε, τόσο προ, όσο και μετά απ το πυρηνικό δυστύχημα» της 11ης Μαρτίου και, πλέον συγκεκριμένα για τις μη τηρούμενες (προληπτικού χαρακτήρα) διαδικασίες, για ανυπαρξία μηχανισμών παρεμπόδισης τέτοιας κλίμακας επιπτώσεων, για την κακή ποιότητα της ενημέρωσης των πολιτών, όσον αφορά το δυστύχημα, όπως και για εμφανή έλλεψη συντονισμού των κυβερνητικών υπηρεσιών μεταγενέστερα, με δραματικές επιπτώσεις για τον ιαπωνικό πληθυσμό».
Η διεύθυνση της Tepco στο πόρισμα καυτηριάζεται ιδίως για την ανακοίνωση, που εξέδωσε λίγες μέρες μετά την 11η Μαρτίου, ότι «δεν τής ήταν δυνατόν να έχει προετοιμαστεί για μια κατάσταση, η οποία ήταν αδιανόητο ότι θα συμβεί».
ΠΑΡΑΜΥΘΙ, Η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ
Οι βαρόνοι των πυρηνικών
Με τις εν εξελίξει αυστηρές -θέλουμε να πιστεύουμε- αναλύσεις των άλλων ευρωπαϊκών χωρών και τις εδώ δειγματοληψίες της ΕΕΑΕ, με το δίκτυο των συνεργαζόμενων εργαστηρίων, σε νερό, βροχή, χόρτα, γάλα, πόσιμο νερό, για την ανίχνευση ραδιενέργειας, φωτίζουμε μια ακόμα πτυχή στο ζήτημα της πυρηνικής ενέργειας που συνοψίζεται στη φράση: Τεχνολογία και κοιτάσματα.
Ή αλλιώς, στο όνομα της «ενεργειακής ανεξαρτησίας» (μέσω της πυρηνικής ενέργειας) πως λίγες χώρες, που διαθέτουν την τεχνογνωσία και την τεχνολογία, σέρνουν και εξαρτούν από το άρμα τους εκείνες που επιχειρούν να «χτίσουν» αντιδραστήρες, πυρηνικούς σταθμούς δηλαδή, που θα δουλεύουν με «στοιχεία» τα οποία προέρχονται από κοιτάσματα ουρανίου, που επίσης έχουν λίγα κράτη.
Η τεχνολογία των πυρηνικών έχει αναπτυχθεί σε λίγες μόνο χώρες (Γαλλία, ΗΠΑ, Ρωσία, Καναδάς κ.τ.λ.), με αποτέλεσμα η χώρα που αποκτάει πυρηνικό πρόγραμμα να βρίσκεται εξαρτημένη για την παροχή τεχνογνωσίας, εξαρτημάτων αλλά και διαχείρισης των πυρηνικών σταθμών από τις χώρες-κηδεμόνες, λέει ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος των εκστρατειών της Greenpeace για το κλίμα και την ενέργεια.
Η Τουρκία
«Για παράδειγμα, η απόφαση της Τουρκίας να αποκτήσει πυρηνικό πρόγραμμα είναι προϊόν διακρατικής συμφωνίας με τη ρωσική κυβέρνηση. Βάσει της συμφωνίας, η ρωσική Rosatom θα κατασκευάσει και θα διαχειρίζεται τη λειτουργία του σταθμού στο Ακούγιου, ενώ η κυβέρνηση της Τουρκίας θα αγοράζει την παραγόμενη κιλοβατώρα 12,3 cents/ kWh, δηλαδή 4 φορές περίπου πιο ακριβά από τη μέση παραγόμενη κιλοβατώρα σήμερα στην Τουρκία».
Επιπλέον, συνεχίζει ο ίδιος, «όπως συμβαίνει συχνά με τον άνθρακα, αλλά και με άλλα πολύτιμα ορυκτά και μέταλλα, η διαδικασία εξόρυξης ουρανίου σχετίζεται με άσχημες αποικιοκρατικές πρακτικές, υποβάθμιση του περιβάλλοντος και καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε φτωχές και αναπτυσσόμενες χώρες. Το 2010, η Greenpeace έπειτα από έρευνα στον Νίγηρα, δημοσίευσε έκθεση στην οποία παρουσιάζονται οι επιπτώσεις στο περιβάλλον και στις τοπικές κοινότητες στη χώρα του Νίγηρα, από τη λειτουργία των ορυχείων εξόρυξης ουρανίου της γαλλικής Areva».
Ασφάλεια
Επί της ουσίας, «καμία από τις χώρες που επέλεξαν κατά τη δεκαετία του '70 τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας, με το επιχείρημα της ενεργειακής ανεξαρτησίας, όπως η Γαλλία και η Ιαπωνία, δεν έχουν εξασφαλίσει ενεργειακή ασφάλεια, που έγκειται κυρίως στο γεγονός ότι τα αποθέματα του ουρανίου είναι συγκεντρωμένα σε λίγες μόλις χώρες.
»Για την ακρίβεια, τα τρία τέταρτα των παγκόσμιων αποθεμάτων βρίσκονται σε μόλις πέντε κράτη: Καναδάς, Αυστραλία, Καζακστάν, Νίγηρας και Ρωσία. Στη Ρωσία, μάλιστα, τα κοιτάσματα αναμένεται να έχουν εξαντληθεί μέσα στη δεκαετία που διανύουμε, ενώ ήδη δεν φτάνουν να καλύψουν την εγχώρια ζήτηση, με αποτέλεσμα η Ρωσία να εισάγει ουράνιο».
Μπλόφα
Εξάρτηση υπάρχει και από το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο κ.λπ., μόνο που στην προκειμένη περίπτωση ένα από τα επιχειρήματα των πυρηνικών λόμπι είναι και η «ενεργειακή ανεξαρτησία», που αποκτά όποιος επιλέξει πυρηνική ενέργεια. Εδώ είναι η μπλόφα.
Διότι γνωρίζουμε, και πολύ καλά μάλιστα, τι σημαίνει πετρέλαιο. Το βιώνουμε, και σήμερα, έστω και από τις τηλεοράσεις, που έναν πόλεμο στο βόρειο τμήμα της Αφρικής τον παρακολουθούμε σαν ένα ακόμα σόου ή, αν προτιμάτε, ένα ριάλιτι φευ.
-Αυτά τα κείμενα σε ποιο είδος ανήκουν?
-Ποια είναι τα κύρια στοιχεία του άρθρου?
Ζητάω από την πρώτη ομάδα να γράψει ένα άρθρο προς τις άλλες χώρες που χρησιμοποιούν πυρηνικά- χρησιμοποιώντας τα στοιχεία που έχουν- να μη σταματήσει η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας..Θα τους δοθεί και το κείμενο με τα θετικά της..Αυτό γίνεται γιατί καθώς είναι επηρεασμένα από τα αρνητικά θα πρέπει να αλλάξουν στάση και να συγκρουστούν μέσα τους ώστε να κατανοήσουν ότι πολλοί έχουν αντίθετες απόψεις και θα πρέπει να μάθουμε να τις δεχόμαστε ακόμα και αν δεν συμφωνούμε μαζί τους για το λόγο ότι όλοι δεν είμαστε ίδιοι
Ένας συναγερμός ραδιενέργειας γίνεται με τη βοήθεια ενός παγκόσμιου σήματος συναγερμού σε περίπτωση που έχει συμβεί διαρροή ραδιενέργειας. Όλοι πρέπει να ξέρουμε πώς να προστατευθούμε από την ακτινοβολία αν ακούσουμε μια προειδοποίηση ή συναγερμό ραδιενέργειας.
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ:
Μπείτε μέσα γρήγορα. Όσους περισσότερους τοίχους έχετε γύρω σας τόσο καλύτερα είστε προστατευμένοι, γι αυτό ένα αντιαεροπορικό καταφύγιο είναι η καλύτερη λύση. Αν είναι απολύτως απαραίτητο να βγείτε έξω, πρέπει να φορέσετε ρούχα που να καλύπτουν το δέρμα σας, να είναι εφαρμοστά, και να καθαρίζονται εύκολα. Μια μάσκα, μια πετσέτα ή χαρτοπετσέτα βοηθάει να εμποδίσετε μόρια ραδιενεργούς σκόνης να μπουν στα αναπνευστικά σας όργανα, όπως οι πνεύμονες.
Οι πόρτες και τα παράθυρα πρέπει να είναι καλά κλεισμένα και ο κλιματισμός εκτός λειτουργίας. Ακούτε τις οδηγίες από το ραδιόφωνο και μην τηλεφωνείτε στις αρχές για να ρωτήσετε για την κατάσταση γιατί θα υπερφορτωθούν οι τηλεφωνικές γραμμές, πράγμα που θα κάνει τη διάσωση ακόμα πιο δύσκολη. Σκεπάστε τις τροφές και το πόσιμο νερό. (Βάλτε τα τρόφιμα σε πλαστικές σακκούλες ή σε καλά σφραγισμένα δοχεία, όπως το ψυγείο ή ο καταψύκτης. Τα τρόφιμα σε κονσέρβα είναι καλά προστατευμένα όπως είναι.). Εγκαταλείψτε την περιοχή όπου έγινε η διαρροή αν σας δοθεί τέτοια εντολή. Μη παίρνετε ταμπλέτες ιωδίου εκτός και αν σας συμβουλεύσουν οι αρχές να το κάνετε.)