Πέμπτη

Το ορατό σημείο όπου ενώνονται οι ήπειροι της Αμερικής και της Ευρώπης.         


   .
Βρίσκεται στη λίμνη Thingvallavatn στο Thingvellir National Park στην Ισλανδία.               Η  Silfra (έτσι λέγεται το σημείο) είναι μέρος του ρήγματος  του Ατλαντικού  και  είναι  η διαχωριστική γραμμή μεταξύ των ηπείρων της Ευρώπης και της Αμερικής. Είναι μια τεράστια ρωγμή στην επιφάνεια της γης, όπου οι ηπειρωτικές πλάκες συναντώνται  και απομακρύνονται  περίπου δύο εκατοστά το χρόνο. Στα βαθιά νερά του Ατλαντικού Ωκεανού αυτή η  ρωγμή είναι κυρίως αόρατη , αλλά στη  Silfra,  επειδή το νερό είναι καθαρό και προέρχεται  από την τήξη των παγετώνων της Ισλανδίας, το ρήγμα είναι  ορατό.

Η εκπληκτική ορατότητα και προσβασιμότητα κάνει  τη Silfra ένα δημοφιλές σημείο κατάδυσης. Δύτες  μπορούν να επιπλέουν μεταξύ  των τεκτονικών πλακών της Αμερικής και της Ευρασίας  και  υπάρχουν σημεία που  μπορούν  να αγγίξουν  πραγματικά  τις δύο ηπείρους ταυτόχρονα. Η ορατότητα είναι εξαιρετική σε σχεδόν 100 μέτρα βάθος. Οι λόγοι για αυτή την εξαιρετική σαφήνεια είναι δύο . Πρώτον, το νερό είναι κρύο - 2 ° και 4 ° C - και παραμένει σε αυτή τη θερμοκρασία όλο το χρόνο. Η ψυχρότητα διατηρεί το νερό απαλλαγμένο από υδρόβια ζωή. Δεύτερον, το ίδιο το νερό βρίσκεται στην πιο « αγνή» μορφή. Ξεκινά ως αποσταγμένο νερό του παγετώνα που  λιώνει ψηλά στο βουνό Hofsjokull, 50χλμ. Το νερό τότε εξαφανίζεται και τρέχει υπόγεια για να βγει και πάλι στο Thingvellir στο εθνικό πάρκο. Στο ταξίδι  το νερό συνεχώς φιλτράρεται από τα πορώδη πετρώματα λάβας, και φτάνει  να γίνεται τόσο καθαρά ώστε να μπορεί κάποιος και να το πιει.
Η Mid Atlantic Ridge είναι η μεγαλύτερη οροσειρά του κόσμου, αλλά ως επί το πλείστον, είναι βυθισμένη βαθιά κάτω από την επιφάνεια του Ατλαντικού Ωκεανού. Η κορυφογραμμή περιλαμβάνει μια βαθιά κοιλάδα- ρήγμα που τρέχει κατά μήκος του άξονα της κορυφογραμμής .. Η ρήξη αυτή σηματοδοτεί το πραγματικό όριο μεταξύ των δύο τεκτονικών πλακών - της Ευρασίας και της Αμερικής..  Η λάβα που ρέει κάτω από το φλοιό  εκατομμύρια χρόνια,  έχει σχηματίσει την Atlantic Ridge.

Παρά το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι έχουν καταδυθεί σε Silfra, πολύ λίγοι δύτες  έχουν εισχωρήσει βαθιά μέσα στο σπήλαιο  το οποίο είναι τουλάχιστον 63 μέτρα σε βάθος. Το μεγάλο βάθος και τα  πολύ στενά περάσματα ενέχουν υψηλό κίνδυνο για τους δύτες. Εκτός αυτού, τα βράχια που σχηματίζουν το σπήλαιο   φοβούνται ότι είναι χαλαρά  και κάτι τέτοιο ενέχει  επίσης και τον φόβο της κατάρρευσης.. Το σπήλαιο έχει χαρτογραφηθεί από μια ομάδα Αμερικανών δυτών , αλλά οι τακτικοί  σεισμοί στην περιοχή καθώς και οι αποκλίνουσες τεκτονικές  πλάκες μπορούν να αλλάξουν τη χαρτογράφηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...