Δευτέρα

Ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα της ταινίας μας"Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ"

   Σήμερα ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα της μικρού μήκους ταινίας μας "Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ" που έγινε εξ ολοκλήρου με τη βοήθεια του team του "Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νάουσας" (ΝΙFF)που οργάνωσε για εμάς ένα μικρό εργαστήριο όπου γνωρίσαμε πολλά και μάθαμε πολλά για τον κινηματογράφο και το τι συμβαίνει και πίσω από τις κάμερες.
  Από τις 9 το πρωί ξεκίνησαν τα γυρίσματα και κράτησαν μέχρι τις 2:30 το μεσημέρι..Τα παιδιά στάθηκαν στο ύψος τους σαν μικροί επαγγελματίες ηθοποιοί..Φανταστείτε 21 παιδιά να γυρίζουν την ίδια και την ίδια σκηνή από διαφορετικές γωνίες,να λένε και να ξαναλένε τις ίδιες ατάκες,να "παίζουν"κάτω από το ψιλόβροχο,να στέκονται ακίνητα για να τραβηχτεί μια σκηνή  και όμως να το κάνουν χωρίς γκρίνια..Δεν είναι πραγματικά επαγγελματίες τα παιδιά ?Ακόμα και όταν κουράστηκαν(εσείς πόσο θα αντέχατε 5:30 ώρες συνέχεια γύρισμα?) και άρχισε να φαίνεται στα προσωπάκια τους ,αυτά έκαναν ό,τι έπρεπε να κάνουν.
 Μέσα από την ταινία τους το μήνυμα  που περνάνε είναι ηχηρό..Δεν  θα αποκαλύψουμε τίποτα ακόμα αλλά περνάει  μήνυμα που τα ίδια τα παιδιά ήθελαν να περάσουν και εγώ μαζί με τους γονείς τους  επικροτήσαμε από την αρχή.
  Η ιδέα του σεναρίου ήταν των παιδιών ,οι ατάκες το ίδιο  και εγώ απλά το "χτένισα"μέχρι να το πάρει στα χέρια του ο Γιάννης ο Σκηνοθέτης του ΝΙFF  και να το προσαρμόσει στις ανάγκες μας ..Ο πρωταγωνιστής μας βγήκε μετά από δοκιμαστικά όλων των παιδιών  και πραγματικά εκείνο που με εντυπωσίασε ήταν    ότι  όλα μαζί συμφώνησαν και είπαν ότι καλύτερο  για αυτόν τον ρόλο από τον Αλέξανδρο  δεν θα μπορούσαμε να έχουμε..Αυτό σημαίνει ΟΜΑΔΑ,αυτό σημαίνει κατανόηση,αυτό σημαίνει συνεργασία..
Έμαθαν  ότι ο ένας δεν μπορεί χωρίς τον άλλο και όλα μαζί θα δώσουν το καλύτερο..Αυτό φάνηκε κατά το γύρισμα των σκηνών καθώς από  ότι μου είπε το team του ΝΙFF έδωσαν πραγματικά τον εαυτό τους καθ όλη τη διάρκεια των γυρισμάτων και ότι έκαναν τα παιδιά τέλεια δουλειά..
Αλλά το έργο μας βασίστηκε και σε γονείς του σχολείου μας που χωρίς τη βοήθειά τους δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε γύρισμα..
Ο κ.Χρήστος Μαλιώτας και η κ.Μαρία Bασιλείου ήταν οι γονείς του μικρού Αλέξανδρου του πρωταγωνιστή της ταινίας μας. Η κ.Βασιλείου μάλιστα, προσφέρθηκε να μας βοηθήσει και μας έδωσε το σπίτι της  για τα γυρίσματα  και έτσι έγινε το "σπίτι" της "οικογένειάς " του Αλέξανδρου .Η εμπειρία από την άλλη  του κ.Μαλιώτα φάνηκε πολύ χρήσιμη κατά τα γυρίσματα(είναι ερασιτέχνης ηθοποιός με συμμετοχές σε θεατρικές παραστάσεις) και έτσι μπήκε αμέσως στο "πετσί "του ρόλου.

Σημαντική βοήθεια ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΟΛΟΨΥΧΑ ΓΙΑ ΑΥΤΌ μας έδωσαν οι γονείς των μαθητών της Α και Β τάξης των 2 σχολείων (1ου  και 5ου Δημοτικού  )καθώς και οι γονείς των παιδιών του Ειδικού σχολείου που για τις ανάγκες τις ταινίας μας συμμετείχαν στην τελευταία σκηνή της ταινίας μας..Χωρίς τη δική τους συμμετοχή δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε αυτό που ειχε σχεδιαστεί στο σενάριο.

    Βέβαια ταλαιπωρήσαμε   λίγο σήμερα  και τους οδηγούς που χρησιμοποιούν το δρόμο μπροστά από το σχολείο μας καθώς για τα γυρίσματα και περίπου για 20 λεπτά είχαμε κλείσει το δρόμο..Τους ευχαριστώ για την υπομονή τους και φυσικά  για το χαμόγελό και τις ευχές τους  καθώς ,όταν τους ενημερώναμε για το τι συμβαίνει και τι κάνουμε, μας εύχονταν: 'Καλή επιτυχία"και "Πάντα τέτοια "ενώ πολλοί μας είπαν και το γνωστό "σπάσε πόδι"ευχή που δίνεται συνήθως  κατά το ανέβασμα μιας παράστασης. .

Δεν μπορώ όμως να μην αναφέρω  και να ευχαριστήσω επίσης και τη μουσικό κ. Ρενέ Νικολάου πιανίστρια ,καθηγήτρια θεωρητικών και φίλη μου  που μου απέστειλε δικά της  μουσικά κομμάτια στο πιάνο για να "ντύσουμε" την ταινία μας αμέσως μόλις της το ζήτησα..Ελπίζω κάποιο από αυτά να ταιριάξει στη ταινία μας..Είναι σημαντικό καλλιτέχνες να στηρίζουν το έργο μας..


Μεγάλη συμπαράσταση  και ενθάρρυνση είχαμε από από την αρχή της ταινίας  και από τον  Διευθυντή του Ειδικού Σχολείου Αλεξάνδρειας κ.Χαλαστάνη Θεόδωρο ο οποίος μάλιστα μας δάνεισε και το αναπηρικό αμαξίδιο για τα γυρίσματα..Επίσης  θα θελα να ζητήσω και ένα μεγάλο ΣΥΓΓΝΩΜΗ γιατί ενώ είχαμε πει να έχουμε και τα παιδιά του Ειδικού Σχολείου στα γυρίσματα ,τελικά ,λόγω του ότι κράτησε αρκετή ώρα μια σκηνή που κάναμε ,δεν μπορέσαμε να τα έχουμε μαζί μας αλλά του υπόσχομαι ότι θα επανορθώσω  σύντομα για  αυτό με κάτι που ετοιμάζουμε και πιστεύω να θελήσει να συμμετάσχουν οι μαθητές τους .ΓΙΑΤΊ πάνω από όλα το μήνυμα που θέλω να πάρουν οι μαθητές μας και να περάσουμε σε μια ευρύτερη ομάδα σαν την ομάδα της  τοπικής κοινωνίας μας -και όχι μόνο- είναι ότι όλοι μαζί μπορούμε και να συνυπάρχουμε και να αλληλοβοηθιόμαστε...

ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ από εμένα προς τους γονείς των μαθητών μου που στήριξαν την προσπάθεια των παιδιών τους και ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ από μένα και τα παιδιά στον Διευθυντή του σχολείου μας κ.Στάθη Γεωργιάδη που μας βοήθησε σε όλα και ενθάρρυνε το εγχείρημά μας βοηθώντας μας όπου μπορούσε και όσο μπορούσε καθώς και στην Εφη Αντωνιάδου υπεύθυνη των  καινοτόμων προγραμμάτων Α/ιΘΜΙΑΣ εκπαίδευσης Ν.Ημαθίας που μας έφερε σε επαφή με το NIFF.


Και κάτι που γίνεται για πρώτη φορά .Η επίσημη ΠΡΩΤΗ προβολή της ταινίας μας μικρού μήκους , θα γίνει τον Οκτώβριο από το Ίδιο το ΝΙFF κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νάουσας σαν παραγωγή και πρώτη ενεργή συμμετοχή του ΝΙFF σε μαθητικές ταινίες..Ελπίζουμε ότι μετά από αυτό θα γίνει η αρχή για κάτι καινούργιο στο Νομό μας που θα περιλαμβάνει περισσότερα σχολεία αλλά και συμμετοχές..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...