Πέμπτη

Κάρολος Ντικενς (Ολιβερ Τουίστ σε κινούμενα σχέδια)


Ο Κάρολος Ντικενς ήταν ένας από τους μεγαλύτερους μυθιστοριογράφους της εποχής του..Γεννημένος στη Βικτωριανή επόχή το 1812 αν και από φτωχή οικογένεια ξαφνικά εξαιτίας μιας κληρονομιάς που πήρε ο πατέρας του η ζωή του καλυτέρεψε..Ενώ είχε σταματήσει το σχολείο στα 15 του μετά από την κληρονομιά ξαναπήγε στο σχολείο για ένα χρόνο και μετά έπιασε δουλειά σε ένα δικηγορικό γραφείο..Ο Ντίκενς έμαθε στενογραφία και σιγά σιγά έρχισε να γράφει τα πρώτα διηγήματά του.
Στις διαθέσιμες ώρες του έγραφε διηγήματα, βάζοντας μέσα τα πρόσωπα που γνώριζε, τους ανθρώπους που συναντούσε στο δρόμο και τους τύπους που δημιουργούσε με τη γόνιμη φαντασία του, εμφυσώντας στον καθένα τη γνώριμη πνοή του Ντίκενς. Το πρώτο του έργο, με τίτλο "Σκιαγραφήματα του Μποζ", τυπώθηκε το 1836. Την ίδια χρονιά, ένα άλλο από τα διηγήματά του δημοσιεύθηκε και αποτέλεσε την εκκίνηση της σταδιοδρομίας που επρόκειτο να δικαιώσει τη βαθιά πεποίθηση που είχε από τα πρώτα του παιδικά χρόνια ότι επρόκειτο να γίνει μεγάλος. Το Μάρτιο του 1836 κυκλοφόρησαν τα "Χαρτιά του Πίκγουικ", που έγιναν ανάρπαστα από το αναγνωστικό κοινό. Μετά εκδόθηκε ο "Όλιβερ Τουίστ", εμπνευσμένος από όσα είχε δει και γνωρίσει ο Ντίκενς στις περιοδείες του ως ανταποκριτής εφημερίδος.

Κατά τη διάρκεια των πρώτων αυτών επιτυχιών του, ο Ντίκενς είχε παντρευτεί την Αικατερίνη Χόγκαρθ και η οικογένειά του μεγάλωσε με γοργό ρυθμό καθώς απέκτησε εννέα παιδιά. Τα οικονομικά του επίσης βελτιώθηκαν πολύ και συνεχώς άλλαζε σπίτι, το ένα πιο μεγάλο από το άλλο.

Γίνεται γνωστός σε όλο τον τότε κόσμο μέσα από τα έργα του..

Πρέπει να μάθουμε όμως κάτι σημαντικό και να μην το ξεχάσουμε..Πολλά από τα έργα του που τα έντάσουμε στα κλασικά παιδικά δεν τα έγραφε για παιδιά.Τον 17 αιώνα η έννοια της "Παιδικής Λογοτεχνίας "δεν υπήρχε.Τα έργα όλων των συγγραφέων και όχι μόνο του Ντίκενς ,γράφονται για μεγάλους και πολλές φορές διοργάνωνονται βραδιές ανάγνωσης κυρίως σε σπίτια ευγενών όπου οι ενήλικες -και όχι τα παιδιά -διάβαζαν βιβλία ή αφήγούνται παραμύθια.Ήταν ένα μέσο ψυχαγωγίας η ανάγνωση και η αφήγηση ιστοριών και διηγημάτων εκείνη την περίοδο..Μάλιστα τα έργα πολλών συγγραφέων γράφονται σε συνέχειες στις εφημερίδες καθώς δεν υπήρχε η οικονομική άνεση να αγοράσεις ένα βιβλίο (ειδικά οι φτωχοί)καθώς κόστιζαν πανάκριβα..(θυμηθείτε τι έχουμε μάθει για την τυπογραφία και πόσο χρονοβόρο ήταν να εκδόσεις πολλά αντίτυπα)..

Ο Κάρολος Ντίκενς πέθανε το 1870 στο Ρότσεστερ και θάφτηκε στο αββαείο του Ουέστμινστερ..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...