Πέμπτη

ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΩΝ ΚΠΕ

ΚΠΕ ..ΚΕΝΤΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ..

   Τα τελευταία χρόνια (εκτός των 2 ετών που βρισκόμουν στο Διδασκαλείο )πάντα κάνω για τους μαθητές μου  αίτηση συμμετοχής σε προγράμματα  ΚΠΕ..Λόγω της ιδιομορφίας του τόπου που ήμουν πριν από 2 έτη(νησί) κάναμε αίτηση για 3ημερα και 4ημερα προγράμματα..Είχαμε την τύχη να επιλεγούμε κάποια στιγμή για το ΚΠΕ ΚΟΝΙΤΣΑΣ  και για το ΚΠΕ ΚΛΕΙΤΟΡΙΑΣ-ΑΚΡΑΤΑΣ (πατήστε πάνω στους συνδέσμους να δείτε τα ΚΠΕ και τα προγράμματά τους)..Επιλέξαμε τότε το ΚΠΕ ΚΛΕΙΤΟΡΙΑΣ γιατί ήταν πιο κοντά στην Αθήνα ..Η εμπειρία που αποκομίσαμε από την επίσκεψή μας ήταν πραγματικά αξέχαστη..
 Συζητώντας τότε με τους υπεύθυνους(2009) καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι τα ΚΠΕ δεν είναι απλά μια εκδρομή..Είναι πολλλλλά περισσότερα..
  Είχαμε παιδιά που για πρώτη φορά αντίκριζαν βουνά μεγάλα και ποτάμια.Παιδιά που για πρώτη φορά βγήκαν έξω από την πόλη,το νησί τους....Θυμάμαι ,και το σχολιάσαμε τότε με τους συναδέλφους της ΣΤ τάξης,(οι δύο συνάδελφοι ήταν υπεύθυνοι για τους κοιτώνες των αγοριών  και εγώ υπεύθυνη για τους κοιτώνες των κοριτσιών ..Δεν το θεωρούσαμε σωστό να συνοδεύουν μόνο άντρες μια ολοήμερη εκδρομή στην οποία παίρναν μέρος και κορίτσια για ευνόητους λόγους πχ έλεγχος τη νύχτα ,ιατρική βοήθεια κλπ) το πως έκαναν τα παιδιά βλέποντας ένα μικρό ποτάμι -σχεδόν ρυάκι- σε σύγκριση πχ με τον Αλιάκμονα ,Αξιό, Αώο ..Είχαν πάει όλα από την πλευρά του συνοδηγού και φώναζαν "ποτάμι ,ποτάμι..Είναι τέλειο"..
  .Τα παιδιά για πρώτη φορά στην ηλικία των 12 έμεναν μόνα τους (ανά 4 ) στους κοιτώνες..Στην αρχή το είχαν δει σαν μια  μορφή ελευθερίας αλλά μέσα σε λίγες ώρες κατάλαβαν την υπευθυνότητα τού να συγκατοικείς μαζί με άλλους και να σέβεσαι έναν χώρο για τον οποίο είσαι υπεύθυνος.
.ΤΟ ΠΡΌΓΡΑΜΜΑ του ΚΠΕ ήταν εκπαιδευτικό..Σηκωνόμασταν το πρωί,τρώγαμε πρωινό στο ΚΠΕ παίρναμε τις οδηγίες από τους συναδέλφους ,(δεν ανακατευόμασταν στην δουλειά τους παρα μόνο αν μας το ζητούσαν) και ξεκινούσαμε ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΜΑΣ ΕΚΔΡΟΜΗ..Τη μία στο ποτάμι.Περπάτημα στις όχθες,μέτρηση την οξύτητας,παρατήρηση της χλωρίδας,κατάβαση ,μετά στις πηγές των ποταμών..Την άλλη βόλτα στην Κλειτορία σε ένα παιχνίδι αναζήτησης θησαυρού χωρισμένοι σε ομάδες ..Και δεν ήταν τόσο η αναζήτηση του θησαυρού όσο οι πληροφορίες που έπαιρναν τα παιδιά παίρνοντας συνεντεύξεις ,ψάχνοντας στο λαογραφικό μουσείο,στους δρόμους,στα στενά ανακαλύπτοντας μόνα τους τον τόπο..ΥΠΕΡΟΧΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ..Τα μεσημέρια επιστροφή ,φαγητό ξεκούραση και το απόγευμα μέχρι τις 8:00 μάθημα πάλι στις αίθουσες του ΚΠΕ..Ομαδικές εργασίες ,παρουσιάσεις,χημεία στο εργαστήριο κλπ.. 9:00 με 10:00 ΕΜΕΊΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ μόνοι..Να συζητάμε ,να περνάμε εποικοδομητικά τις ώρες εκείνες και δάσκαλοι και μαθητές να μαστε πιο κοντά απαλλαγμένοι από το άγχος του μαθήματος  ή  μετά τις 8, να κατεβαίνουμε στην πόλη και όλοι μαζί να πηγαίνουμε για φαγητό(σουβλάκια και γύρο βέβαια ήθελαν, αλλά πως να τους αρνηθείς όταν όσα έπρεπε να κάνουν τα έφερναν σε πέρας ,όταν ακόμα και ο πιο ζωηρός μαθητής  παρακολουθούσε το πρόγραμμα χωρίς να φέρνει καμία αντίρρηση?).Φύγαμε από εκεί με τις ωραιότερες αναμνήσεις..
  Μα δεν ήταν μόνο αυτό..Στα νησιά ακόμα και τότε δεν είχαν όλοι την οικονομική άνεση να στείλουν τα παιδιά τους εκδρομή που κόστιζε 300 ευρώ..7 ΕΥΡΏ την ημέρα πλήρωσε το κάθε παιδί για το ΚΠΕ ..21 ευρώ μόνο..Συνολικό ποσό με παραμονή μιας ημέρας σε ξενοδοχείο 75..Ποιος θα αρνιόταν στο παιδί του μια 4ημερη εκδρομή με 75 Ευρώ?

Τώρα 3 χρόνια μετά,περικόπηκαν τα κονδύλια για τα ΚΠΕ..Οι συνάδελφοι κάνουν ότι μπορούν με ελάχιστα χρήματα ΕΝΏ ΌΛΟ και λιγότερα σχολεία παίρνουν μέρος σε αυτά καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα ένταξης περισσότερων στα προγράμματα....
Σε μια εποχή που η οικονομική κατάσταση όλων έχει διαταραχθεί τα ΚΠΕ θα  πρεπε να αναβαθμιστούν..Να οργανωθούν κοιτώνες ,να τρώνε μέσα τα παιδιά,να προσληφθεί βοηθητικό προσωπικό (μάγειρες και τραπεζοκόμοι) ώστε όλα τα παιδιά να μπορούν με ελάχιστο κόστος να γνωρίσουν τον τόπο τους..Ας αυξηθεί και το ποσό..Ας πάει 40 ευρώ για το ΚΠΕ ΚΑΙ 30 για τα λεωφορεία μετακινήσεων..Ας πάει και στα 80 ,στα 100..Αλλά να πάρουν τα ΚΠΕ τη θέση που τους αξίζει..Γιατί πραγματικά προσφέρουν έργο..Γιατί πραγματικά μπορούν οι γονείς να στείλουν με τέτοιο κόστος τα παιδιά τους εκδρομή και να πάνε όλα και όχι μόνο αυτά που έχουν..Για να ζωντανέψει ή ύπαιθρος ξανά..
Έχουμε ανάγκη από ΚΠΕ οργανωμένα .ΚΠΕ που δεν θα  στηρίζονται μόνο στις προσπάθειες των συναδέλφων που τα στελεχώνουν αλλά ΚΠΕ που στηρίζει το ίδιο το Υπουργείο μας..

Εύχομαι κάποια στιγμή τα ΚΠΕ να κερδίσουν αυτό που τους αξίζει ΞΑΝΑ καθώς και  οι εκπαιδευτικοί που πήγαν έστω  μια φορά, επιζητούν μιας τέτοιας ποιότητας ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ..Γιατί πραγματικά η επίσκεψη σε ένα ΚΠΕ είναι γνήσια εκπαιδευτική εμπειρία.
Μερικά ΚΠΕ
ΚΠΕ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ
ΚΠΕ ΛΑΥΡΙΟΥ..
ΚΠΕ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
ΚΠΕ ΚΟΡΘΙΟΥ -ΑΝΔΡΟΥ
ΚΠΕ ΦΙΛΙΑΤΩΝ
ΚΠΕ ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ

--------------------
Ζητάω συγγνώμη από τους συναδέλφους που εργάζονται και στα υπόλοιπα ΚΠΕ αλλά η λίστα είναι τόσο μεγάλη που δεν μπορώ να τα βάλω όλα εδώ..Απλά επέλεξα κάποια από το σύνολο..

2 σχόλια:

Πέτρος Σαμούχος είπε...

Πόσο δίκιο έχεις. Πέρυσι είχαμε πάρει μέρος σε πρόγραμμα του ΚΠΕ Νέας Κίου και τα παιδιά είχαν ενθουσιαστεί. Επιπλέον επισκεφτήκαμε την Κόρινθο, τις Μυκήνες, την Επίδαυρο, το Ναύπλιο και τα παιδιά γνώρισαν ιστορικά μέρη που μόνα τους δύσκολα θα πήγαιναν. Πόσες φορές συζητάμε για αρχαιολογικούς χώρους ή μουσεία και λέμε ότι έχουμε να πάμε από το σχολείο; Αν πραγματικά θέλουμε να αλλάξουμε την εκπαίδευση και την παιδεία στη χώρα μας πρέπει επιτέλους να βγούμε από τους τέσσερις τοίχους της τάξης. Και πρέπει να γίνει οργανωμένα, όπως αναφέρεις στην ανάρτηση σου. Δυστυχώς όμως οι προτεραιότητες του Υπουργείου μας είναι άλλες...

Βάσω Μηρτσέκη είπε...

Ακριβώς όπως τα λες είναι Πέτρο..Ας ελπίσουμε κάποτε να αλλάξει στάση το Υπουργείο μας και να κατανοήσουν οι ιθύνοντες την ανάγκαιότητα οργανωμένων ΚΠΕ που θα βοηθούν τα παιδιά να αποκτήσουν εμπειρίες.. Τα ΚΠΕ πρέπει να εξαπλωθούν σε όλη την Ελλάδα..Γίνεται δουλειά εκεί,προσφέρουν γνώσεις,και προπάντων βοηθούν τα παιδιά να γνωρίσουν τον τόπο τους ,τις συνήθειες ,τις ομορφιές της χώρας μας από κοντά και όχι μόνο μέσα απο εικονικές επισκέψεις μέσω διαδικτύου ή μέσω των βιβλίων.ΑΣ ΤΟ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ,ΑΣ ΤΟ ΛΕΜΕ, ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΕΙΣΑΚΟΥΣΤΟΥΜΕ.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...