Δευτέρα

Γονείς και παιδιά σε μια ξεχωριστή και μάλλον αξέχαστη γιορτή..

"Όλα σήμερα έγιναν όπως τα σχεδιάσαμε"θα λέγαμε αν αυτό επιβεβαιωνόταν..Ευτυχώς τίποτα δεν πήγε όπως το χαμε προγραμματίσει και αυτό ήταν το ωραιότερο ..
Το πρωί είχαμε πει ότι θα πάμε εκκλησία..Αυτό ναι το κάναμε..Από εκεί και πέρα όμως ε ,όλα έγιναν αυθόρμητα..
Επιστρέψαμε μετά την εκκλησία στο σχολείο και στρωθήκαμε στη δουλειά..
Πώς τα καταφέραμε πάλι να κάνουμε μάθημα φορώντας αγιοβασιλιάτικους σκούφους ,ούτε εγώ το κατάλαβα..Λίγο η συζήτηση για το ποιο από τα δύο σενάρια  της ταινίας που θα κάνουμε είναι το επικρατέστερο,λίγο το παιχνίδι φτάσαμε να μιλάμε και να κάνουμε ...κυκλοφοριακή αγωγή!!Ευτυχώς κράτησε λίγο το μάθημα αλλιώς θα έβλεπα τα παιδιά να την κάνουν από την ..κλειδαρότρυπα..
Κάποια στιγμή είπαμε να κάνουμε και καμιά πρόβα,και  εκεί που βρισκόμασταν εν μέσω τραγουδιών ,χορευτικών κλπ ξαφνικά αγιοβασίληδες έκαναν την εμφάνισή τους  και αφού μοίρασαν καραμέλες και δωράκια στα παιδιά είπαν να ρίξουν και έναν καλαματιανό.Ο Σύλλογος Γονεών και Κηδεμόνων του σχολείου μας τους είχε παρακαλέσει να έρθουν για να μοιράσουν χαμόγελα
Ο Βαλάντης μου που είχε και το μουσικό κομμάτι είχε όρεξη σήμερα..Από το πρωί με το κλαρίνο στο χέρι και να παίζει το ζειμπέκικο της Ευδοκίας και δώστου ζειμπεκιές τα αγόρια μου..Προπόνηση έκαναν αυτό είναι το σίγουρο..
Κατά τις 11 άρχισαν να έρχονται οι γονείς. και άρχισε να στρώνεται επίσης και ο μπουφές μας..Τα παιδιά τον κοιτούσαν σαν να χαν μπροστά τους το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι.Αλλά μεταξύ μας ?ΗΤΑΝ ..Από κεφτεδάκια, μακαρονοσαλάτα,κρουασαν,πίτες,μελομακάρονα ,κουραμπιέδες μέχρι πατατάκια..(ε μια μέρα δεν βλάπτει) αναψυκτικά.
Τόσο κόσμο  πάντως δεν τον περιμέναμε ..Μάλλον εγώ δεν ήμουν σίγουρη ότι θα είχα τη χαρά πραγματικά να έχω όλους τους γονείς στην τάξη και να μοιραζόμαστε στιγμές χαλάρωσης με τα παιδιά..
Ξεκινήσαμε το χαπενιγκ μας λοιπόν κατα τις 11:30 με Χριστουγεννιάτικα τραγούδια..Τα κλασικά ναι, αλλά σας παρακαλώ όχι σαν ακούνητα στρατιωτάκια..Είχαμε και χορευτικό,αμέ..Τι έτσι ξερά θα τραγουδούσαμε?Στο τρίτο τραγούδι τα παιδιά έκαναν την έκπληξη στους γονείς...Η αλήθεια είναι ότι είχαμε ετοιμάσει πολλλλλές αλλά προλάβαμε μόνο 2..
Είχαν ετοιμάσει ερωτήσεις για τους γονείς τους μέσα στο πνεύμα των ημερών...."Πώς ήταν τα Χριτούγεννά σου όταν ήσουν 11 ετών?" "Ποια ήταν τα πιο δύσκολα σου  Χριστούγεννα?" "Πώς ένιωσες όταν πήρες το πρώτο σου πρωτοχρονιάτικο παιχνίδι στα χέρια?" Ε λοιπόν το πιο υπέροχο ήταν ότι  όλοι οι γονείς και οι γιαγιάδες που ήταν εκεί σας πληροφορώ ότι μας απάντησαν..Είχαμε καθίσει εγώ και τα παιδιά  κάτω στο πάτωμα(το κάναμε λαμπίκο καθαρίζοντάς το με τα ρούχα μας,αλλά ποιον ένοιαζε εκείνη τη στιγμή?) και τους ακούγαμε προσεκτικά..Τα μάτια τους έλαμπαν κάθε φορά που ο γονέας του κάθε παιδιού απαντούσε και κυριολεκτικά τους κοίταζαν συνεπαρμένα. ..Τι πιο ωραίο από το να μαθαίνεις τα Χριστούγεννα του μπαμπά ή της μαμάς όταν ήταν παιδιά?
Μετά το τέλος των μίνι συνεντεύξεων ,ακολούθησαν οι... Γότθοι,Οστρογότθοι,Βησιγότθοι και μετά οι Φράγκοι και τραγούδησαν..Α δεν καταλάβατε..Να σας εξηγήσω..Οι πρώτοι είναι πρόγονοι των Γερμανών και οι δεύτεροι των Γάλλων..Τραγουδήσαμε και στα γερμανικά και στα γαλλικά και στα αγγλικά..(μην αφήσουμε παραπονεμένους τους Σάξωνες αν και ακόμα δεν μάθαμε γι αυτούς στην ιστορία)..
Και το μουσικό Χριστουγεννιάτικο κομμάτι τελείωσε..Ακολούθησε το ...παραδοσιακό..
Ο Βαλάντης παίζει κλαρίνο ενώ ο Κώστας ,ο μπαμπάς του μικρού -και τον ευχαριστώ ιδιαίτερα για αυτό καθώς ο μκρός τον έκανε να πάρει άδεια από τη δουλειά ,να φέρει όλα τα μηχανήματα (ενισχυτές,αρμόνια ,μικρόφωνα κλπ) μας ψυχαγωγούσε   συνοδεύοντας  τον μικρό και  παίζοντας αρμόνιο....Ένιωθε τόσο περήφανος ο μικρός που έπαιζε με τον πατέρα του που το έβλεπες στα ματάκια του!!Υπέροχες στιγμές..
Τα κορίτσια μου τιτίβιζαν γύρω από τον Βαλάντη  και οι παραγγελιές πήραν φωτιά..Ράικο,καλαματιανοί,κερκυραικός ,ζεμπεκιές,..ό,τι  μπορείς να φανταστείς  άκουσαν οι τοίχοι της τάξης μας σήμερα...Α και τις φωνές των παιδιών ..Αυτές και αν δεν τις άκουσαν !!

Κάποιες μαμάδες αποφάσισαν να τραγουδήσουν,κάποιες χόρευαν με τα παιδιά και οι μπαμπάδες απολάμβαναν την παρέα τόσο των παιδιών και των άλλων γύρω τους  όσο βέβαια και τον πονοκέφαλο από τις φωνές των μικρών..Α όχι  κανείς δεν παραπονέθηκε..Αυτό είναι αλήθεια.Απλά εγώ το υποθέτω..
Και κει που  η γιορτή καλά κρατεί , τα μικρά ξαφνικά με ρωτούν..:Κυρία μπορούμε να φάμε?Πεινάσαμε.."Μετά από τόσο χορό λογικό μου ακουγόταν..Με το σύνθημα "Ναι παιδιά..Πηγαίντε"..Ε όποιος πρόλαβε το φαί είδε..

Βέβαια η αλήθεια είναι ότι ανησυχούσαν τα παιδιά μήπως οι γονείς τους δεν περνούσαν καλά..Αλλά το ότι είχε πάει 1 ΚΑΙ ΑΚΌΜΑ κρατούσαν οι χοροί ,έδειχνε ότι ήταν αβάσιμοι οι φόβοι τους..

Και να η επόμενη εκπληξούλα ..Τα παιδιά είχαν ετοιμάσει ευχές για τις γορτές..Ο Αργύρης μου,ντυμένος Αη Βασίλης μοίρασε σε κάθε γονέα μια ευχή..
ΠΙΣΤΕΨΤΕ ΜΕ δεν είχα ιδέα τι είχαν γράψει  όπως δεν είχα ιδέα και για το περιεχόμενο των ερωτήσεων΄..Τους άφησα να το χειριστούν μόνα.Πίστευα και καλά έκανα όπως αποδείχτηκε ότι τα παιδιά ξέρουν πραγματικά να ναι σοβαρά όταν χρειάζεται..Πάντως μερικές ευχές ήταν πρωτότυπες και έξυπνες..Όπως οι μαντινάδες τις Νίκης,τα ποιήματα της Βιβιάννας,και οι ευχές περι ...οικονομικών της Κωνσταντίνας, χωρίς να σημαίνει ότι υπολείπονται οι ευχές της Νάσιας,της Παναγιώτας,του Αργύρη,της Θεοδώρας,του Χρήστου ,του Νίκου,της Ευης,της Αναστασίας, της Χρυσούλας ,του Ηλία και των άλλων παιδιών..Υπέροχες ευχές για υπέροχους ανθρώπους..

Κατά τη μία και κάτι αποφασίσαμε να τελειώσει η γιορτή γιατί αλλιώς θα μας έκλειναν μέσα στο σχολείο...Έτσι και έγινε..Μα δεν τελειώσαμε έτσι..Πάρθηκε μία απόφαση..Να βγούμε όλοι μαζί μια μέρα έξω για φαγητό..Γονείς παιδιά,εγώ..Βλέπετε έχουμε καταλήξει σε ένα..Μας ενώνουν τα παιδιά..Και αυτό είναι το πιο σημαντικό..Δεν είμαστε ανταγωνιστές ,αντίθετα  ο ένας σέβεται το ρόλο του άλλου ,συνεργαζόμαστε και αυτό είναι ό,τι καλύτερο για τα παιδιά..

Μα δεν σταμάτησε η γιορτή εκεί στη 1 και κάτι..Συνεχίστηκε στις καρδιές μας..Οι γονείς είχαν φέρει τόσα πράγματα που κάποια παρέμειναν άθικτα..Αντί να τα πάρουν πίσω μου τα έδωσαν και τα πήγα σε ένα χώρο που κάθε Δευτέρα ο ιδιοκτήτης του  μαγαζιού μαζί με τους υπαλλήλους και όσους θέλουν να προσφέρουν,σιτίζει και διασκεδάζει παιδιά και γονείς που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα..

Η αλήθεια είναι μία..Πήρα πολλή αγάπη από τα παιδιά σήμερα και το ίδιο εισέπραξαν και οι γονείς  ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΔΩΡΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙς ΑΓΙΕΣ ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΣΠΑΝΙΟ..ΑΓΑΠΗ...


ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΙ ΕΥΧΟΜΑΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΈΣ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥΣ

Σας ευχαριστώ για ό,τι μου χαρίσατε σήμερα..
(οι φωτογραφίες επίτηδες είναι θολωμένες ,για να προστατευτούν τα παιδιά)
2 σχόλια:

elsamel1 είπε...

Γεια σας κυρια Βασω. Χρονια πολλα για χτες!!!!!!!
Με αγαπη η μαθητρια σας Κωνσταντινα Μ.!!!!!!!!!

Βάσω Μηρτσέκη είπε...

Σε ευχαριστώ καρδούλα μου..ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΠΡΟΟΔΟ ΚΑΙ ΝΑ ΝΑΙ ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΠΟΤΕ.ΜΕ ΓΕΛΙΑ ΚΑΙ ΟΜΟΡΦΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...