Τετάρτη

Διεύθυνση Α/θμιας εκπαίδευσης και εκπαιδευτικοί σε μία κίνηση αλληλεγγύης για τους μαθητές μας..


Η Δ/νση πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν.Ημαθίας και τα σχολεία του Νομού μας  με τη συμβολή των εκπαιδευτικών προχωρησαν με  σε μια δράση στήριξης μαθητών μας..Η δράση "Δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης "αφορά τους ίδιους τους μαθητές μας που αυτή τη στιγμή μας χρειάζονται ακόμα περισσότερο όχι σαν εκπαιδευτικούς αλλά σαν ανθρώπους που είναι ευαισθητοποιημένοι απέναντι στα ίδια μας τα παιδιά.Στα παιδιά της διπλανής μας πόρτας ΚΑΙ ΣΑΣ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ όλους..Όσο μπορείτε..
-----------
"Είναι γνωστό πως η βαθιά οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας την τελευταία πενταετία έχει επηρεάσει σοβαρά την καθημερινότητα και την κοινωνική ζωή όλων σχεδόν των πολιτών, ενώ μεγάλα στρώματα της Κοινωνίας μας βιώνουν τον εφιάλτη της ανέχειας και της στέρησης ακόμα και βασικών ειδών διατροφής. Η ζοφερή αυτή κοινωνική πραγματικότητα επιδρά ακόμα πιο αρνητικά στην πλέον ευαίσθητη πληθυσμιακή ομάδα που είναι τα παιδιά. Στοιχεία πρόσφατων σχετικών ερευνών, όπως αυτή του Ινστιτούτου "Prolepsis", αποκαλύπτουν πως το 53% των μαθητών των δημοτικών σχολείων που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα "Διατροφή" βιώνουν επισιτιστική ανασφάλεια, ενώ το "τέρας" της πείνας κυνηγά το 21% απ' αυτούς. 
Η κατάσταση αυτή έχει αυτονόητες συνέπειες στη σωματική και ψυχική υγεία των μαθητών, ενώ δραματικές είναι οι επιπτώσεις και στην πορεία της σχολικής φοίτησης. Σύμφωνα με επιστημονικές απόψεις και ερευνητικά δεδομένα, τα παιδιά που βιώνουν καταστάσεις πείνας εμφανίζουν έντονα ψυχοκοινωνικά προβλήματα, ενώ τείνουν να κάνουν περισσότερες απουσίες ή ακόμα και να διακόπτουν τη φοίτησή τους. Ειδικά στο θέμα της σχολικής διαρροής διαπιστώθηκε πως την τελευταία πενταετία ο αριθμός των μαθητών που δεν πηγαίνουν στο σχολείο αυξήθηκε κατά 11,4%. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι μαθητές του δημοτικού που προέρχονται από επισιτιστικά ανασφαλείς οικογένειες δυσκολεύονται να αποδώσουν στα μαθήματά τους σε ποσοστό 22% έναντι 10% που είναι το αντίστοιχο ποσοστό των συμμαθητών τους που προέρχονται από επισιτιστικά ασφαλείς οικογένειες.
Μπροστά σ' αυτή την τραγική κοινωνική και εκπαιδευτική πραγματικότητα που οδηγεί τη χώρα μας σε πνευματική συρρίκνωση, η εκπαιδευτική κοινότητα της Α/θμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας δραστηριοποιήθηκε άμεσα συγκροτώντας το "Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης" για τους μαθητές όλων των Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων της Ημαθίας.
Σκοπός του Δικτύου είναι η άμεση, ουσιαστική και διακριτική υποστήριξη εκείνων των μαθητών και των οικογενειών τους που βρίσκονται σε κατάσταση ένδειας και επισιτιστικής ανασφάλειας. Η ενίσχυση των μαθητών αυτών με τρόφιμα, ρούχα, παιχνίδια και σχολικά είδη θα γίνεται με την εθελοντική προσφορά και βοήθεια των γονέων, φορέων, μεμονωμένων συμπολιτών μας και επαγγελματιών. Ήδη από τα πρώτα του βήματα το "Δίκτυό" ενισχύεται σημαντικά από επαγγελματίες της Ημαθίας μέσω τακτικών προσφορών κυρίως σε είδη τροφίμων, ενώ υπάρχει παράλληλη και στενή συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη για την κατά περίπτωση ένταξη στο πρόγραμμα παροχής συσσιτίων.
Το "Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης" στοχεύει στην υποστήριξη όλων ανεξαιρέτως των μαθητών, σε όλα τα σχολεία της Ημαθίας, καθώς το σύνολο των υλικών που θα συγκεντρώνεται στις σχολικές μονάδες ή θα προσφέρεται από τους επαγγελματίες, θα καταγράφεται ηλεκτρονικά σε ειδικά σχεδιασμένο ιστοχώρο της Διεύθυνσης Α/θμιας Εκπαίδευσης όπου έχουν πρόσβαση και συνεργασία όλες οι σχολικές μονάδες. Με τον τρόπο αυτό θα υπάρχει άμεση ενημέρωση όλων των σχολείων για το σύνολο των διαθέσιμων ειδών σε επίπεδο Νομού και ταχεία διακίνηση προς οικογένειες και σχολεία που αντιμετωπίζουν σοβαρότερο πρόβλημα. Αυτό σημαίνει πως το "Δίκτυο" μπορεί να υποστηρίξει κάθε μαθητή ανεξάρτητα από το σχολείο στο οποίο αυτός φοιτά.
Το "Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης" της Α/θμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας υποστηρίζεται στο ξεκίνημά του ενεργά από τους διευθυντές και τους δασκάλους των παιδιών που, ως λειτουργοί και με υψηλό αίσθημα ευθύνης, ανταποκρίθηκαν άμεσα στην ανάγκη για ουσιαστική βοήθεια στο μαθητή-θύμα της οικονομικής κρίσης. Η επιτυχία του όμως θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το ενδιαφέρον και την υποστήριξη που θα παράσχουν οι συμπολίτες μας. Για το λόγο αυτό, η Δ/νση Α/θμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας και οι εκπαιδευτικοί καλούν όλους όσους μπορούν να βοηθήσουν, να έλθουν σε επαφή με το πλησιέστερο δημοτικό σχολείο ή νηπιαγωγείο προσφέροντας οτιδήποτε θα μπορούσε να ενισχύσει τον μικρό μαθητή που ο εφιάλτης της ανέχειας επιδρά αρνητικά στη σχολική του πρόοδο και τη γενικότερη πνευματική του ανάπτυξη.

Διονύσιος Διαμαντόπουλος

Διευθυντής  Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν.Ημαθίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...