Τρίτη

ΝΕΟ ΦΕΓΓΑΡΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ  1 Ιουλίου το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble της NASA ανακάλυψε ένα νέο φεγγάρι σε τροχιά γύρω από τον μακρινό  Ποσειδώνα. Είναι , το 14ο που είναι γνωστό ότι περιστρέφεται γύρω από τον γιγάντιο πλανήτη. Το φεγγάρι, ορίζεται  ως S/2004 N 1 και  εκτιμάται ότι η διάμετρός του  δεν είναι μεγαλύτερη από 12 μίλια  , καθιστώντας το μικρότερο γνωστό φεγγάρι  που υπάρχει στο σύστημα του πλανήτη.
  Ο  Mark Showalter του Ινστιτούτου SETI στο Mountain View της Καλιφόρνια βρήκε το φεγγάρι  όπως προαναφέραμε ,την 1η Ιουλίου, ενώ μελετούσε τα  αχνά τόξα και τα  τμήματα των δακτυλίων, γύρω από τον Ποσειδώνα. Παρατηρώντας τις φωτογραφίες που είχε τραβήξει το Hubble  σε μια περίοδο 5 ετών(2004-2009)είδε μια λευκή κουκίδα να εμφανίζεται συνεχώς στις περισσότερες από 150 φωτογραφίες του πλανήτη.
Το νέο φεγγάρι που βρίσκεται περίπου 64500 περίπου μακριά  από τον τεράστιο Ποσειδώνα ,κινείται ανάμεσα στα 2 φεγγάρια  του Λάρισα και Πρωτέας και ολοκληρώνει κάθε 23 ώρες μια κυκλική τροχιά γύρω από τον γαλαζοπράσινο πλανήτη.
Πηγή:NASA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...