Τρίτη

Βρέθηκε "όμοιος" πλανήτης με τη γη


Τον «δίδυμο» πλανήτη της Γης εντόπισαν επιστήμονες της NASA. Πρόκειται για τον πλανήτη Kepler -22b, ο οποίος, σύμφωνα με τους ειδικούς, έχει τις περισσότερες πιθανότητες από οποιονδήποτε άλλον έχει βρεθεί, έως σήμερα, να διαθέτει ζωή.

Ο Kepler -22b είναι ένας πλανήτης με ακτίνα 2.4 φορές μεγαλύτερη από αυτή της Γης.

Βρίσκεται εντός της λεγόμενης «φιλόξενης ζώνης», δηλαδή της περιοχής όπου η απόσταση από το μητρικό άστρο είναι τέτοια που επιτρέπει την ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή, παράγοντας που θεωρείται κρίσιμος για την ανάπτυξη και τη συντήρηση της ζωής.

Ο Kepler -22b βρίσκεται σχεδόν στην ίδια απόσταση με το μητρικό του άστρο με εκείνη που έχει η Γη από τον Ήλιο. Ολοκληρώνει μια πλήρη περιστροφή γύρω από το μητρικό άστρο του σε περίπου 290 μέρες.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η θερμοκρασία του είναι ιδανική για την παρουσία ζωής αφού κυμαίνεται γύρω στους 22 βαθμούς Κελσίου. Προς το παρόν δεν έχει εξακριβωθεί αν πρόκειται για βραχώδη ή αέριο πλανήτη.

Αν ο Kepler -22b είναι βραχώδης οι πιθανότητες για την ύπαρξη ζωής πολλαπλασιάζονται.

Την ανακάλυψη έκανε η ομάδα των επιστημόνων που ελέγχει το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler. Εντόπισαν τον Kepler -22b πριν από ακριβώς έναν χρόνο αλλά προτίμησαν να τον μελετήσουν καλύτερα και να προχωρήσουν στην ανακοίνωση όταν θα είχαν περισσότερα στοιχεία για εκείνον.

«Μας χαμογέλασε η τύχη εντοπίζοντας τον Kepler -22b. Το τηλεσκόπιο εντόπισε τα ίχνη του πλανήτη τρεις μόλις μέρες μετά την έναρξη της λειτουργίας του αλλά χρειαστήκαμε 16 μήνες για να επιβεβαιώσουμε την ύπαρξή του» δήλωσε ο Ουίλιαμ Μπορούκι, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του Kepler.

Ο πλανήτης βρίσκεται σε απόσταση 600 ετών φωτός, στην κατεύθυνση του αστερισμού του Κύκνου.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler έχει ως αποστολή την αναζήτηση πλανητών και ειδικά εκείνων με συνθήκες ευνοϊκές για την ανάπτυξη ζωής.

Μέχρι στιγμής έχει υποδείξει περισσότερα από χίλια σημεία του διαστήματος στα οποία υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να βρίσκεται ένας πλανήτης με αυτά τα χαρακτηριστικά.

Οι επιστήμονες, χρησιμοποιώντας επίγεια και διαστημικά τηλεσκόπια, παρατηρούν αυτά τα σημεία για να εντοπίσουν κάθε «υποψήφιο» πλανήτη.

Τα στοιχεία που μεταδίδει το Kepler είναι άκρως εντυπωσιακά και ανατρέπουν τα όσα γνωρίζαμε για το σύμπαν μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς της NASA που μελετούν τα δεδομένα που έχει στείλει το Kepler, ο γαλαξίας μας διαθέτει τουλάχιστον 50 δισεκατομμύρια πλανήτες, αριθμό πολύ μεγαλύτερο από αυτόν που οι επιστήμονες πίστευαν μέχρι σήμερα.

Από αυτούς τους 50 δισ. πλανήτες, υπολογίζεται ότι τα 500 εκατομμύρια βρίσκονται στις «φιλόξενες ζώνες.

Όπως είναι ευνόητο το Kepler ενισχύει τα μέγιστα την άποψη ότι η ύπαρξη ζωής σε άλλους κόσμους πρέπει να θεωρείται δεδομένη αν αναλογιστούμε ότι ο αριθμός των γαλαξιών εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 100 δισεκατομμύρια.

Πηγή: TA NEA

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

μολις το ειπατε αυτο κυρια στη ταξη επαθα ΣΟΚ...στη κυριολεξια..


Βερα Ο.

Βάσω Μηρτσέκη είπε...

Βέρα μου,η ανώτερη δύναμη που υπάρχει και που αποκαλούμε εμείς Θεό ξέρει τι κάνει..Δημιουργήθηκαν και άλλοι κόσμοι και άλλοι πλανήτες που ευχόμαστε να χουν ζωή γιατί απλά θέλουμε το θαύμα της Δημιουργίας να εξακολουθεί να υπάρχει..Εξάλλου δεν λέμε για το Θεό"Τα πάντα εν Σοφία εποιήσε"?
Πραγματικά είναι υπέροχο να ξέρεις ότι στο Σύμπαν με τα δισεκατομμύρια γαλαξιών και ηλιακών συστημάτων ,υπάρχει πιθανότητα να μην είσαι μόνος σου..Θα ταν σαν να μιλάμε για μια πόλη που έχει σπίτια ,'εχει τα πάντα αλλά ο μοναδικός άνθρωπος, το μοναδικό έμβιο όν είσαι εσύ ο ίδιος..Θα σου άρεσε ή θα μας άρεσε τόση μοναξιά?

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...