Δευτέρα

"Η εκδρομή στην Μπαρμπούτα " του Παναγιώτη Π.

Πριν λίγες μέρες πήγαμε μα την κυρία μας έναν περίπατο στην Μπαρμπούτα.Η Μπαρμπούτα έιναι η Εβραική συνοικία της πόλης μας από την εποχή της τουρκοκρατίας.
 Η ξενάγησή μας άρχισε από την πλατεία Δικαστηρίων όπου καθαρίσαμε-όσο μπορέσαμε -τα σκουπίδια απο το συντριβάνι.
  Στη συνέχεια συνεχίσαμε προς την Μπαρμπούτα ενώ στο δρόμο συζητούσαμε για τα φυτά που βλέπαμε στο δρόμο και μάθαμε πολλά..Μάθαμε ότι το φυτό που λέμε γκι στην πραγματικότητα το λένε αρκουδοπούρναρο και ότι το γκι είναι άλλο φυτό.Είδαμε ροδιές,ελιές τριανταφυλλιές και πολλά άλλα φυτά..Μαζί με την κυρία είχαμε συνοδό και τον κύριο Χάρη ο οποίος μας εντυπωσίασε πολύ με τις γνώσεις του..
 Κατεβήκαμε μετά στην Μπαρμπούτα που είναι μια κλειστή γειτονιά πάνω απο τον Τριπόταμο. Μάθαμε ότι ο Τριπόταμος είναι το ένωμα τριών ποταμών που χύνονται στην τάφρο 66 και αυτή χύνεται στον Αλιάκμονα ο οποίος με τη σειρά  του χύνεται στον Θερμαικό κόλπο..
 Ο κύριος Χάρης μας είπε ότι όσο περνάνε τα χρόνια η κοίτη του ποταμού "φαγώνεται"δηλαδή κατεβαίνει  ενώ επίσης μας είπε ότι τα παλιά χρόνια τα σπίτια τα κτίζαν με πουρόπετρα και τους δρόμους με κροκάλες (μεγάλες πέτρες)και αργότερα με σχιστόλιθο..
 Μετα πλησιάσαμε περισσότερο στον Τριπόταμο,σε ένα στενό δρομάκι στις όχθες του ποταμού και μετά καταλήξαμε σε μια σπηλιά..Αυτό κατά τη γνώμη μου ήταν το καλύτερο σημείο του περιπάτου.όμως δίπλα από το ποτάμι και μέσα στη σπηλιά  υπήρχαν παντου σκουπίδια κάτι που δεν μου άρεσε καθόλου.
Πήγαμε επίσης και στην Παναγία Δεξιά η οποία όπως μας έιπε ο κ.Χάρης"λένε ότι λεγόταν Αδέξια γιατί στην εικόνα Της  κρατούσε το Χριστό στο αριστερό της χέρι"..
Αυτός ο περίπατος μου άρεσε πολύ επειδή μαθαμε πολλά πράγματα για την περιχή του Τριποτάμου-Μπαρμπούτας αλλά δεν μου άρεσε καθόλου γιατί ήταν πολύ βρώμικα..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...