Τετάρτη

17/11/1973 -17/11/2011 ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ,ΕΞΕΓΕΡΣΗ,ΦΟΙΤΗΤΕΣ,ΛΑΟΣ,ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ,ΧΟΥΝΤΑ..Γιατί όλα αυτά?Τι έγινε τότε?Ποια η σημασία των γεγονότων?
Σας έχω πει και στην τάξη ,ότι όταν ψάχνουμε ένα γεγονός πρέπει να μπαίνουμε στην εποχή που έγινε..Να ξέρουμε πάντα τι προηγήθηκε και να κρίνουμε μόνοι μας ψάχνοντας πηγές για να μάθουμε την αλήθεια..Ας δούμε λοιπόν τα γεγονότα μαζί..
Η άνοδος της Χούντας έγινε σε μια περίοδο που σ ολόκληρο τον κόσμο επικρατούσε ο φόβος ενός πολέμου μεταξύ Αμερικής κΑΙ ΕΣΣΔ (Σημερινή Ρωσία )που ανταγωνίζονται μεταξύ τους σε εξοπλισμό στρατιωτικό..Ο κόσμος μας είχε περίπου 20 χρόνια που βγήκε από έναν 2ο παγκόσμιο πολύ σκληρό πόλεμο,έχει προηγηθεί η πτώση των Τσάρων(αυτοκρατόρων)της Ρωσίας,ο Πρώτος Παγκόσμιος πόλεμος και γενικά επικρατεί ο φόβος σ όλη την υφήλιο για μια νεα επανάσταση,ένα νέο πόλεμο..Και η Ελλάδα δεν μπορούσε να ξεφύγει καθώς μέσα στην Ευρώπη και στον κόσμο είναι και αυτή...
Το 1965 εδώ στην Ελλάδα είχαμε βασιλιά και ήταν ο Κωνσταντίνος Β..Ο βασιλιάς ήρθε σε σύγκρουση με τον πρωθυπουργό Γ.Παπανδρέου και ο ίδιος ο πρωθυπουργός παραιτείται..Η κατάσταση στην Ελλάδα δεν είναι πλέον πολιτικά σταθερή καθώς για 2 χρόνια παρατηρείται αναταραχή ως προς την ύπαρξη κυβέρνησης..
Βρήκαν ευκαιρία λοιπόν οι Συνταγματάρχες (στρατιωτικοί)και στις 21 Απριλίου του 1967 ανέλαβαν την εξουσία.


Το πρώτο που έκαναν ήταν να διαλύσουν τη βουλή και τα κόμματα και εξόρισαν ή φυλάκισαν πολιτικούς τους αντιπάλους ενώ ενα απο τα μέτρα ήταν η λογοκρισία του Τύπου(δεν έγραφαν ό,τι ήθελαν οι δημοσιογράφοι)παρέες πάνω από 3 άτομα θεωρούνταν συγκέντρωση και διαλυόταν με τη βία από την αστυνομία και σε πολλές περιπτώσεις άνοιγαν και ιδιωτική αλληλογραφία(γράμματα μεταξύ συγγενών και φίλων)..
Η έλλειψη ελευθερίας λόγου και έκφρασης έγινε αιτία της εξέγερσης των φοιτητών..

14 Νοεμβρίου 1973

Χιλιάδες φοιτητές είχαν συγκεντρωθεί από το πρωί στο κτήριο της Νομικής Σχολής και ετοιμάζονταν να κάνουν συνέλευση. Στο τέλος της συνέλευσης πραγματοποίησαν πορεία στην οδό Σόλωνος και Πατησίων. Το απόγευμα και ενώ οι φοιτητές είχαν παραμείνει στο Πολυτεχνείο, ο αστυνομικός διευθυντής και ο εισαγγελέας διέταξαν τους φοιτητές να διαλυθούν. Οι φοιτητές βρέθηκαν σε δίλημμα. Δημιουργήθηκε συντονιστική επιτροπή η οποία και αποφάσισε, στις 8:30 μ.μ., την κατάληψη του Πολυτεχνείου.

15 Νοεμβρίου 1973

Από τις πρώτες πρωινές ώρες φάνηκε η στήριξη των πολιτών προς τους φοιτητές, με τρόφιμα, γραφική ύλη και φάρμακα.. Το βράδυ μπήκε σε λειτουργία για πρώτη φορά ο σταθμός των "Ελεύθερων Πολιορκημένων"
16 Νοεμβρίου 1973

Ο κόσμος παρέμεινε στο πλευρό των φοιτητών ενώ οδοφράγματα άρχισαν να στήνονται στους δρόμους. Οι αστυνομικοί και τα τανκ (τεθωρακισμένα) άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους. Οι πρώτες συγκρούσεις με την αστυνομία δεν άργησαν να γίνουν ενώ στις 7 μ.μ. ανακοινώθηκε και ο πρώτος νεκρός των συγκρούσεων.
17 Νοεμβρίου 1973

Τα μεσάνυχτα και ενώ οι φοιτητές επέμεναν στην κατάληψη του Πολυτεχνείου, έκαναν την εμφάνιση τους τα πρώτα τανκ. Ο κόσμος είχε διαλυθεί βίαια ενώ ο καπνός από τα δακρυγόνα έκανε την ατμόσφαιρα αποπνικτική. Στη 1:30 μ.μ. ο επικεφαλής του τάγματος του στρατού έδωσε διορία να εγκαταλείψουν το κτήριο. Οι φοιτητές αρνήθηκαν και παρέμειναν φωνάζοντας συνθήματα. Στις 2:50 π.μ. ο επικεφαλής διέταξε το τανκ να γκρεμίσει την πύλη του Πολυτεχνείου. Ταυτόχρονα εισέβαλλαν άντρες των ΛΟΚ στο χώρο του Πολυτεχνείου χτυπώντας όποιον έβρισκαν. Ο στρατός υποσχέθηκε ελεύθερη δίοδο και άφησε πραγματικά τον κόσμο να φύγει τουλάχιστον από την πύλη της Στουρνάρη με κατεύθυνση πλατεία Εξαρχείων, αν και η αστυνομία περίμενε πιο πάνω στα στενά για να δείρει ή/και να συλλάβει όσους μπορούσε. Μέσα σε λίγη ώρα το κτήριο είχε αδειάσει.Για να αποπροσανατολίσει η Χούντα το λαό και να ξεχάσει το συμβάν, δημιούργησαν πραξικόπημα στην Κυπρο με σκοπό τη δολοφονία του Προέδρου της Δημοκρατίας της Κύπρου Αρχιεπίσκοπο Μακάριο ο οπόιος μετά την απόπειρα εναντίον του γλίτωσε με τραύματα.

Η σημασία αυτής της Εξέγερσης

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου σηματοδότησε την αρχή του τέλους της Χούντας των Συνταγματαρχών, δίνοντας θάρρος στους Έλληνες. Το ελληνικό κράτος, για να τιμήσει την εξέγερση του Πολυτεχνείου, κήρυξε την 17η Νοεμβρίου ως ημέρα μνήμης/γιορτής για τα σχολεία μας

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...