Πέμπτη

2 μικρά παράπονα..

Ξέρω ότι μπορεί να μην ακουστώ αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να ειπωθεί.Ίσως κάποιοι ιθύνοντες ,κάποιος αρμόδιος ακούσει και κάνει κάτι..
Επισκεφτήκαμε σήμερα το μικρό πάρκο πίσω από την Αγροτική τράπεζα.Ήθελα να κάνω μάθημα στα παιδιά έξω στη φύση. Να εκμεταλλευτώ ότι μου δίνει ο χώρος γύρω μου για να κάνω αυτό που είχα σχεδιάσει και που ξέρω ότι ευχαριστεί πάνω από όλα τα παιδιά μου. Είμαι υπέρ της άποψης ότι η μάθημα μπορείς να κάνεις παντού.Δυστυχώς ,δεν ζούμε σε χωριό που μπορείς εύκολα να πας στην εκκλησία ή στο πάρκο του ή ακόμα και σε ένα χωράφι και εκεί κάτω από τα δέντρα να κάνεις μάθημα απολαμβάνοντας ίσως τις πιο όμορφες μέρες του φθινοπώρου πριν μας έρθει το γκρίζο χρώμα του χειμώνα.Ζούμε σε μια κωμόπολη πολλών χιλιάδων κατοίκων χωρίς έναν αξιοπρεπή χώρο επίσκεψης μαθητών για εξορμήσεις στη φύση και έτσι έχουμε μόνο τα μικρά πάρκα της πόλης .
 Φτάσαμε στο πάρκο  και η απογοήτευση με κυρίευσε.Σκουπίδια παντού πεταμένα και φυσικά σπασμένα γυαλιά έκαναν παρέα τους μικρούς μαθητές μας.Και να ταν μόνο αυτό?Τα αδέσποτα σκυλιά τριγυρνούσαν στο χώρο..Ένα χώρο που μικρά παιδάκια πάνε με τους παππούδες ή τους γονείς τους και  παίζουν στην παιδική χαρά  .Λίγα λεπτά  πριν αποχωρήσουμε, οι μικροί μου μαθητές ,παιδιά 11 ετών  ,προς τιμήν τους, έβαλαν τα γυαλιά σε ενήλικες καθώς θέλησαν- χωρίς τη δική μου προτροπή-  να μαζέψουν τα σκουπίδια που ήταν στο χώρο και ενώ μου έλεγαν αυτό ,μια παρέα νέων μαμάδων με παιδάκια πρώτης δημοτικού που σχόλασαν από το παρακείμενο σχολείο έφταναν  εκεί για να αφήσουν τα παιδιά τους να παίξουν και εκείνες κάθισαν στο μικρό ξύλινο κιόσκι.
Προσωπικά και αναλαμβάνοντας την ευθύνη πλήρως, δεν άφησα τα παιδιά να μαζέψουν τα σκουπίδια παρά  μόνο τους προέτρεψα να πάρουν  τα μπουκαλάκια νερό και τα σακουλάκια -αλουμινόχαρτα που είχαν τυλιγμένα το φαγητό τους..Γιατί?Μα νομίζω ό λόγος είναι φανερός.Σκουπίδια ημερών ξεχασμένα και σκυλιά να γυρνάνε.
Δεν θα επέτρεπα ποτέ να μαζέψουν με γυμνά τα χεράκια τους αυτά τα σκουπίδια όπως και δεν τους επέτρεψα να μαζέψουν από κάτω φύλλα για την εργασία που έκαναν.Φοβήθηκα μήπως αρρωστήσουν  και δεν θέλω με τίποτα να μαι εγώ υπεύθυνη  για αυτό
Ποιων όμως είναι η ευθύνη συγκομιδής των σκουπιδιών?Σίγουρα δεν βαρύνει τους μαθητές που ίσως σπάνια με το σχολείο τους επισκέπτονται το χώρο .Ούτε στο Δήμο μπορώ να ρίξω πρωταρχικά  την ευθύνη ..Η ευθύνη αυτή βαρύνει  τους ίδιους τους κατοίκους της πόλης  καθώς όταν επισκεπτόμαστε το χώρο και φάμε ένα σάντουιτς εμείς ή τα παιδιά μας και  ρίξουμε /ουν  το χαρτί κάτω εμείς αντί να το μαζέψουμε το αφήνουμε εκεί με αποτέλεσμα τα σκυλιά οσμιζόμενα τα υπολείμματα να έρχονται στο χώρο.' Έναν χώρο που αύριο μεθαύριο οι ίδιοι  θα επισκεφτούν  ξανά με τα παιδάκια τους τα οποία σαν παιδιά θα κυλιστούν πάνω στα ούρα και στα περιττώματα των σκυλιών και σε κάθε είδους σκουπίδι.
Η επόμενη ευθύνη βαραίνει το Δήμο.Αφού σας επισκέπτες του χώρου μαζέψουμε τα σκουπίδια ο Δήμος μπορεί να στέλνει τα συνεργεία του για να καθαρίσουν και τα υπόλοιπα αλλά πρώτα από όλα(αυτό είναι το δεύτερο παράπονό μου) θα πρέπει να περιφράξει τα μικρά του πάρκα..Δεν είναι ανάγκη να δοθούν υπέρογκα ποσά για αυτό. Ένα απλό χοντρό συρματόσχοινο πέρα ως πέρα μια αυλόπορτα από αυτές τις σκουριασμένες που βρίσκουμε πεταμένες στις άκρες των δρόμων πολλές φορές  και το θέμα των αδέσποτων σκυλιών λύθηκε..Από εκεί και πέρα η ευθύνη βαραίνει εμάς τους ίδιους..Πιστέψτε με ειλικρινά αν κάποιος νιώσει θιγμένος ας σκεφτεί αν έχω άδικο.Μιλάμε για τα παιδιά του ,τα εγγόνια του ,τα ανίψια του..Με τόσους κινδύνους(λύσσα,αρρώστιες κλπ) θα πρέπει να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά να προστατέψουμε τα παιδιά μας..
Σαν δασκάλα νοιάζομαι για τα παιδιά και μόνο..Θέλω ένα χώρο υγιή και καθαρό για να τα πάω όταν κάνουμε μικρο εξορμήσεις.Ένα χώρο ασφαλή όπου θα μπορούμε να χαρούμε τη φύση και να κάνουμε το μάθημά μας..Να μη φοβόμαστε να καθίσουμε κάτω,να μη βλέπουμε σπασμένα γυαλιά και σκουπίδια ,σπασμένα καθίσματα,να έχουμε το χώρο που μας αξίζει τις στιγμές που θέλουμε να απολαύσουμε τον κόσμο γύρω μας.
Ας ελπίσουμε ότι κάποιοι θα ακούσουν,κάποιοι θα νοιαστούν.Και μιλάμε για τα παιδιά σας. Εσείς αποφασίζετε για την ποιότητα ζωής που θέλετε να τους χαρίσετε. Από εσάς τους γονείς των περίπου 2000 μαθητών της πόλης μας περιμένω την επόμενη κίνηση.Μαζί σας και εγώ ..Να καθαρίσουμε τα πάρκα,να απαιτήσουμε να τα περιφράξουν για να έχουμε αυτό που αξίζει σε όλους μας και πάνω από όλα σε αυτά.Μια όμορφη πόλη..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...